Sputnik V: Η δημοφιλία του το καθιστά απόλυτο όπλο για τον Πούτιν

Metrosport Team08 Φεβρουαρίου 2021

Αν και αρχικά το ρωσικό εμβόλιο για τον Covid – 19, το πρώτο που ανακοινώθηκε παγκοσμίως, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, τώρα τείνει να καταστεί το πλέον δημοφιλές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αποκομίζει οικονομικά και διπλωματικά οφέλη καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη στη μετα- σοβιετική περίοδο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι χώρες παρατάσσονται η μία πίσω από την άλλη για την προμήθεια του εμβολίου Sputnik V μετά τις επιστημονικές κριτικές στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Τουλάχιστον 20 χώρες έχουν εγκρίνει τo εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας-κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ βασικές αγορές όπως η Βραζιλία και η Ινδία είναι σχεδόν έτοιμες να το εγκρίνουν.

Η αγορά της ΕΕ

Τώρα, η Ρωσία στρέφει το βλέμμα της στη σημαντική αγορά της ΕΕ καθώς η Ένωση προσπαθεί να διασώσει την εμβολιαστική εκστρατεία ενώ μέσω ελλείψεων στον εφοδιασμό.
«Αυτή είναι μια στιγμή για μας», δήλωσε ο Kirill Dmitriev, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο υποστήριξε την ανάπτυξη του Sputnik V και είναι υπεύθυνο για τη διεθνή του ανάπτυξη.
Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να μετρήσουμε τα πολιτικά οφέλη για τον Putin, η Ρωσία ήδη απολαμβάνει τον θετικό αντίκτυπο του εμβολίου, μετά από χρόνια διεθνούς καταδίκης για εκλογικές παρεμβάσεις και στόχευση πολιτικών αντιπάλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Τεράστια ζήτηση

Η ρωσική κρατική τηλεόραση αναφέρει εκτενώς τις παραδόσεις σε άλλα κράτη. «Με αυτό το εμβόλιο, η Ρωσία αποδεικνύεται ικανή να παράγει κάτι νέο που έχει ζήτηση σε όλο τον κόσμο», αναφέρει.
Οι περιορισμοί στην παραγωγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.
Η Ρωσία, δεσμεύοντας για τον πληθυσμό της πάνω από 146 εκατομμύρια δόσεις, άρχισε να παράγει το εμβόλιο σε συνεργασία με χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία.
Και η Τουρκία του Erdogan υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή του Sputnik V, παρά το γεγονός πως η Άγκυρα έχει συμφωνήσει να αγοράσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου CoronaVac της κινεζικής Sinovac Biotech και 4,5 εκατομμύρια από το αντίστοιχο της Pfizer.

bankingnews.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.