Στοίχισε το non-stop, αναγκασμένος να τρέξει

Γιώργος Στράντζαλης16 Φεβρουαρίου 2021

Κόντρα στον Παναιτωλικό ο Αρης ολοκλήρωσε τον δικό του αγωνιστικό “Γολγοθά” με 13 επίσημα παιχνίδια (σσ 10 για το Πρωτάθλημα, τρία για το Κύπελλο) σε διάστημα 40 ημερών από την αρχή του νέου έτους. Προφανώς ο βαθμολογικός απολογισμός των 14 βαθμών, σε σύνολο 10 αγώνων στο Πρωτάθλημα, δεν είναι ικανοποιητικός. Πόσω μάλλον αν επιχειρήσουμε να κάνουμε τη σύγκριση με το πρώτο μισό, όπου ο Αρης ολοκλήρωσε τον α’ γύρο με μία ήττα, δύο ισοπαλίες και εννέα νίκες, ήτοι 29 βαθμοί σε 12 αγώνες .

Η έναρξη του β’ γύρου συνετέλεσε στην απώλεια του βαθμολογικού πλεονεκτήματος που είχε αποκτήσει η ομάδα, παραμένει βέβαια στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα με τη διαφορά ότι μειώθηκαν οι αποστάσεις μεταξύ των ομάδων που θα διεκδικήσουν θέση στην Ευρώπη. Στο πρώτο παιχνίδι του 2021 ο Αρης γνώρισε την πρώτη εκτός έδρας ήττα στη σεζόν από την Λαμία, στο πρώτο του ματς που δεν σκόραρε! Από τη 2η θέση έπεσε πρώτη φορά μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ, στο μεταξύ τους εξ αναβολής παιχνίδι (14.01), ενώ η απόσταση ασφαλείας που είχε αποκτήσει από τον Παναθηναϊκό μειώθηκε αισθητά τρεις ημέρες μετά, στην εντός έδρας ήττα από την ομάδα του Μπόλονι. Ο Αρης σήκωσε άμεσα κεφάλι και με δύο νίκες στη σειρά (Λάρισα, Απόλλων), σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των άλλων, βρέθηκε ξανά μόνος 2ος. Θέση την οποία διατηρεί μετά και τον θρίαμβο που πέτυχε την προηγούμενη αγωνιστική με το διπλό επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, το σημαντικότερο αποτέλεσμα που πήρε σε αυτή τη σειρά αγώνων.

Τέσσερις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και προκειμένου οι Κιτρινόμαυροι να μην δώσουν δικαίωμα σε άλλους να ξεφύγουν,είναι αναγκασμένοι στα επόμενα παιχνίδια α) να αξιοποιήσουν την έδρα τους κόντρα σε Ατρόμητο και ΟΦΗ, β) να πάρουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε Τούμπα και “Καραϊσκάκης” έτσι ώστε να βρεθούν σε θέση ισχύος στα playoff.

Στο παιχνίδι της πρόκρισης

Στα 13 επίσημα παιχνίδια συμπεριλαμβάνονται τα τρία για τον θεσμό του Κυπέλλου. Οι Κιτρινόμαυροι πήραν πρόκριση με δύο καθαρές νίκες, στα διπλά παιχνίδια, κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ και κρατώντας ανέπαφη την εστία τους, ενώ ναι μεν έχασαν εκτός έδρας από τον Ολυμπιακό αλλά το 2-1 τους κρατάει μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης στα ημιτελικά. Το δεύτερο παιχνίδι κόντρα στους Ερυθρόλευκους ο Αρης θα το βάλει στο καλεντάρι του σε δύο εβδομάδες. Μέχρι τότε προέχουν οι σημαντικοί αγώνες Πρωταθλήματος με Ολυμπιακό και Ατρόμητο, όπου μπορεί να πάρει 3+ βαθμούς. Η διαφορά, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, είναι ότι πλέον θα υπάρχει το χρονικό περιθώριο για την προετοιμασία κάθε παιχνιδιού και με τους παίκτες να παίρνουν περισσότερες ανάσες.

