Στέφαν Σβαμπ: Έργα και ημέρες του πιο υπομονετικού «εργάτη» του ΠΑΟΚ

Metrosport Team05 Νοεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο ερχομός του Στεφάν Σβαμπ στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2020 έμοιαζε ως κατεπείγουσα λύση καθώς ο δικέφαλος «ψαχνόταν» απεγνωσμένα για την απόκτηση ενός χαφ με ποιοτικά χαρακτηριστικά κυρίως στο επιθετικό κομμάτι. Ήθελε κοινώς ένα 8αρι που να πατάει και περιοχή, να έχει δηλαδή και το γκολ και ενώ ο Μαουρίσιο είχε μόλις φύγει από τους «ασπρόμαυρους». 

Ο ερχομός στην Τούμπα η καθιέρωση ως βασικός και η γεμάτη χρονιά

Ο Αυστριακός παίρνει αμέσως ρόλο από τον Αμπέλ Φερέιρα στο βασικό σχήμα του ΠΑΟΚ και η σεζόν του είναι αντίστοιχη με την προηγούμενη που είχε στην Αυστρία και λίγο πιο γεμάτη, έχοντας 16 συμμετοχές παραπάνω, φτάνοντας δηλαδή τις 48 με 9 γκολ και 10 ασίστ. Παρά το γεγονός ότι «δικέφαλος» αλλάζει προπονητή περίπου τέτοια εποχή το 2020 και έρχεται ο Πάμπλο Γκαρσία στην θέση του Βραζιλιάνου, ο Σβαμπ είναι από τους ποδοσφαιριστές που παραμένουν σταθεροί στην ενδεκάδα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη την χρονιά είναι ο μέσος με τις περισσότερες συμμετοχές καθώς ξεπερνάει τόσο τους Αουγκούστο, Εσίτι και Τσιγγάρα αλλά και τους Έλ Καντουρί και Μπίσεσβαρ.

O 30χρονος τότε μέσος βοηθάει σε όλη την διάρκεια της χρονιάς δίνοντας αρκετούς βαθμούς στην ομάδα του ΠΑΟΚ, χαρακτηριστικά τα παιχνίδια με ΌΦΗ εντός έδρας, δύο ασίστ στο 3-0, στο «διπλό» στην έδρα του Απόλλωνα Σμύρνης, με ένα γκολ και μια ασίστ στο 1-3 αλλά και η συμβολή του επίσης στην μεγάλη νίκη επί της Αιντχόβεν εντός έδρας με 4-1, με ένα γκολ και μια ασίστ.

Επιπρόσθετα ο Αυστριακός κλείνει την χρονιά με εξαιρετική συνολικά παρουσία στα play off και 3 γκολ σε 9 συμμετοχές και πάλι κάποια καθοριστικά, εντός και εκτός έδρας με τον Άρη στις νίκες των «ασπρόμαυρων» με 2-0 και 0-1 αντίστοιχα αλλά και στην νίκη επί της ΑΕΚ με 2-0. Για να ολοκληρωθεί η σεζόν με το κερδισμένο πέναλτι που έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ για να κατακτήσει αργότερα το Κύπελλο Ελλάδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.


Η... συνύπαρξη με Κούρτιτς και ο παραγκωνισμός του Σβαμπ 

Η δεύτερη σεζόν του Σβαμπ στην Τούμπα είναι εξ’ ίσου γεμάτη από άποψη συμμετοχών και χαρακτηριστικό είναι ότι στο τέλος της δεύτερης του χρονιάς στην Τούμπα ο έμπειρος χαφ έχει φτάσει ήδη τα 100 παιχνίδια με τους «ασπρόμαυρους». Πιο συγκεκριμένα 52 συμμετοχές με 5 γκολ και 5 ασίστ αλλά με ορισμένες διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη.

