Σόλσκιερ – Αρτέτα: Βίοι αντίθετοι

Κωστής Παναγιώτου14 Νοεμβρίου 2021

Τους ενώνουν και τους χωρίζουν πολλά στην καριέρα τους τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές. Οι πορείες των δύο προπονητών σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ σε κάποια σημεία τέμνονται, σε άλλα απέχουν κατά πολύ. Ο Μίακελ Αρτέτα και ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήρθαν στους δύο αγγλικούς συλλόγους ως η ελπίδα να φτάσουν ξανά στην κορυφή της Premier League.

Ο Νορβηγός ως παιδί των «κόκκινων διαβόλων» λατρεύτηκε από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, παρά τα άσχημα αποτελέσματα της ομάδας έχει ακόμη τη στήριξη των οπαδών. Στην αντίπερα όχθη ο Ισπανός αντιμετωπίστηκε με αισιοδοξία αλλά στη συνέχεια εξαιτίας της εικόνας της ομάδας αποδοκιμάστηκε και πολλοί θεωρούσαν πως βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι έξω από τους «κανονιέρηδες», πλέον βαδίζει με σιγουριά στην επόμενη μέρα, άλλωστε η ομάδα έχει χτιστεί με πλάνο μακροπρόθεσμο σε αντίθεση με τη Μάντσεστερ, αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

Ξεκίνησαν τη σεζόν με διαφορετικές φιλοδοξίες

Τη φετινή σεζόν στην Premier League οι δύο ομάδες ξεκίνησαν από διαφορετική αφετηρία. Η ομάδα του Σόλσκιερ, ειδικά μετά τη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, θεωρήθηκε από πολλούς φίλους της ομάδας και όχι μόνο, ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου ή έστω μια πορεία πρωταθλητισμού. Στο Λονδίνο το σύνολο του Αρτέτα θεωρήθηκε «λίγο», παρά το υπέρογκο ποσό που ξόδεψε για την ενίσχυσή του, το οποίο έφτασε τα 156,8 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνει «πρωταθλήτρια» στις μεταγραφές.

Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα και την πορεία των δύο ομάδων μέχρι σήμερα.


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Στις πέντε πρώτες αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα είχε καταφέρει να πετύχει 4 νίκες και μια ισοπαλία, με απολογισμό τερμάτων 13 υπέρ και 4 κατά. Παρότι το ενθαρρυντικό ξεκίνημα, τα σημάδια είχαν κάνει την εμφάνισή τους όσο και αν προσπαθούσαν να τα κρύψουν κάτω από το χαλάκι.

Αναλυτικά μέχρι την 5η αγωνιστική

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λιντς 5-1

Σαουθάμπτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1

Γουλβς - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Νιουκάστλ 4-1

Γουέστ Χαμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2

Οι επόμενοι έξι αγώνες μέχρι την 11η αγωνιστική που βρισκόμαστε σήμερα φανέρωσαν κάθε αδυναμία της ομάδας και γκρέμισαν τα όνειρα για ψηλότερα, καθώς κατάφερε να γευτεί τη νίκη της χαράς σε έναν μόλις αγώνα, αυτόν με την Τότεναμ, γνωρίζοντας την ήττα σε 4 αγώνες. Τα νούμερα τώρα αντιστράφηκαν, καθώς δέχτηκε 13 τέρματα και πέτυχε 6, δεχόμενη γκολ στα πέντε από τα έξι παιχνίδια και σκοράροντας στα τρία. Η κατρακύλα από τις πρώτες θέσεις στην 6η ήταν φυσική εξέλιξη όσων βλέπαμε τις πρώτες αγωνιστικές που η Μάντσεστερ κάλπαζε στη βαθμολογία.

Αναλυτικά από την 6η μέχρι την 11η αγωνιστική

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άστον Βίλα 0-1

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Έβερτον 1-1

Λέστερ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-2

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 0-5

Τότεναμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-3

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μάντσεστερ Σίτι 0-2

Οι «κόκκινοι διάβολοι» διαθέτουν την 5η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 19 τέρματα, εκ των οποίων τα 17 μέσα από τη μεγάλη περιοχή, δημιουργώντας 2.4 big chances per game (μεγάλες ευκαιρίες ανά αγώνα), αλλά από αυτές χάνει το 1.5, σύμφωνα με τα στατιστικά του SofaScore.

