Στα... κόκκινα η Ευρώπη λόγω κορωνοϊού, δραματικές εκκλήσεις των πολιτικών ηγετών

Metrosport Team15 Οκτωβρίου 2020

Νέα περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς από την Ισπανία, τη Γαλλία, μέχρι την Τσεχία και το Βέλγιο, η ΕΕ καταγράφει περισσότερα από 120.000 κρούσματα την ημέρα.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις στην Γαλλία, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Η απαγόρευση θα ισχύσει από το Σάββατο και για 4 εβδομάδες.


Τι ισχύει σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ

Η Τσεχία, η οποία καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ, ανακοίνωσε ένα μερικό lockdown, διάρκειας τριών εβδομάδων σε σχολεία, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.

Στις Κάτω Χώρες, ανακοινώθηκαν επίσης περιοριστικά μέτρα καθώς η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

Στην Ισπανία, η περιφέρεια της Καταλονίας αποφάσισε ότι μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες 15 ημέρες.

Η Βόρεια Ιρλανδία εισήγαγε τα αυστηρότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κλείνοντας τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τις παμπ και τα εστιατόρια για τέσσερις εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την επιβολή νέων περιορισμών σε δημόσιες συγκεντρώσεις, εστιατόρια, αθλητικές και σχολικές δραστηριότητες. Ο Κόντε είπε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να αποφευχθεί ένα εθνικό lockdown.

Στη Ρουμανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει από σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, όλες τις ιδιωτικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως γάμους και βαπτίσεις. Παράλληλα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στους δημόσιους χώρους στις πόλεις όπου ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων σε διάστημα δύο εβδομάδων ξεπερνά τα 3 ανά 1.000 ανθρώπους.

Μέχρι τώρα η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως οι αγορές.

Παράλληλα η λειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων και εσωτερικών χώρων εστιατορίων θα εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε κάθε πόλη.


Αγωνιώδεις προειδοποιήσεις Μέρκελ

Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, προειδοποίησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Κάλεσε τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Η καγκελάριος Μέρκελ υπενθύμισε στους Γερμανούς ότι λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας η χώρα δανείστηκε επιπλέον 250 δισεκατομμύρια ευρώ κι ότι εξαιτίας αυτού του λόγου “δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα, όπως κάναμε την άνοιξη”

Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» στην Γερμανία, είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 – όχι πλέον 50 – νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.