«Σωστά τα μέτρα, μην έρθει, όμως, θάνατος από τα οικονομικά»

Metrosport Team29 Μαρτίου 2020

Ο αναισθησιολόγος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, εξήγησε με απλά λόγια τις ορολογίες που ακούμε όλοι αυτές τις μέρες λόγω κορωνοϊού, μιλώντας στον Δημήτρη Κανελλάκη και το Metropolis 95.5 ενώ στάθηκε στους γιατρούς που έρχονται στην δύσκολη θέση να αποφασίσουν ποιος θα υποστηριχθεί με αναπνευστήρα και ποιος όχι.

«Η ΜΕΘ είναι η μονάδα εντατικής θεραπείας που νοσηλεύονται ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση γιατί χρειάζονται εντατική παρακολούθηση. Ο κάθε ασθενής είναι σε καταστολή, είναι συνδεδεμένος μέσω ενός τραχειοσωλήνα που καταλήγει λίγο πριν τα πνευμόνια και στην ουσία υποστηρίζεται η αναπνοή του από το μηχάνημα που λέγεται αναπνευστήρας. Παράλληλα, παίρνει φάρμακα από ενδοφλέβιες οδούς, ενώ μετράται συνεχώς η πίεσή του για να αντιλαμβάνεται ο γιατρός μία μεταβολή της κατάστασης του ασθενούς και να παρεμβαίνει άμεσα. Καταλαβαίνεται ότι αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι ήρωες» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Η αναισθησιολόγια είναι η ειδικότητα που έχει να κάνει περισσότερο με τακτικά περιστατικά, αλλά ακόμη και στις εντατικές πρωτοστατεί με την έννοια ότι είναι πιο εξοικοιωμένη με τους χειρισμούς και με την γνώση για την τεχνητή αναπνοή. Βέβαια, οι εντατικολόγοι, με εξειδίκευση δύο χρόνων μετά την κύρια ειδικότητα, μπορεί να είναι παθολόγοι και καρδιολόγοι και δημιουργούν ένα ακόμη τιμ μέσα στην μονάδα. Οταν είναι περιορισμένος ο αριθμός των αναπνευστήρων και επειδή είναι απαραίτητο για κάποιον που είναι σε κρίσιμη κατάσταση να υποστηριχθεί με αυτό τον τρόπο, πρέπει να γίνει διαλογή. Πραγματικά δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει...

Υπάρχουν πρωτόκολλα και οδηγίες που αξιολογούν διάφορες παραμέτρους για το σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα και θα μπουν στο μηχάνημα. Οσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ σωστά και λήφθηκαν έγκαιρα. Ο κόσμος προσαρμόστηκε αρκετά γρήγορα γι' αυτό και τα νούμερα των κρουσμάτων και οι θάνατοι είναι σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο και μπορεί το σύστημα υγείας να τα αντιμετωπίσει. Βλέπουμε την Ολλανδία, με σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, να έχει τραγικά πολλαπλάσια νούμερα γιατί δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό των κινήσεων.

Στην Ελλάδα, για θέματα υγείας βλέπουμε ότι έχουμε θετική αντίδραση, αλλά είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και η οικονομική επίδραση. Γιατί μπορεί, επίσης, να φέρει θάνατο. Μπορεί να μην είναι άμεσος, είναι λίγο πιο μακροπρόθεσμος. Καλό είναι να συνεχιστούν τα μέτρα, όμως, όταν περάσει όλο αυτό πρέπει να υπάρξει σταδιακή ένταση στην κανονικότητα γιατί έπειτα θα έχουμε άλλα θέματα.»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.