Στην Ελληνική Δημοκρατία έχουμε ελευθερία λόγου και η ΕΣΗΕΜΘ οφείλει να αποδεχθεί το αυτονόητο...

Metrosport Team27 Νοεμβρίου 2020

Σε μια εποχή που ο Τύπος και ο κλάδος των δημοσιογράφων πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση και τις ακόμη πιο σκληρές συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, η Ενωση Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) αρέσκεται σε επιθέσεις εναντίον του Metropolis 95.5 επειδή παραγωγός του έδωσε λόγο, σε εκπομπή του, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στον Ηλία Κασιδιάρη.

Στις 10 Νοεμβρίου η ΕΣΗΕΜΘ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι “αποδοκιμάζει την παραχώρηση βήματος στον καταδικασμένο από τη Δικαιοσύνη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη” και αναφέροντας ότι θα απευθύνει καταγγελία και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο επίσης εγκαλούσε, υπογραμμίζοντας ότι “επιτέλους πρέπει αν επιτελέσει τον ρόλο που του αναλογεί”.

Ο Ομιλος Metromedia, μένοντας κατάπληκτος από την επιλεκτική (αλλά και άκαιρη) επίδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας και υπεράσπισης της δεοντολογίας εκ μέρους της ΕΣΗΕΜΘ, απάντησε την αμέσως επόμενη μέρα (11 Νοεμβρίου) με εξώδικη δήλωση. Σ΄αυτήν προέβη στα αυτονόητα. Υπενθύμισε στην ΕΣΗΕΜΘ τα άρθρα 14 (παρ.1) και 15 (παρ. 2) του Συντάγματος της Ελλάδας, το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, το άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και άρθρα από τον Κώδικα Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών και άλλων Δημοσιογραφικών και Πολιτικών Εκπομπών, τον Παγκόσμιο Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και τον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων - μελών των Ενώσεων Συντακτών.

Ολα αυτά τα άρθρα αναφέρονται ρητά και κατηγορηματικά στην κατοχύρωση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου, απορρίπτουν κάθε λογής λογοκρισία και υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης, την πολυφωνία, τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, αλλά και το δικαίωμα και, ταυτόχρονα, υποχρέωση του δημοσιογράφου να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης, αλλά και να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και να μην προεξοφλεί τις δικαστικές αποφάσεις.

Με την ίδια εξώδικη δήλωση, ο Ομιλος Μetromedia υπενθυμίζει επίσης στην ΕΣΗΕΜΘ την πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ενός προσώπου, μάλιστα, που καταδικάστηκε ισόβια και αποφυλακίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι η ΕΣΗΕΜΘ δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί τα αυτανόητα περί ελευθερίας του λόγου και θέωρησε σωστό να απαντήσει προχθές (25 Νοεμβρίου) με εξώδικη δήλωση στην οποία το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι ο Ομιλος Μetromedia επικαλείται υποκριτικά, προσχηματικά και αντιφατικά το ελληνικό Σύνταγμα και όλες τις εγχώριες και διεθνείς διατάξεις.

Κατά τα άλλα, εκφέρει κρίσεις για τον Ηλία Κασιδιάρη και τον παραγωγό του Metropolis 95.5 και, φυσικά, αρνείται να ανακαλέσει την ανακοίνωσή της, όπως είχε ζητηθεί από τον Ομιλο Metromedia. Ακόμη, η ΕΣΗΕΜΘ κουνάει το δάχτυλο στον Ομιλο Μetromedia (“σας καλούμε να ασκείτε στο εξής επιμελέστερο έλεγχο στο περιεχόμενο των εκπομπών που μεταδίδονται από τον ραδιοφωνικό σας σταθμό και να τηρείτε πλήρως τους κανόνες της δεοντολογίας, όπως επιβάλλει ο νόμος”) και δηλώνει ότι “σε αντίθετη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να κινήσουμε εναντίον σας όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τον αυστηρό έλεγχο τήρησης των ανωτέρω κανόνων δεοντολογίας και των νόμων του κράτους”!!!

Το γεγονός ότι σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη δεν έχει εκδοθεί ακόμη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση, συνεπώς ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να σκεφτεί η ΕΣΗΜΕΘ πριν ανοίξει πυρ εναντίον του Metropolis 95.5. Αλλά έπρεπε να το σκεφτεί.

Λιγότερη σημασία επίσης έχει ότι θα έπρεπε να σκεφτεί πως θα υποκαταστήσει το ΕΣΡ αν αποφασίσει να αναλωθεί σε κυνήγι μαγισσών καταδιώκοντας όλα τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια της Μακεδονίας και της Θράκης για ενδεχόμενα... αντιδημοκρατικά στραβοπατήματά τους. Αλλά έπρεπε να το σκεφτεί.

Λιγότερη σημασία έχει ακόμη ότι θα έπρεπε να σκεφτεί πως και στις δικές της τάξεις υπάρχουν δημοσιογράφοι ένθερμοι υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη και του κόμματος του οποίου ήταν στέλεχος. Υποστηρικτές, που, μαζί με πολλούς άλλους σε όλη την Ελλάδα, έστειλαν τόσο τον ίδιο όσο και το κόμμα του στη Βουλή. Επρεπε όμως κι αυτό να το σκεφτεί, διότι, προφανώς, δεν εγκάλεσε ποτέ αυτούς τους υποστηρικτές - μέλη της, ούτε τους διέγραψε, ούτε εξέδωσε ανακοινώσεις σε βάρος τους, ούτε καν έστειλε εξώδικες δηλώσεις...

Το πιο σημαντικό που έπρεπε να σκεφτεί η ΕΣΗΕΜΘ, μια που... κόπτεται ακόμη και για την τήρηση των νόμων του κράτους, παριστάνοντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι ότι σ' αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα, έχουμε ένα πολίτευμα που λέγεται Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και είναι ένα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ πολίτευμα. Εξ ου και η επίσημη συνταγματική ονομασία της χώρας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, λοιπόν, όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται και να λένε την άποψή τους. Ακόμη και μέσα από τις φυλακές.

Εξάλλου, στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ σέβεται την αντίθετη άποψη από όποιον κι αν διατυπώνεται. Δεν την αποδέχεται, εκφράζει την αντίθεσή του, την αντιστρατεύεται, αλλά τη σέβεται και δεν την εμποδίζει να ακούγεται. Κι όποιος κάθεται μπροστά σε ένα μικρόφωνο ή μια κάμερα, όχι μόνο δικαιούται, αλλά και υποχρεούται να φιλοξενεί όλες τις απόψεις, ακόμη και τις πιο ακραίες, ακόμη και τις λιγότερο ή καθόλου αποδεκτές από την πλειονότητα των πολιτών.

Δεν χρειάζεται να το πουν αυτό το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι διεθνείς διατάξεις. Το λέει η κοινή λογική. Αυτή που οφείλει να ασπασθεί και η ΕΣΗΕΜΘ...

Ομιλος Μetromedia

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ, το εξώδικο της και η απάντηση τη Metromedia...





Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.