Στο μικροσκόπιο και το «Χαμόγελο του Παιδιού»- Έρευνες στις καταθέσεις και τα... φουσκωμένα ακίνητα

Metrosport Team11 Δεκεμβρίου 2022

Μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις και τα όσα έχουν βρει το φως της δημοσιότητας γύρω από τη «Κιβωτό του Κόσμου», μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών κι άλλες δομές που έχουν να κάνουν με παιδιά, ανάμεσά τους και το «Χαμόγελο του παιδιού».

Στο Χαμόγελο του Παιδιού υπάρχουν δείγματα ελλιπούς και προβληματικής διαχείρισης σε αρκετά από τα 230 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί την τελευταία 25ετία. Η ΜΚΟ του Παναγιώτη Γιαννόπουλου εμφανίζει σημαντικά πλεονάσματα 6 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέρχονται από τους εκπροσώπους της, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παράλληλα, υπάρχουν δείγματα ελλιπούς και προβληματικής διαχείρισης σε αρκετά από τα 230 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί την τελευταία 25ετία στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Επίσης, υπάρχει λογαριασμός σε τράπεζα της Ελβετίας όπου είχαν κατατεθεί 5.000.000 ευρώ.

    Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με κάποιες καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων, αλλά και επιθετικές ανακοινώσεις σε βάρος της ΕΛΑΣ για υποθέσεις εξαφανίσεων που το Χαμόγελο του Παιδιού ήθελε να χειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα, έχουν φέρει τις ελεγκτικές αρχές στο «κατώφλι» της ΜΚΟ έτσι ώστε να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα που ενδεχομένως να έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό.

    Όπως αναφέρει το Βήμα, η ΜΚΟ έχει γραφεία και υποδομές σε 17 πόλεις της Ελλάδας. Στο «Χαμόγελο» εμφανίζονται περίπου 500 εργαζόμενοι και περίπου 4.000 εθελοντές. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα δεδομένα που το ίδιο το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δημοσιοποιήσει για τη βοήθεια που έχει χορηγήσει σε παιδιά και οικογένειες, με τον αριθμό για το 2021 να είναι σχεδόν ο μισός από αυτόν που δημοσιεύτηκε το 2018. Επιπλέον, γίνεται καταγραφή της πορείας του ιδρυτή Κώστα Γιαννόπουλου και στο πώς από την προβληματική εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που του ανήκε, έχουμε φτάσει στο σήμερα. Αναφέρονται ακόμα αιχμές πολιτών και φορέων για χώρους φιλοξενίας της ΜΚΟ πριν από αρκετά χρόνια, αλλά και αντιδράσεις συνδικαλιστών για απολύσεις εργαζόμενων από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα. Το 2018 εμφανίζονται καταθέσεις του Χαμόγελου του Παιδιού στη Ζυρίχη ύψους 300.000 ευρώ και λίγους μήνες αργότερα έφτασαν στα 5.000.000 ευρώ. Στον ισολογισμό του 2019 παρατηρείται για πρώτη φορά η πώληση παγίων της ΜΚΟ, ύψους 16.000.000 ευρώ, κάτι που φάνηκε ως μια πρώτη προσπάθεια για «εκμετάλλευση» κάποιων εκ των ακινήτων που του ανήκαν. Εκείνη τη χρονιά τα έσοδα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» έφτασαν στα 27 εκατ. ευρώ, ωστόσο, ο κ. Γιαννόπουλος και πάλι είχε κάνει λόγο για τη ζωτική ανάγκη να απαλλαγεί ο οργανισμός από τον ΕΝΦΙΑ.

    Χαμόγελο του Παιδιού: Το αίτημα για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

    Οπως αναφέρει το Βήμα, αρκετά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η αντίδραση του κ. Γιαννόπουλου που μέσα από συνεντεύξεις μιλούσε για οικονομικά προβλήματα της ΜΚΟ και την ανάγκη να στηριχθεί με χρήματα. Την ίδια ώρα, όμως, με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών και τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει να διενεργούνται, η ΜΚΟ παρουσιάζει έσοδα από δωρεές ιδιωτών, θεσμικούς φορείς και από ενέργειες ανεύρεσης πόρων περίπου 10 με 14 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Μάλιστα, στα ταμεία του παρουσίαζε διαθέσιμα περίπου 6,2 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά για την «Κιβωτό», για παράδειγμα, ήταν περίπου 5,7 εκατ. ευρώ τα έσοδα και 2,4 εκατ. ευρώ τα διαθέσιμα. Παρόλα αυτά, υπήρχαν διαρκείς αναφορές για οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να υπάρξουν εύλογες απορίες των κρατικών λειτουργών.

    Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, το Χαμόγελο του Παιδιού τον Αύγουστο του 2017 είχε κάνει ανάρτηση στην οποία ανέφερε ότι καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 70.335,24 ευρώ χαρακτηρίζοντας το ποσό ως «δυσβάσταχτο» και αναφέροντας ότι κάθε ευρώ που φορολογείται στερείται από τα παιδιά. Το ποσό αυτό, όμως, δείχνει μικρό μπροστά στα έσοδα του οργανισμού την ίδια χρονιά, τα οποία έφτασαν στα 13.340.000 ευρώ, με πλεόνασμα 3 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: reader.gr

    Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

    Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

    Προτείνουμε
    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.