Στο… τραπέζι το σχέδιο των τριών χαφ

Γιώργος Στράντζαλης25 Νοεμβρίου 2021


Προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί κατά πόσο πρόκειται για συνειδητή επιλογή ή λύση ανάγκης, δεν αμφισβητείται όμως ότι στο μυαλό του Ακη Μάντζιου (ενόψει του ντέρμπι της Τούμπας) βρίσκεται η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Μπαντού Ντιαγέ, Λούκας Σάσα και Τζέιμς Τζέγκο.

Καταρχήν, πρόκειται για ένα αγωνιστικό σχέδιο το οποίο εφαρμόστηκε σε… δυόμισι παιχνίδια. Δηλαδή, στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό (λόγω του τραυματισμού του Φακούντο Μπερτόγλιο και της αναγκαστικής αντικατάστασής του) αλλά και στα παιχνίδια κόντρα σε Ατρόμητο και Απόλλωνα Σμύρνης. Αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό όταν ο Αρης δεν έχει την «ευθύνη» ή μάλλον την ανάγκη να αντιμετωπίσει μια κλειστή άμυνα – όπως λογικά προβλέπεται να γίνει στην Τούμπα – αλλά χρειάζεται τρεξίματα και ταχύτητα στο transition παιχνίδι. Γι’ αυτό ήταν αποδοτικό κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ατρόμητο, όχι όμως με τον Απόλλωνα Σμύρνης όπου αποδείχθηκε δυσλειτουργικό προς την κατεύθυνση διάσπασης μιας κλειστής άμυνας. Κατ’ επέκταση, πρόκειται για ένα γνώριμο σχέδιο πάνω στο οποίο έχει δουλέψει η ομάδα.

Προϊόντος του χρόνου μπορεί να ξεφύγει από τη συνειδητή επιλογή και να πάει στην λύση ανάγκης, στην περίπτωση δηλαδή που μετά τον Φακούντο Μπερτόγλιο εκτιμηθεί ότι δεν είναι σε θέση να παίξει ή να ξεκινήσει παιχνίδι ο Ματέο Γκαρσία. Προς το παρόν, εκφράζεται αμφιβολία κι αυτή πηγάζει από την απουσία του τελευταίου από το πρόγραμμα των προπονήσεων.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ακόμη και στο σενάριο της συνύπαρξης των Ντιαγέ, Σάσα, Τζέγκο δεν σημαίνει ότι οι «κίτρινοι» θα παίξουν με τρεις αμυντικούς μέσους καθώς ο πρώτος ουσιαστικά επιτελεί έναν ρόλο αντί-Μπερτόγλιο, βοηθώντας στην πίεση στην πρώτη γραμμή. Αυτή η συνύπαρξη είχε οδηγήσει και σε καλύτερη αμυντική λειτουργία αν και τα παιχνίδια στα οποία χρησιμοποιήθηκε, δεν είναι του ίδιου βαθμού επικινδυνότητας με αυτό της Τούμπας.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Αυτό ισχύει για την αμυντική τετράδα καθώς ο Φαμπιάνο μπήκε στο ομαδικό πρόγραμμα και φυσικά τέθηκε στη διάθεση του Ακη Μάντζιου για το προσεχές ντέρμπι. Σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ντάνιελ Σούντγκρεν, αυτομάτως σχηματίζεται η αμυντική τετράδα η οποία (προ του αγώνα με τον ΠΑΣ) ήταν η δεύτερη καλύτερη στο Πρωτάθλημα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.