Στις καλένδες η επαγγελματική διαιτησία

Κυριάκος Θωμαϊδης08 Ιανουαρίου 2023

Πολύ γρήγορα τα έκανε μαντάρα (και) στην Αίγυπτο ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ηδη η Ζάμαλεκ δηλώνει ότι αποχωρεί από το πρωτάθλημα, καταγγέλοντας στημένες διαιτησίες!

Στην Ελλάδα ακολούθησε διαφορετική πορεία ο Αγγλος αρχιδιαιτητής. Στην αρχή έδειξε ότι θα μπορούσε να επιβάλλει νεωτερισμούς, στη συνέχεια συμβιβάστηκε και στο τέλος αποφάσισε να ανέβει σε άρμα.

Η περιπέτεια Κλάτενμπεργκ στην Αίγυπτο, μας θύμισε ότι πληρώνεται και στη χώρα μας. Ως σύμβουλος της Λίγκας. Για να παριστάνει τι, ακριβώς; Διότι η παρουσία του μόνο αποσυσπειρωτικά λειτουργεί και στην ουσία καθυστερεί το εγχείρημα της επαγγελματικής διαιτησίας.

Αναρωτιέται κανείς τι απέγινε το περίφημα σχέδιο του Αγγλου αρχιδιαιτητή, το οποίο θα προχωρούσε την επαγγελματοποίηση των Ελλήνων διαιτητών. Αλλωστε γι’ αυτό προσλήφθηκε. Μάλλον βρίσκεται σε κάποιο τελευταίο συρτάρι της Super League και έχει αραχνιάσει…

Η ΕΠΟ προχώρησε σε κάποιες συναντήσεις με τους Big 4, αλλά δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να υλοποιήσει άμεσα το εγχείρημα της επαγγελματικής διαιτησίας. Όλα δείχνουν ότι η επόμενη σεζόν θα αποτελέσει απλώς ένα πρώτο πειραματικό στάδιο.

Το πρόβλημα με τη διαιτησία είναι ότι δεν λύθηκαν ακόμα βασικές προτεραιότητες. Ούτε το καταστατικό της ΕΠΟ τροποποιήθηκε ούτε ο αθλητικός νόμος άλλαξε για να εισχωρήσουν επιτέλους οι εκπρόσωποι των διαιτητών στην Ομοσπονδία.

Την ίδια στιγμή τα διαιτητικά σεμινάρια γίνονται περισσότερο για να βγει η υποχρέωση, καθώς οι σχολές διαιτησίας έπαψαν να λειτουργούν εδώ και καιρό. Οι Σύνδεσμοι Διαιτητών είναι περιθωριοποιημένοι και συχνά ερίζουν με τις Ενώσεις.

Ολος ο καβγάς γίνεται για το πάπλωμα. Ποιος θα πάρει το πάνω χέρι. Η ΕΠΟ θεωρεί ότι το δικαιούται, η Λίγκα θέλει το μερίδιό της, η Ενωση Διαιτητών μοιάζει αμήχανη και ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν πρόκειται να κάνει κινήσεις σε προεκλογική περίοδο.

Η στήλη επιμένει εδώ και καιρό ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον παραγωγικό ιστό της ελληνικής διαιτησίας. Οι περισσότεροι νέοι διαιτητές παρατάνε τη σφυρίχτρα γιατί δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Καταλαβαίνουν ότι όσο βρισκόμαστε σε (ουσιαστικά) διεθνή επιτροπεία, το μέλλον τους είναι αβέβαιο και η εξέλιξη μοιάζει άγνωστη λέξη. Προφανώς η μαγική σφυρίχτρα του Κλάτενμπεργκ στέρεψε και ο Μπένετ έχει (επίσης) χάσει το δρόμο.



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.