ΠΑΟΚ: Εξορθολογισμός με ανώτατο συμβόλαιο στο 1 εκ. ευρώ!

Metrosport Team11 Μαΐου 2020

Ρεπορτάζ: Κώστας Πετρωτός – Γιώργος Ζαϊρης

Σε εντατικούς ρυθμούς κινούνται στον ΠΑΟΚ για τον προγραμματισμό που πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, προκειμένου η ομάδα να είναι σε θέση, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα προκύψουν, να διεκδικήσει με αξιώσεις εκ νέου τους τίτλους (Πρωτάθλημα, Κύπελλο) στις εγχώριες διοργανώσεις και παράλληλα να εξασφαλίσει την συμμετοχή του, στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Είναι ειλημμένη η απόφαση για τον εξορθολογισμό, έχει διαρρεύσει πως από την νέα σεζόν, ειδικά για τους πρωτοκλασάτους παίκτες, το ανώτατο συμβόλαιο δεν θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ (σε καθαρές απολαβές). 

Βεβαίως στην ανώτατη κλίμακα ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Βέρνμπλουμ και ακολουθούν οι Βαρέλα, Ελ Καντουρί και Στόχ, όπως και ο Μάτος. Αναφέρουμε αυτά τα επτά ονόματα, διότι οι τρείς θα κληθούν να συζητήσουν με την ΠΑΕ για νέα μορφή συνεργασίας από το καλοκαίρι. Και αναφερόμαστε στους Βιείρίνια, Μάτος, Μαουρίσιο. Οι δύο πρώτοι έχουν σημαντικές πιθανότητες να ανανεώσουν, για τον Μαουρίσιο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο, καθώς μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική πρόταση του ΠΑΟΚ και εάν θα την αποδεχθεί ή όχι ο Βραζιλιάνος.

Ακόμη θα μπει σίγουρα θέμα συζήτησης για το συμβόλαιο του Βέρνμπλουμ, το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2021. Ο ΠΑΟΚ λογικά θα του προτείνει σημαντική μείωση απολαβών ή θα του δώσει την δυνατότητα να αποχωρήσει πρόωρα χωρίς να ζημιωθεί οικονομικά. Κάτι ανάλογο, όπως λένε οι επιτελείς του ΠΑΟΚ τους τρείς τελευταίους μήνες θα γίνει και με τον Στοχ. Μένει βέβαια να φανεί ποια στάση θα κρατήσουν οι παίκτες.

Για τον Ελ Καντουρί, επειδή υπάρχει εκφρασμένο ενδιαφέρον (τους προηγούμενους μήνες) από ομάδες της Ιταλίας, υπάρχει η προοπτική ώστε εφόσον έρθει μία νέα πρόταση που θα ικανοποιεί τόσο την ομάδα όσο και τον Μαροκινό, να μπορέσει να αποχωρήσει. Θυμίζουμε πως και το συμβόλαιο του Ελ Καντουρί λήγει το καλοκαίρι του 2021.

Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ πρέπει να απαλαγεί από συμβόλαια παικτών που δεν έχουν προσφέρει (με βάσει το όνομά τους και τις απολαβές τους), όπως οι Βέρνμπλουμ, Στοχ, ενώ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θέλει ή όχι να κρατήσει τον Μαουρίσιο την νέα αγωνιστική περίοδο. Σε περίπτωση που δεν θέλει, ή δεν επέλθει συμφωνία σε οικονομικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα πρέπει να φέρει άλλο ικανό παίκτη στην θέση του για να καλύψει τα «θέλω» του Αμπέλ Φερέιρα.

Έτοιμο το… «εμβόλιο»

Ο ΠΑΟΚ έχει στοχεύσει εδώ και καιρό σε αυτή την κατεύθυνση και μένουν οι τελικές διαπραγματεύσεις. Οι οποίες θα γίνουν και με τον νέο αθλητικό διευθυντή. Ασφαλώς και δεν μπορούν ΤΩΡΑ να ληφθούν αποφάσεις καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής των πλέι οφ. Και εφόσον γίνουν οι αγώνες, ο ΠΑΟΚ οφείλει να διατηρήσει όλους τους παίκτες του, ζεστούς, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αναμετρήσεων.

Το… «εμβόλιο» είναι έτοιμο (για να δανειστούμε και μία φράση που μας απασχολεί έντονα λόγω του ιού) όμως αφορά τον ΠΑΟΚ, τον εξορθολογισμό του μπάτζετ για την ΝΕΑ αγωνιστική περίοδο και τις στοχεύσεις που έχουν αποφασιστεί να προχωρήσουν.

Παράλληλα στα νέα συμβόλαια που θα συνάψουν οι επιτελείς του ΠΑΟΚ με τους παίκτες, θα βάλουν ισχυρά μπόνους ως μορφή κινήτρων και στάνταρ πάγιες απολαβές. Δεν θεωρείται λογικό το μπάτζετ της ΝΕΑΣ αγωνιστικής περιόδου να αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ (στο μπάτζετ περιλαμβάνονται όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα και όχι μόνο τα ετήσια συμβόλαια των παικτών που βλέπετε στην διπλανή στήλη), πολύ απλά διότι τα έσοδα της νέας σεζόν εκτιμάται πως θα μειωθούν δραματικά.

Αν για παράδειγμα η διεξαγωγή των αγώνων της νέας σεζόν γίνει χωρίς θεατές, οι οικονομικές απώλειες μόνο από τα διαρκείας θα ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Ας μην ξεχνά επίσης κανείς πως κάθε ΠΑΕ, παράλληλα με τις καθαρές ετήσιες απολαβές των παικτών είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στο κράτος σύν ένα ποσοστό 45% (για κάθε συμβόλαιο) που αντιστοιχεί στην φορολογία.

Συνοψίζοντας: Ο ΠΑΟΚ δουλεύει στο πλάνο του εξορθολογισμού, οι παίκτες που θα κάνουν νέα συμβόλαια (είτε αυτοί που θα ανανεώσουν το καλοκαίρι, είτε όσοι έρθουν) θα έχουν ισχυρά μπόνους (ανάλογα με την επίτευξη των στόχων) και λιγότερες ετήσιες πάγιες απολαβές, ενώ ο στόχος είναι και η αξιοποίηση των νεαρών παικτών από τα τμήματα υποδομής. Από τα πρώτα θέματα όμως είναι και οι πωλήσεις που θα μπούν στο «μικροσκόπιο» μόλις κατατεθούν και συζητηθούν οι πρώτες αξιόλογες προτάσεις για παίκτες που βρίσκονται στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ METROSPORT (11/5)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.