Όσα ξέρει ο νοικοκύρης Ραζβάν, δεν τα ξέρει κανείς άλλος

Κώστας Πετρωτός07 Φεβρουαρίου 2022

Είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολο και άχαρο να γράφεις για ποδόσφαιρο αυτή την περίοδο που όλη η Θεσσαλονίκη (ειδικότερα) και η Ελλάδα πενθεί για τον χαμό του Αλκη. Ενός παιδιού που στο πρόσωπό του ο καθένας μας βλέπει ενδεχομένως τον γιο του, τον φίλο του, τον συγγενή του, τον ίδιο του τον εαυτό.

Προφανώς, αυτό που τώρα έχει σημασία είναι να συλληφθούν όλοι οι ένοχοι και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος, γι΄ αυτό και ο καθένας μας από το πόστο του πρέπει να αφήσει την αστυνομία και την δικαiοσύνη να κάνουν απερίσπαστες την δουλειά τους. Όλοι υπόλοιποι πρέπει απλά κάθε στιγμή, κάθε λεπτό να εκπέμπουμε το μήνυμα ότι αυτή η πόλη διψά για δικαιοσύνη και απομόνωση των εγκληματικών στοιχείων.

Ο Παναθηναϊκός, μέσω διαιτησίας, μεταθέτει την συζήτηση για εσωτερικά θέματα 

Εχοντας κάνει την απαραίτητη, παραπάνω, υποσημείωση, ας εστιάσουμε λίγο και στο χθεσινό ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό. Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία της συζήτησης για την διαιτησία που την «φουντώνει» τόσο πολύ ο Παναθηναϊκός, ενδεχομένως γιατί βολεύει στο να καλύπτονται άλλες αδυναμίες στο ρόστερ των «πρασίνων». Έχω την αίσθηση ότι ξεχνάμε πως πρόκειται για ποδόσφαιρο και πως δεν είναι δυνατόν, ένας παίκτης (Τσιγγάρας), έχοντας κάνει τάκλιν για να βρει την μπάλα, όπως και έγινε, μετά να... πατήσει παύση στο κορμί του και να κοκαλώσει. Προφανώς, ορισμένοι που βλέπουν τα παιχνίδια από τον καναπέ τους σαλονιού τους, έχουν ξεχάσει πώς είναι το πραγματικό ποδόσφαιρο και επηρεάζονται από τις δυνατότητες που τους δίνει η smart τηλεόρασή τους. 

Ο Λετονός διαιτητής Τρεϊμάνις δεν άλλαξε απόφαση, ακόμη κι όταν τον κάλεσε ο Κροάτης Μπέμπεκ από τον VAR να τσεκάρει την φάση, πολύ απλά, γιατί είχε βεβαιώσει όσα είδε με γυμνό μάτι. Κι όπως φάνηκε με το τάκλιν του Σάντσες στον Μιτρίτσα το οποίο αρχικά χρέωσε πέναλτι, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να το πάρει πίσω όταν διαπίστωσε ότι ήταν λάθος. Σε ό,τι αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, κατά την προσωπική άποψή μου, το ίδιο το ποδόσφαιρο επιβράβευσε την ομάδα που έψαξε περισσότερο την νίκη και αυτή ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος, όπως σε κάθε ματς στην φετινή σεζόν, προσπαθεί πάντα να παίξει κυριαρχικά, είτε του βγαίνει, είτε όχι. Η νοοτροπία του είναι «πάμε να κερδίσουμε και όχι πάμε να κλέψουμε την νίκη» και αυτό φρόντισε να το δείξει και χθες στο φινάλε του ματς.

Ο Λουτσέσκου μοίρασε σωστά τον χρόνο μεταξύ των παικτών

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η νοοτροπία κυριαρχικού ποδοσφαίρου που ταιριάζει σε ομάδα πνεύμα νικητή. Είναι απαραίτητο και το κατάλληλο πλάνο. Και ο Λουτσέσκου το είχε χθες. Ο Ρουμάνος τεχνικός πήρε τα μηνύματα που του έστειλε η ομάδα του στη εμφάνισή της στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και φρόντισε να χαράξει την σωστή στρατηγική. Όσοι τον ακούσατε χθες στις δηλώσεις του, είτε στη NOVA, είτε στο ΠΑΟΚ TV, προφανώς αντιληφθήκατε την ενόχλησή του στην ερώτηση για την διαφορετική εικόνα του ΠΑΟΚ μεταξύ πρώτου και δευτέρου ημιχρόνου.

