Σπαρτιάτης: Με αμερικανικη νοοτροπία, στην Ευρώπη για το όνειρο

Metrosport Team13 Ιουλίου 2020

Δεν είναι μόνο οι πρώτες ομάδες που επηρεάστηκαν από την υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό, είναι και αυτές των τμημάτων υποδομής που έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες κάθε αθλητική δραστηριότητα. 

Ο Αρης τερμάτισε 3ος στον βαθμολογικό πίνακα, πραγματοποιώντας μία αξιοθαύμαστη πορεία τηρουμένων των συνθηκών και των δυσκολιών κάτω από τις οποίες άρχισε η σεζόν. Οι Κιτρινόμαυροι του Κώστα Καζάνα βασίστηκαν ως επί το πλείστον στο ταλέντο και στο ομαδικό πνεύμα αυτής της ομάδας, κάτι το οποίο διέκρινε άμεσα και ο Μίκαελ Ένινγκ. Ο Γερμανός είχε εισηγηθεί μάλιστα την προώθηση τουλάχιστον δύο ακόμη ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα, αλλά η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών που επέβαλλε στον Αρη η FIFA άλλαξε από τον περασμένο Ιανουάριο τα σχέδια σε όλα τα μέτωπα.

Αυτή τη στιγμή ναι μεν δίνεται προτεραιότητα στην άρση του μεταγραφικού ban και στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στην πρώτη ομάδα, ωστόσο σκέψεις γίνονται και για τον προγραμματισμό στα τμήματα υποδομής και δη στην Κ19. Εκεί όπου υπάρχουν ξεχωριστές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών με προοπτική εξέλιξη, κάτι που έχει επισημάνει και ο Ένινγκ. 

Ο Γερμανός στο προηγούμενο διάστημα, προ κορωνοϊού περισσότερο, είχε εισηγηθεί θετικά για δύο ποδοσφαιριστές, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό στην καλοκαιρινή προετοιμασία του Αρη να συμπεριληφθούν στην αποστολή με την πρώτη ομάδα κι άλλοι από την Κ19, συμπαίκτες των Μπακούτση και Μπαγκαλιάννη οι οποίοι όχι μόνο πήραν το “βάπτισμα του πυρός” στα play off της Super League 1, αλλά πραγματοποιούν εμφανίσεις οι οποίες σου αφήνουν την εντύπωση ότι έχουν να… δώσουν πολλά στο άμεσο μέλλον.
 

Από τις ΗΠΑ στον ΠΑΟΚ, στο "κατώφλι" της Σαμπντόρια και η ευκαιρία στον Αρη 

Μία από τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών από το ποιοτικό ρόστερ της Κ19 που ενδεχομένως να συζητηθεί στον προγραμματισμό για την επόμενη μέρα της ομάδας, είναι κι αυτή του Ευάγγελου Σπαρτιάτη.

Γεννημένος τον Ιανουάριο του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες από Έλληνες γονείς, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, άφησε το “Αμερικανικό Όνειρο” προκειμένου να κυνηγήσει το δικό του όνειρο. Να παίξει ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Ο Αρης δεν είναι η πρώτη του απόπειρα εκτός ΗΠΑ, αλλά είναι η νέα… πόρτα που του ανοίγει για να κυνηγήσει τον στόχο του. Ο 19χρονος ήρθε στους Κιτρινόμαυρους τον περασμένο Ιανουάριο και έκανε το ντεμπούτο του στις αρχές Φεβρουαρίου κόντρα στον Πανιώνιο, ένα ματς στο οποίο είχε παρακολουθήσει και ο Μίκαελ Ένινγκ προκειμένου να αποκομίσει μια πρώτη εικόνα για την Κ19. Λόγω της υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό ωστόσο και των επιπτώσεων που είχε στο ποδόσφαιρο, ο Σπαρτιάτης δεν πρόλαβε να πάρει τις ευκαιρίες και να κάνει τις συμμετοχές που περίμενε “μεταναστεύοντας” στην Ελλάδα. 

