Στεφανί Φραπάρ: Το άβατο που έπεσε, ο Λε Φραπέρ και... ένας Καουμπόι

Παναγιώτα Χαλκιά11 Ιουνίου 2021

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από το εναρκτήριο λάκτισμα του Euro 2020. Ιταλία και Τουρκία είναι έτοιμες να ανοίξουν τη διοργάνωση στο Ολίμπικο της Ρώμης. Ο Ντάνιελ Μακέλι θα είναι ο άρχοντας της αναμέτρησης και στην παρέα του θα έχει μια γυναίκα. Η Στεφανί Φραπάρ θα επωμιστεί το ρόλο του τέταρτου διαιτητή.

Το άβατο έπεσε

Η Γαλλίδα δεν είναι άγνωστη στο φίλαθλο κοινό. Ήταν εκείνη που στις 2 Δεκεμβρίου του 2020 φόρεσε τη στολή της, πήρε τις κάρτες και τη σφυρίχτρα της και διεύθυνε την αναμέτρηση της Γιουβέντους με τη Ντιναμό Κιέβου για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που έπαιρνε το χρίσμα για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Δεν ήταν η πρώτη της φορά, όμως. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία την είχε εμπιστευτεί και στον τελικό του UEFA Super Cup τον Σεπτέμβριο του 2019 ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τσέλσι.

Εκείνη τη χρονιά, είχε σφυρίξει και παιχνίδι στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, τον Οκτώβριο διεύθυνε την αναμέτρηση ανάμεσα σε Λέστερ και Ζόρια για τους ομίλους του Europa League και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Η Φραπάρ είναι στη λίστα διεθνών διαιτητών της FIFA από το 2009 και ακολουθεί το παράδειγμα της Νικόλ Πετινά, της πρώτης γυναίκας διαιτητή που σφύριξε παιχνίδι ανδρών της UEFA στα προκριματικά του UEFA Cup από το 2004 έως το 2009.

Πώς έγινε διαιτητής;

Γεννήθηκε το 1983 στο Ερμπλαί της Γαλλίας και από μικρή πήρε την μπάλα στα πόδια της. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 11 ετών και τρία χρόνια αργότερα συμμετείχε πλήρως στο παιχνίδι. Αγωνιζόταν σε τοπικές ομάδες αλλά έβλεπε ότι οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο δεν έκαναν μεγάλη πρόοδο και στράφηκε στη διαιτησία.

«Ήθελα να μάθω τους κανόνες του παιχνιδιού και άρχισα να παρακολουθώ σεμινάρια. Τότε το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα και στράφηκα στη διαιτησία. Και τελικά αυτό ήταν το σωστό».

Παρακολούθησε σεμινάρια για να μάθει τους κανόνες και μόλις στα 26 της χρόνια έβαλε τη σφυρίχτρα στο στόμα. Μπήκε στη Διεθνή Λίστα Διαιτητών της FIFA. Η συμπεριφορά της τόσο εντός όσο και εκτός των τεσσάρων γραμμών κέρδισε τους πάντες, που έπλεκαν το εγκώμιο της και ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να ρίξει τα μάτια προς το μέρος της και να αρχίσει να της δίνει ευκαιρίες.

Πανό για το καλωσόρισμα

Το να επαινείς ένα διαιτητή ή να τον υποδέχεσαι μετά βαΐων και κλάδων είναι εκτός πραγματικότητας του ποδοσφαίρου. Για τη Φραπάρ τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Στην πρώτη αναμέτρηση που σφύριξε για τη μεγάλη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Αμιάν και Στρασμπούρ, οι φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας κρέμασαν ένα τεράστιο πανό που έλεγε «Καλώς ήρθατε στο Stade de la Licorne, κυρία Φραπάρ» ενώ υπήρχε ακόμη ένα πιο ψηλά με το μήνυμα «Ζωντανές γυναίκες στο ποδόσφαιρο!».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και η ανάρτηση της Γιουβέντους μετά το τέλος της αναμέτρησης με τη Ντιναμό Κιέβου. Οι Ιταλοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και το ντεμπούτο της Γαλλίδας: «Περήφανοι για το ντεμπούτο της Φραπάρ στο γήπεδό μας».

Δέχθηκε σεξιστική επίθεση

Δεν ανήκουν, όμως, όλοι στο ίδιο γκρουπ. Δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Γυρίζοντας πέντε χρόνια πίσω, στη σεζόν 2015-2016, ο τότε προπονητής της Βαλενσιέν, Νταβίντε Λε Φραπέρ, φρόντισε να τη μειώσει καθώς δεν έδωσε ένα πέναλτι στην ομάδα του στο παιχνίδι με τη Λαβάλ.

Σίγουρα θα έκανε κάποιο αρνητικό σχόλιο αφού οι παίκτες του δεν πήγαν στην άσπρη βούλα αλλά επέλεξε να το κάνει προσβάλλοντας τη γυναικεία φύση της διαιτητού.

«Η παράβαση έγινε, όμως, η διαιτητής δεν την είδε. Ίσως ήταν για πατινάζ. Είναι περίπλοκο όταν είσαι γυναίκα και διαιτητεύεις σε ένα ανδρικό σπορ». Λίγα λεπτά αργότερα, ζήτησε συγγνώμη.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για εκείνη

1. H μητέρα της ήταν το έρεισμα της σε όλη την προσπάθεια.

2. Θέλει να γίνει το παράδειγμα για τα μικρά κορίτσια, που την βλέπουν στην τηλεόραση, ώστε να μην σταματούν να κυνηγούν τα όνειρα τους όσα και να είναι τα εμπόδια.

3. Πριν από κάθε παιχνίδι, παρακολουθεί ένα ή δύο παιχνίδια της κάθε ομάδας. Κάτι που τη βοηθά να εξοικειωθεί με τα ονόματα των παικτών, με την τακτική που ακολουθούν οι προπονητές τους στο χορτάρι και να παίρνει καλύτερη θέση.

4. Δεν της αρέσει να μιλά για την προσωπική της ζωής καθώς θεωρεί ότι είναι κάτι ασήμαντο για τους άλλους.

5. Αγαπημένη της ταινία είναι «Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου (Midnight Cowboy)».

6. Τρελαίνεται για ριζότο και μύρτιλο.

7. Το αγαπημένο της χρώμα είναι το χρυσό.

8. Της αρέσουν οι Μάθιου ΜακΚόναχι και η Ντέμπορα Κερ.

9. Λατρεύει τα βιβλία. Όταν έχει χρόνο της αρέσει να κάθεται σπίτι και να διαβάσει. Το αγαπημένο της είναι το Μαχαμπαράτα ενώ λατρεύει τον ποιητή και πεζογράφο, Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

10. Εκτός από το ποδόσφαιρο, της αρέσει και το σκι.

11. Είναι πιστή ακόλουθος του μουσικού, Γκρεγκ Όλμαν, και το αγαπημένο της τραγούδι είναι το «The Boy is mine».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.