Σπαρτιάτες: Τα επικρατέστερα σενάρια σε περίπτωση που χάσουν τις έδρες τους οι «11»

Metrosport Team05 Απριλίου 2024

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε χθες (4/4) την άσκηση ποινικής δίωξης στους 11 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες», αλλά και στον Ηλία Κασιδιάρη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος και στον δικηγόρο, Σωτήρη Μεταξά, φέρνοντας καταιγιστικές εξελίξεις.

 Η ανώτατη εισαγγελέας ζήτησε την άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων, μετά τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, αλλά τα υπόλοιπα 11 μέλη. Παράλληλα, ανεξάρτητα από τις ποινικές διώξεις σε βάρος των 11, αλλά και του Ηλία Κασιδιάρη που ταυτοποιήθηκε ως ο πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών από την Γεωργία Αδειλίνη, βρίσκεται σε εξέλιξη και η έρευνα στο εκλογοδικείο με βάση καταγγελίες από πλήθος πολιτών και φορέων που ζητούν να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος οι εν λόγω βουλευτές. 

 Εάν οι ενστάσεις κριθούν νόμιμες, αναμένεται να χάσουν τις έδρες τους, οπότε δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το πώς θα καλυφθούν οι χηρεύουσες 11 ή 12 (αν το εκλογοδικείο κρίνει ότι και ο Βασίλης Στίγκας πρέπει να χάσει την έδρα του) βουλευτικές έδρες. Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, αναμένεται να υποδείξει και τον τρόπο που θα αναπληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.

Τα σενάρια για τις έδρες στη Βουλή

 Το πρώτο σενάριο είναι η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

 Το δεύτερο σενάριο είναι να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Δηλαδή για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

 Το τρίτο σενάριο είναι αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Αυτό είναι και το πιο «ακραίο», μιας και θα υπάρξουν μεγάλες ανακατανομές στα κόμματα. 

 Σημειώνεται, ότι η σημερινή παραγγελία για ποινικές διώξεις δεν αφορά στον Βασίλη Στίγκα. Οι βουλευτές των Σπαρτιατών για τους οποίους παραγγέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης είναι οι: Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ, Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ, Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ, Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ, Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ, Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ, Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ, Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ, Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ.

 Η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, χωρίς να υπάρχει ακριβής ημερομηνία, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προέδρευσε του δικαστηρίου, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.