«Στη Φινλανδία δεν υπήρξε Lock Down με περισσότερα κρούσματα από την Ελλάδα»

Χάρης Εμμανουηλίδης22 Μαΐου 2020

Μία Ελληνίδα φοιτήτρια από τη Φινλανδία μεταφέρει τον «παλμό» του κορωνοϊού από την χώρα της αρκτικής.

Η Αναστασία Χριστοφόρη μιλώντας στο Metrosport.gr μεταφέρει την «εμπειρία» της επέλασης του κορωνοϊού στη Φινλανδία, τα μέτρα που έλαβε η χώρα καθώς και τα κρούσματα που ήταν αρκετά με βάση τον πληθυσμό της χώρας. 

Αξιοσημείωτο στα όσα αναφέρει είναι ότι «τα μόνο μαγαζιά που έκλεισαν είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε από τη Φινλανδία στο Metrosport.gr:

Πως είναι η κατάσταση με τον Κορωνοϊό στην Φινλανδία:

«Η Φινλανδία, αν και έχει αρκετά μικρό πληθυσμό, έχει αρκετά κρούσματα (πιο πολλά από την Ελλάδα) αλλά το θετικό κομμάτι είναι ότι έχουν ένα πολύ καλό και προετοιμασμένο σύστημα υγείας και μπορούν να θεραπεύουν ταυτόχρονα περισσότερους ασθενείς. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μόνο μαγαζιά που έκλεισαν είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης».

Όταν άκουσες ότι κλείνουν τα σύνορα και ότι επικρατεί lock down αγχώθηκες για το πως θα επιστρέψεις στην Ελλάδα;

«Όταν αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε την σοβαρότητα της κατάστασης, ο μεγαλύτερος μου φόβος δεν ήταν πως θα γυρίσω στην Ελλάδα αλλά μήπως με γυρίσουν από την Ελλάδα πίσω και δεν προλάβω να ολοκληρώσω τις σπουδές και το εξάμηνο εδώ. Σίγουρα υπήρχε ο φόβος αλλά ήμουν αισιόδοξη και πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα θα γίνονται πιο θετικά και θα υπάρχουν λύσεις».

Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση σε μια ξένη χώρα; 

«Είναι πολύ δύσκολο, ειδικά όταν δεν έχεις την οικογένεια σου. Εγώ ήμουν τυχερή διότι δεν έζησα την απόλυτη απομόνωση στο σπίτι που ζούσε η οικογένεια και οι φίλοι μου στην Ελλάδα αλλά δεν έπαυα να ανησυχώ μαζί τους και να ζω διαρκώς με ένα άγχος για την επόμενη μέρα».

Πως ο δρόμος σου σε έβγαλε στη Φιλανδία;

«Βρίσκομαι στη Φινλανδία 5 μήνες τώρα με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Ήταν από τις πρώτες επιλογές μου λόγω του εκπαιδευτικού συστήματος που φημίζεται ως από τα καλύτερα της Ευρώπης αλλά και της γλώσσας, διότι δεν απαιτούνταν η γνώση Φιλανδικής γλώσσας παρά μόνο Αγγλικής».

Πέρα από το πέπλο του ιού που έχει σκεπάσει τον κόσμο, πως είναι η ζωή στη χώρα;

«Η ζωή εδώ είναι πολύ ήρεμη, οι άνθρωποι έχουν πολύ καλή ποιότητα ζωής, το ίδιο και οι φοιτητές που είναι η κοινωνική ομάδα που ανήκω. Είναι πολύ συνδεδεμένοι με την φύση και τον υγιεινό τρόπο ζωής, κάτι που μου έκανε εντύπωση. Όλα είναι έτσι ρυθμισμένα ώστε να προωθούν την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.