Σπαρτιάτες: Πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του εκλογοδικείου και τι θα γίνει με τις έδρες τους

Metrosport Team13 Απριλίου 2024

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του εκλογοδικείου σχετικά με τους «Σπαρτιάτες» και το αίτημα έκπτωσης των βουλευτών τους ύστερα από τις καταγγελίες για τις σχέσεις τους με τον πρωτόδικα καταδικασμένο και φυλακισμένο για την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

 Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των 11 βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», εξαιρουμένου του προέδρου Βασίλη Στίγκα, για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, αναμένεται και η απόφαση του εκλογοδικείου την προσεχή Τετάρτη (17/4) ή το αργότερο μια εβδομάδα πιο μετά (24/4).

 Το πιθανότερο σενάριο, ύστερα και από τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, είναι η έκπτωση των 12 βουλευτών που εξελέγησαν με το συγκεκριμένο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 με την κατηγορία της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.

 Μια τέτοια απόφαση, επί της ουσίας, θα δέχεται πως πραγματικός αρχηγός του κόμματος των «Σπαρτιατών» είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

 Τι θα συμβεί με τις έδρες τους

 Μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, δημιουργεί ζήτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις 12 κενές έδρες που θα προκύψουν στη Βουλή.

 Το πιθανότερο σενάριο είναι οι έδρες να καλυφθούν από τα υπόλοιπα κόμματα, αναλόγως της εκλογικής τους δύναμη.

 Μια τέτοια απόφαση θα αυξήσει ως και έξι βουλευτές την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, ενώ ευνοημένος μπορεί να βγει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενδέχεται να εκλέξει ως και επιπλέον τρεις βουλευτές. 

 Το σενάριο της διενέργειας επαναληπτικών εκλογών στις εκλογικές περιφέρειες όπου είχαν εκλέξει βουλευτές οι «Σπαρτιάτες» συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.