Πρώτη και κυριότερη ότι ο ΠΑΟΚ αλλάζει προπονητή κάτι που ωστόσο δεν... κουνάει τον Αυστριακό από την θέση του. Βέβαια η κυριότερη αλλαγή είναι ο συμπαραστάτης του στον χώρο του κέντρου. Ο Γιασμίν Κούρτιτς ο οποίος έρχεται πέρυσι στην Τούμπα ακολουθείται από μεγάλες περγαμηνές και πράγματι δικαιώνει εν μέρει την φήμη του. Πρόκειται δηλαδή για έναν ποδοσφαιριστή που πατάει πολύ περιοχή και σκοράρει, χαρακτηριστικό το ότι είχε 51 συμμετοχές και 18 γκολ.

Ωστόσο ενώ πολλοί περίμεναν ο «δικέφαλος» να έχει ένα από τα πιο ποιοτικά κέντρα του πρωταθλήματος αυτό δεν συμβαίνει και ο Αυστριακός αρχίζει να «χάνεται» γιατί ο παίκτης που είχε δίπλα του δεν βοηθούσε στο μαρκάρισμα. Με αποτέλεσμα τα νούμερα που... έγραφε ο Σλοβένος να θαμπώνουν τους πάντες ξεχνώντας τον «τίμιο εργάτη» Σβαμπ και η δυάδα με των ποδοσφαιριστών να μην βρίσκει χημεία καθώς πρόκειται για παίκτες που έχουν ίδια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους και δεν «συμπληρώνουν» ο ένας τον άλλον.

Η συνέχεια είναι γνωστή με τον Αυστριακό να αρχίζει να χάνει την θέση του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο πρωτάθλημα από το τελευταίο παιχνίδι που ήταν βασικός στις 28 Νοεμβρίου ξαναβρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα λίγο πριν τα play-off στις 27 Φεβρουαρίου. Στο σημείο δηλαδή που οι «ασπρόμαυροι» είχαν να διαχειριστούν μόνο το πρωτάθλημα χωρίς Ευρώπη, ως και τα νοκ-αουτ παιχνίδια δηλαδή, ο Σβαμπ έχασε την θέση του στο βασικό σχήμα.

Λιγότερα τα highlights ωστόσο διόλου ευκαταφρόνητα για τον 32χρονο, με ιδιαιτέρως κομβική παρουσία στα ευρωπαϊκά προκριματικά του ΠΑΟΚ στο Europa League με 1 γκολ και 2 ασίστ σε 4 παιχνίδια, αλλά και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά παιχνίδια του «δικεφάλου» από τους ομίλους ως και τους «8» του Europa Conference League.


Η φετινή «εξαφάνιση» και η ευκαιρία που καλείται να αρπάξει κόντρα στον ΠΑΣ

Ώσπου να έρθει η φετινή σεζόν με την πραγματική... εξαφάνιση του Σβαμπ καθώς ο ΠΑΟΚ αποκτά και τον Τιάγκο Ντάντας και ο Αυστριακός βρίσκεται κάπου μεταξύ πάγκου και κερκίδας. Συνολικά έχει καταγράψει 7 συμμετοχές, ωστόσο το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές είναι σε χρόνο παιχνιδιού συνολικά μόλις 93 λεπτά.

Η μοναδική του ως βασικός είναι στις 21 Ιουλίου στην ήττα του «δικεφάλου» στην Βουλγαρία από την Λέφσκι με 2-0. Όμως έρχονται πλέον έτσι τα πράγματα για τον Ραζβάν Λουτσέσκου που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τον Στέφαν Σβαμπ αυτό το Σάββατο (5/11) στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ Γιάννενα ως βασικό για πρώτη φορά φέτος στο πρωτάθλημα.

Μπροστά του λοιπόν και η μεγάλη ευκαιρία να θυμίσει στον Ρουμάνο προπονητή ότι η θέση στην βασική ενδεκάδα του αξίζει, όπως και ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο καιρό νωρίτερα ότι «επιλέγονται κάποιοι παίκτες πριν από εμένα, αλλά δεν θα πετάξω λευκή πετσέτα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.