Στα μετόπισθεν η εικόνα αλλάζει δραματικά, σε αυτό το στοιχείο αναφερόμασταν πριν, για τα προβλήματα που κρύβονται κάτω από το χαλάκι. Η Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην 14η θέση για τις αμυντικές της επιδόσεις, δεχόμενη 17 γκολ, με αποτέλεσμα να δέχεται ανά παιχνίδι 1.5 γκολ από τους αντιπάλους της. Την ίδια ώρα που η Τσέλσι έχει 0.36, η Μάντσεστερ Σίτι 0.54, η Λίβερπουλ 1, η Γουέστ Χαμ 1.1, Μπράιτον, Σαουθάμπτον και Γουλβς 1.09 και έξι ομάδες ακόμα καλύτερο συντελεστή στη σχετική λίστα.

Και επειδή μπορεί να σας κούρασα με τους αριθμούς, θα σας δώσω ένα πιο απλό παράδειγμα. Η ομάδα του Σόλκσιερ, που υποτίθεται θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία, μόλις, δύο φορές τη φετινή σεζόν. Τη στιγμή που η 16η Άστον Βίλα έχει καταφέρει να μην δεχτεί γκολ σε περισσότερα παιχνίδια (3), παρόλο που έχει δεχτεί περισσότερα τέρματα (20).

Με λίγα λόγια, οι αντίπαλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνωρίζουν, πως ακόμα και στην κακή τους μέρα, θα βρουν τον τρόπο να σκοράρουν απέναντι της. Εννοείται, πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο των αμυντικών. Η συνολική λειτουργία της ομάδας ευθύνεται, από τον Κρ.Ρονάλντο μέχρι τον Ντε Χέα, με τον Νορβηγό τεχνικό να μην μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημα.


Άρσεναλ

Το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν, αν μη τι άλλο, εφιαλτικό για τον Αρτέτα, βλέποντας την ομάδα του στην πρώτη αγωνιστική να χάνει από τη νεοφώτιστη Μπρέντφορντ,. Ακολούθησαν δύο ήττες ακόμα και πριν προλάβει να μπει σε αγωνιστικούς ρυθμούς βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα». Μάλιστα, στις πρώτες τρεις αναμετρήσεις κατέγραψε ένα αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου, καθώς γνώρισε τρεις συνεχόμενες ήττες, χωρίς να καταφέρει να σκοράρει ούτε μια φορά. Οι φίλοι της ομάδας ζητούσαν την απομάκρυνση του, με τον Ισπανό τεχνικό να βρίσκεται στα «σχοινιά», αλλά κατάφερε στα επόμενα δύο παιχνίδια να επικρατήσει επί των ουραγών της βαθμολογίας, αναπτερώνοντας το ηθικό των «κανονιέρηδων».

Αναλυτικά μέχρι την 5η αγωνιστική

Μπρέντφορντ - Άρσεναλ 2-0

Άρσεναλ - Τσέλσι 0-2

Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ 5-0

Άρσεναλ - Νόριτς 1-0

Μπέρνλι - Άρσεναλ 0-1

Στη συνέχεια το κλίμα άλλαξε άρδην, η ανοδική πορεία της ομάδας ήταν πλέον φανερή σε όλους. Οι νίκες σε συνδυασμό με τις καλές εμφανίσεις έδωσαν στον Αρτέτα και στους παίκτες του την απαιτούμενη ψυχολογία για να ορθοποδήσουν και να δουν τη συνέχεια με μια θετική ματιά. Στις επόμενες έξι αγωνιστικές ο απολογισμός ήταν θετικότατος, με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες, με απολογισμό τερμάτων 13 υπέρ και 4 κατά, ενώ στους τρεις από τους έξι αγώνες η εστία έμεινε ανέπαφη. Η Άρσεναλ πλέον βρίσκεται στη 5η θέση και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Αναλυτικά από την 6η μέχρι την 11η αγωνιστική

