Σπανίδου: «Αυτό σημαίνει αναστολή για τον Άρη, υπάρχει κενό για τον ΠΑΟΚ»

Metrosport Team02 Αυγούστου 2020

Για την θετική έκβαση της υπόθεσης του Άρη και την αναστολή του ban απο τη FIFA, αλλά και την υπόθεση της φερόμενης πολυιδιοκτησίας που επέστρεψε στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ μίλησε στο Metropolis 95,5 η εξειδικευμένη δικηγόρος στο αθλητικό δίκαιο, Σοφία Σπανίδου. 

Έκανε λόγο για θετικές αποφάσεις που στον μεν Άρη θα πρέπει να φέρει προετοιμασία για την κύρια εκδίκαση σε έναν χρόνο, για τον δε ΠΑΟΚ σημείωσε πως θα πρέπει να διασαφηνιστεί από την Ομοσπονδία τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση και για ποιο πρωτάθλημα θα εφαρμοστεί ποινή, αν φυσικά υπάρξει. 

Αναλυτικά όσα είπε η Σοφία Σπανίδου στον Χάρη Δημαρά και την εκπομπή Action Zone:

Τι σημαίνει η αναστολή για τον Άρη:

«Η αναστολή σημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται για έναν χρόνο η απόφαση της FIFA. Μετά τον έναν χρόνο ο Άρης θα αντιμετωπίσει ξανά τη δίκη ενώπιον του CAS σε σχέση με το transfer ban. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να κάνει μεταγραφές, ωστόσο αυτό μπορεί να ανακληθεί, να βγει απόφαση που θα συνεχίσει το ban. Όταν θα ξανακριθεί η υπόθεση, μπορεί να αποφασίσει το CAS αν θα συνεχιστεί το ban, είτε όχι. Ο χρόνος αυτός βέβαια δίνει πνοή στον Άρη, θα μπορέσει να φτιάξει ομάδα,και να ετοιμαστεί για την υπόθεση Ντουρμισάι, η οποία έχει μεγάλη βαρύτητα τόσο για τον Άρη όσο για την ΕΠΟ, αλλά και για τη FIFA. Κρίνονται ζητήματα που αφορούν την FIFA και επειδή εμπλέκεται και η ΕΠΟ είναι πολύ σημαντική».

Για την ουσία του θέματος του ban:

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ του Έλληνα νομοθέτη και της FIFA. Αν το δούμε από την ελληνική πλευρά δεν μπορώ να πω ότι κακώς έπραξε ο Άρης. Από τη σκοπιά της FIFA δεν ισχύει το ίδιο και θα έπρεπε να έχει μελετηθεί το θέμα αυτό και να υπάρξει πρόβλεψη. Το ότι δόθηκε αναστολή στον Αρη είναι θετικό, διότι φαίνεται ότι η FIFA είναι πιο διαλλακτική και λόγω κορωνοϊού, οπότε έπεσε σε θετική συγκυρία ο Άρης».

Για τον κανονισμό της FIFA στο θέμα της σύνδεσης παλιάς - νέας ΠΑΕ:

«Εχει αλλάξει τους περισσότερους κανονισμούς της η FIFA και γινόταν αυτό πράγματι από πολλές ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πάρμα για την οποία πάρθηκε μια σημαντική απόφαση. Οι ομάδες πλέον πρέπει να πληρώνουν τις παλιές οφειλές, διότι έχει στενέψει ο κλοιός σε αυτό το κομμάτι. Δεν μπορεί να το αποφύγει ο Άρης, αλλά να διαπραγματευτεί».

Για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και σε ποιο πρωτάθλημα θα εφαρμοστεί η απόφαση:

«Είναι ένα κενό που υπάρχει, δεν υπάρχει σαφής κανονισμός που να λέει ότι μια ποινή που είναι για το προηγούμενο πρωτάθλημα πάει στο επόμενο. Συνήθως κλείνει ο κύκλος. Πρέπει η ΕΠΟ να δώσει μια απάντηση και θα έπρεπε να το προβλέπει κανονισμός από την Ομοσπονδία. Θα πρέπει να διευκρινιστεί αυτό, πώς θα εφαρμοστεί ποινή αφαίρεσης βαθμών, αν βέβαια αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό ότι το CAS επέστρεψε την υπόθεση στην επιτροπή εφέσεων. Στο CAS βέβαια θα φτάναμε ούτως ή άλλως, θα υπήρχε μια νομική βάση από έναν αρμόδιο δικαστή. Είναι σημαντική η Ομοσπονδία στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Η ελληνική ομοσπονδία είναι αρμόδια να βγάλει απόφαση. Επρεπε από την αρχή να δικαστεί στην ουσία. Η επιστροφή της υπόθεσης είναι θετική έκβαση για τον ΠΑΟΚ και αποτέλεσμα προσπαθειών του νομικού του τμήματος».

Για τις αποφάσεις της επιτροπής δεοντολογίας:

«Θα έπρεπε να εφαρμόζονται οι κανονισμοί εφόσον υπάρχουν στοιχεία. Είναι σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου η δεοντολογία και θα έπρεπε να εφαρμόζεται, αλλά δεν το βλέπουμε σε αρκετές περιπτώσεις».




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.