Η θέση του στο γήπεδο είναι στην κορυφή της επίθεσης, ενώ οι αριθμοί του τα τελευταία χρόνια έρχονται ως ο αδιάψευστος μάρτυρας να αναδείξουν ότι υπάρχουν δυνατότητες και προοπτική εξέλιξης. Ο ομογενής επιθετικός έχει περάσει και από την την Κ17 του ΠΑΟΚ με την φανέλα του οποίου πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και ήταν αποτελεσματικός. Σε 13 παιχνίδια πέτυχε 7 γκολ, ενώ είχε βρεθεί πολύ κοντά στην ιταλική Σαμπντόρια αλλά η μεταγραφή του δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας κάποιων διαδικαστικών θεμάτων γραφειοκρατίας.

Οι Ιταλοί έβαλαν στο μεταγραφικό τους ραντάρ τον Σπαρτιάτη όταν αυτός αγωνιζόταν στην Αμερική, εκεί όπου ξεκίνησε και σιγά σιγά ξεχώρισε. Σε μία χώρα όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι πρώτο στην αθλητική κουλτούρα του κόσμου, αυτός άρχισε το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία από τα τμήματα υποδομής των “Chicago Raiders”, στη γενέτειρά του, στο Σιγάκο. Την πρώτη χρονιά (2015-16) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 11 γκολ, ενώ στα τελικά του Πρωταθλήματος Αμερικής πήρε τη “χρυσή μπάλα” πετυχαίνοντας συνολικά στη σεζόν 28 γκολ. Αφού πέρασε από… δοκιμαστικά στην Ιταλία, ήρθε για μία σεζόν στην Ελλάδα, επέστρεψε πριν από δύο χρόνια στην Αμερική. Έπαιξε στην Κολόμπους και στην Ατλάντα, με την οποία μάλιστα συμμετείχε στο τουρνουά “Mercedes Benz Cup” στην Στουτγάρδη της Γερμανίας αντιμετωπίζοντας ομάδες από την Ευρώπη. Έβαλε δύο στη Λίβερπουλ, έπαιξε εναντίον της Ρέιντζερς και σημείωσε γκολ… buzzer beater στέλνοντας την ομάδα του στον προημιτελικό με την Μπάγερν Μονάχου. Στην Ατλάντα ήταν πρώτος σκόρερ, με 10 γκολ σε 18 ματς ενώ έχει υπάρξει μέλος και της αναπτυξιακής ομάδας των ΗΠΑ, στην ηλικία των 18 ετών.

Ο Σπαρτιάτης, σύμφωνα με το scouting report που έχει γίνει, είναι ένας πολύ δυναμικός επιθετικός περιοχής με κλασικά στοιχεία στράικερ, πολύ καλά τελειώματα φάσεων και καλή αντίληψη. Είναι ταχύς επιθετικός, διεισδυτικός και ένα από τα προτερήματά του ως φορ περιοχής είναι η αίσθηση που έχει στο χώρο δράσης του. Γι’ αυτό και κατά συνθήκη μπορεί να παίξει και ως πλάγιος επιθετικός. Ξεχωρίζει επίσης για την διαφορετική νοοτροπία του, αυτή του… “American dream”. Είναι πεισματάρης, εργατικός, φιλόδοξος με στόχους και πιστεύει ότι μέσα από την σκληρή εργασία μπορεί να πετύχει το όνειρό του για μία ποδοσφαιρική καριέρα στην Ευρώπη, όπου αντίστοιχα με τις Ηνωμένες Πολιτείες αν μη τι άλλο περισσότερα είναι μάτια που ασχολούνται με το άθλημα. Το συμβόλαιό του με τον Αρη ολοκληρώνεται αλλά είναι πιθανό η περίπτωσή του να συζητηθεί εκ νέου, όταν οι Κιτρινόμαυροι αρχίσουν τον προγραμματισμό της νέας σεζόν (και) για τα τμήματα υποδομής.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.