Όλοι αντιληφθήκαμε ότι ο ΠΑΟΚ, ειδικά μετά τις μαζεμένες αλλαγές στο 64ο λεπτό στρίμωξε για τα καλά τους «πράσινους στην περιοχή του και τελικά πέτυχε την ανατροπή. Όμως, σύμφωνα με την άποψη του προπονητή του Δικεφάλου, για να αποδώσουν ό,τι απέδωσαν οι παίκτες που αγωνίστηκαν στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα χρειάστηκε η αρχική ενδεκάδα να δώσει πολλή ενέργεια στο πρώτο μέρος, για να απορροφήσει ενέργεια από τους παίκτες του Παναθηναϊκού. 

Όταν μία ομάδα έχει συνεχώς στην κατοχή της την μπάλα και την κυκλοφορεί και «αναγκάζει» την άλλη να τρέχει ακατάπαυστα, τότε δημιουργεί πρόβλημα φρεσκάδας στην δεύτερη. Και κάπως έτσι λειτούργησε ο ΠΑΟΚ με Μουργκ, με Τσόλακ και Τσιγγάρα που αγωνίστηκαν στο πρώτο κομμάτι του αγώνα. Ετσι, είχε την άνεση να διαθέτει λύσεις πρώτης γραμμής στον πάγκο (Μπίσεσβαρ, Ακπομ) και να τις ρίξει στο ματς στο δεύτερο μέρος, κάτι που δεν συνέβη με τον Ολυμπιακό και έτσι ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να πάρει βοήθεια από τις αλλαγές του. 

Σάστρε, ο νέος μπαλαντέρ

Βέβαια, κάνοντας την σύγκριση με το ντέρμπι κόντρα στους «ερυθρόλευκους», ο χθεσινός MVP του ΠΑΟΚ, Γιοάν Σάστρε, δεν είχε παίξει παρά μόνο λίγα λεπτά στο φινάλε σε εκείνο το ματς. Ο Ισπανός, όχι μόνο συνέχισε να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις και να «αναγκάζει» τον κόσμο να εκστομίζει τα πρώτα «μπράβο, ρε Μπότο που τον έφερες», αλλά αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της αναμέτρησης. Βοήθησε τα μέγιστα στην δημιουργία φάσεων και πιστώθηκε ότι είχε συμμετοχή και στα δύο γκολ. 

Στο πρώτο έκανε την πρώτη πάσα προς τον Αντρίγια, στο δεύτερο έπιασε άπιαστο σουτ και σφράγισε την ανατροπή στο σκορ. Ο 24χρονος φουλ μπακ μας έδειξε ότι διαθέτει πολύ καλές επαφές με την μπάλα και φυσικά ποδοσφαιρική παιδεία υψηλού επιπέδου. Προφανώς, σιγά-σιγά ο ΠΑΟΚ αρχίζει να τον αισθάνεται μόνιμο (αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρι να γράψουμε περί ενεργοποίησης της οψιόν αγοράς των 400.000 ευρώ από την Μαγιόρκα), το πλέον θετικό, όμως, είναι ότι έχει προσαρμοστεί τάχιστα. Μάλιστα, άθελά του καλλιεργεί και ακόμη πιο θετικό κλίμα για τον Φιλίπε Σοάρες, την δεύτερη επιλογή Μπότο, αφού στην πρώτη φαίνεται ότι έκανε σωστή επιλογή.

Τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ πάντα θα είναι προτεραιότητα για τον προπονητή του 

Τέλος, ας πάμε και στο θέμα που δικαιολογεί και τον τίτλο του άρθρου. Ο Λουτσέσκου στις δηλώσεις του μετά το ματς, μίλησε για εγωισμούς που πρέπει να εκλείψουν εντελώς από την ομάδα (σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο τα αποδυτήρια). Για τον Ρουμάνο τεχνικό, πάντα στην καριέρα του, οι σχέσεις στα αποδυτήρια ήταν η πρώτη προτεραιότητά του. Ξέρει ότι όταν κερδίσει το στοίχημα των αποδυτηρίων, τότε η εικόνα στο γήπεδο είναι πολύ καλύτερη. Για να επιμένει στο θέμα των «εγωισμών», σημαίνει ότι ενοχλείται από αυτό φαινόμενο και το θεωρεί επικίνδυνο για τα αποδυτήρια. Ο Λουτσέσκου έχει πάντα καλό έλεγχο των ομάδων του και δεν αφήνει καθημερινές διαφωνίες εντός γηπέδου, να οδηγήσουν σε πρόβλημα. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, γνωρίζει πάντως, τι λέγεται από την πλευρά του Παναθηναϊκού μετά το ματς.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.