“Έπαιξε” με την ενέργειά του,

23 παίκτες χρησιμοποίησε ο Μάντζιος

Στη διάρκεια του αγωνιστικού “Γολγοθά” που ανέβηκε ο Αρης φάνηκε κατά διαστήματα ότι “έπαιξε” και με την ενέργειά του. Υπήρξαν στιγμές δηλαδή στις οποίες η ψυχή των παικτών ήθελε, αλλά το σώμα τους δεν ακολουθούσε. Αυτό φάνηκε σε μεγάλο βαθμό (και) στο προχθεσινό παιχνίδι με τον Παναιτωλικό. Παιχνίδι που βάσει απόδοσης προφανώς άξιζε να κερδίσει, παρότι δεν είχε τη φρεσκάδα και την ενέργεια που τον χαρακτήρισε σε άλλα 90άλεπτα. Ούτε την απαιτούμενη διάρκεια, λογικό βέβαια με τόσα συνεχόμενα ματς.

Στο διάστημα των 40 ημερών και των 10 αγώνων Πρωταθλήματος ο Άκης Μάντζιος αναγκάστηκε να διαχειριστεί την κούραση των παικτών από τους διαδοχικούς αγώνες, τους απρόβλεπτους παράγοντες, όπως η ακαταλληλότητα αγωνιστικών χώρων (βλ. Λαμία, Γιάννινα), αλλά και περιπτώσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι δεν είναι απολύτως καλά. Σε μία προσπάθεια διαχείρισης αυτών των συνθηκών, της καταπόνησης (πνευματικής και σωματικής) και προκειμένου να κρατήσει τις κατάλληλες ισορροπίες, στήριξε το πλάνο του σε 23 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων πέντε (Ροζ, Σάσα, Σίλβα, Γκάμα, Τζέγκο) αγωνίστηκαν και στα 10 παιχνίδια. Εξ αυτών, ο Ροζ είναι ο μοναδικός με 10/10 χωρίς να χάσει ούτε λεπτό και ακολουθεί ο Γκάμα επίσης με 10/10 αλλά με λιγότερο συνολικά χρόνο συμμετοχής, ενώ Σούντγκρεν, Μάνος, Τζέγκο είχαν συμμετοχή στα εννέα. Στο διάστημα αυτό, 3+1 ποδοσφαιριστές μπήκαν στο πλάνο του προπονητή και ο Λόπεθ

αποχώρησε (σσ είχε 6/10 συμμετοχές). Προστέθηκαν οι τρεις μεταγραφές: Ιωάννου, Μήτρογλου, Μπρούνο, με τον πρώτο να κάνει πέντε συμμετοχές, εκ των οποίων οι τέσσερις στο αρχικό σχήμα, ενώ ο Κουέστα επανήλθε κάτω από τα γκολπόστ στο ματς Κυπέλλου με τον Αστέρα, μετά από διάστημα τεσσάρων μηνών.

Τον κρατάει η άμυνα

Ο τελικός απολογισμός του Αρη στο non-stop διάστημα, που ολοκληρώθηκε με τον αγώνα κόντρα στον Παναιτωλικό, είναι τέσσερις νίκες, ισάριθμες ήττες και δύο ισοπαλίες. Στα περισσότερα παιχνίδια είχε την πρωτοβουλία και την μπάλα στα πόδια του, αλλά εμφάνισε το κλασσικό πρόβλημα στη γραμμή κρούσης, το οποίο αντιμετωπίζει από την έναρξη της σεζόν και ακόμη δεν έχει βρει το αντίδοτο. Για να σκοράρει ο Αρης πρέπει να… φτύσει αίμα. Αυτό αποτυπώνεται (και) από τους αριθμούς, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση λένε την αλήθεια. Οι Κιτρινόμαυροι πέτυχαν επτά γκολ σε 101 τελικές προσπάθειες που δημιούργησαν στο σύνολο των 10 αγώνων, εκ των οποίων οι 55 εντός της αντίπαλης περιοχής! Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η άμυνα είναι αυτή που διατηρεί τον Αρη ψηλά. Στα 10 παιχνίδια Πρωταθλήματος - μέσα στο 2021 - δέχτηκε μόλις 51 τελικές, κράτησε έξι φορές ανέπαφη την εστία του και δέχτηκε συνολικά έξι γκολ, ενώ συνολικά φέτος έχει 13 γκολ παθητικό. Αριθμός που αποτελεί το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ της κατηγορίας πίσω από τα 8 του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.