Στον αέρα το δώρο Χριστουγέννων, άγνωστο από ποιον και πώς θα δοθεί

Metrosport Team12 Νοεμβρίου 2020

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε εργοδότες και εργαζόμενους το θέμα της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων έως τις 21 Δεκεμβρίου, με την πλευρά των εργοδοτών και κυρίως των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή να ζητεί από την κυβέρνηση στήριξη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι εύκολο να καταβάλουν έως τις 21 Δεκεμβρίου στο σύνολό της την παροχή, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα αρθεί το δεύτερο lockdown.

Από την πλευρά των εργαζόμενων υπάρχουν αντιδράσεις για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου, καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το τελικό ποσό θα καταβληθεί από τον εργοδότη έως τις 21 Δεκεμβρίου, θα υπολογιστεί, όμως, για τους μήνες κατά τους οποίους οι συμβάσεις των εργαζόμενων ήταν σε αναστολή, με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό, αλλά το ύψος της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ (που από την 1η Νοεμβρίου έγινε 800 ευρώ τον μήνα).

Στη συνέχεια, το Δημόσιο θα καταβάλει στις επιχειρήσεις το ποσό που αντιστοιχεί στη δική του συμμετοχή, ήτοι στους μήνες αναστολής.

Πλέον, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί εντέλει το Δώρο Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού και για τους μήνες αναστολής, ενώ δεν αποκλείουν και την καταβολή της κρατικής συμμετοχής απευθείας στον εργαζόμενο, ώστε να μην επιβαρυνθεί, έστω και για ένα σύντομο διάστημα, ο εργοδότης.

Στο θέμα, αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έως ότου υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις και οι τελικές ανακοινώσεις, το θέμα παραμένει ανοικτό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το δώρο των Χριστουγέννων είναι ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Βάση υπολογισμού είναι το εισόδημα, ο μισθός. Αν για κάποιο μήνα ο μισθός είναι η ειδική αποζημίωση, το Δώρο υπολογίζεται επί των 534 ευρώ. Το ερώτημα είναι τώρα, εάν πρέπει να αλλάξει η βάση υπολογισμού και να υπολογιστεί το δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Του μισθού δηλαδή που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή, η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν, αν δεν υπήρχε το lockdown».

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, το κράτος να υπολογίσει και τη δική του συμμετοχή με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι τα 534 ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και την καταβολή του δώρου, έως τις 21 Δεκεμβρίου από τον εργοδότη, κατά το μέρος που του αντιστοιχεί και από το κράτος, απευθείας στους εργαζόμενους. Η επίσημη γραμμή πάντως είναι ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που ορίζει ο νόμος, εκτός αν από το υπουργείο Οικονομικών δείξουν ότι ο προϋπολογισμός αντέχει.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα κλειδώσει και ο τελικός αριθμός των εργαζόμενων που θα δηλωθούν ότι βρίσκονται σε αναστολή τόσο για τον Οκτώβριο (οι αιτήσεις ολοκληρώνονται στις 14 Νοεμβρίου) όσο και για τον Δεκέμβριο.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.