Άρσεναλ - Τότεναμ 3-1

Μπράιτον - Άρσεναλ 0-0

Άρσεναλ - Κρίσταλ Πάλας 2-2

Άρσεναλ - Άστον Βίλα 3-1

Λέστερ - Άρσεναλ 0-2

Άρσεναλ - Γουότφορντ 1-0

Οι «κανονιέρηδες», μετά το πέρασμα και της 11ης αγωνιστικής, βρίσκονται στη 10η θέση για τις επιθετικές τους επιδόσεις (13 γκολ), με τα 12 τέρματα να σημειώνονται με τελικές μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Επίσης, δημιουργεί 1.4 big chances per game (μεγάλες ευκαιρίες ανά αγώνα) και χάνει το 0.9 αυτών, σύμφωνα με τα στατιστικά του SofaScore.

Επιθετικά ακόμα ψάχνεται αλλά αμυντικά, μετά τα πρώτα τρία παιχνίδια που βασικός ήταν ο Λένο οποίος δέχτηκε 8 γκολ, βρήκε σταθερότητα, με τον Άαρον Ράμσντεϊλ να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη κρατώντας την εστία του ανέπαφη σε 5 αναμετρήσεις, με αποτέλεσμα τις οκτώ φορές που έκατσε κάτω από τα δοκάρια η ομάδα να δέχεται 0.5 ανά αγώνα. Επίσης, έχει παραβιαστεί η εστία της 13 φορές, που την καθιστά την 7ηομάδα της Premier League με τα λιγότερα τέρματα κατά. Εν κατακλείδι δέχονται 1.2 γκολ ανά παιχνίδι.

Οι Λονδρέζοι δείχνουν πως βρίσκουν την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να πορευτούν πιο ήρεμοι στη συνέχεια του πρωταθλήματος, χωρίς γκρίνιες και αποδοκιμασίες από το κοινό τους.


Η παγίδα του Κρ.Ρονάλντο και η τεχνογνωσία του Αρτέτα

Οι δύο σύλλογοι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται μακριά από τη φυσική τους θέση και αυτή δεν είναι άλλη από τις πρώτες θέσεις του αγγλικού πρωταθλήματος. Από τη μια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά τη φυγή Άλεξ Φέργκιουσον, ψάχνει τον άνθρωπο που θα βάλει την ομάδα ξανά σε τροχιά πρωταθλητισμού και από την άλλη η Άρσεναλ τον προπονητή που θα δώσει την σταθερότητα που λείπει τόσα χρόνια από τους Λονδρέζους.

Το ζητούμενο, όμως, είναι τι κάνουν για αυτό; Και πώς το κάνουν; Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και αν δεν ακολουθήσεις την εξέλιξή του θα τρέχεις για να προλάβεις και δεν θα φτάνεις. Σε αυτή την παγίδα έπεσαν και οι δύο, με πρώτους και καλύτερους τους «κόκκινους διαβόλους». Το να αγοράζεις ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και να τους πετάς στο γήπεδο, λέγοντάς τους απλά παίξτε, δεν μπορεί να σταθεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και γενικά στον σύγχρονο αθλητισμό. Χρειάζεται η τεχνογνωσία ώστε να κάνεις τις σωστές επιλογές των παικτών. Η Γιουνάιτεντ ούτε φέτος έπραξε σωστά, εξαιρώντας την μεταγραφή του Βαράν για το κέντρο της άμυνας και του Σάντσο για την «επόμενη ημέρα».

Η παγίδα που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο μπέρδεψε ήδη μια ομάδα που δεν έχει σωστό προσανατολισμό. Η επιλογή του Πορτογάλου έγινε με γνώμονα τα συναισθήματα που θα έφερνε στον κόσμο και τα οικονομικά κέρδη του συλλόγου. Και αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα, ότι προχωράει με κριτήρια οικονομικά και όχι αγωνιστικά. Το μόνο που ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες είναι το κέρδος και το εμπορικό όνομα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο λόγος που αναφέρω ως παγίδα την απόκτηση του 36χρονου σταρ είναι διότι η ομάδα αντί να καλύψει τα κενά που είχε σε θέσεις όπως η μεσαία γραμμή και η άμυνα, προτίμησε να πραγματοποιήσει τη μεγάλη επιστροφή και να αφήσει την ομάδα «γυμνή».

Η απόκτηση του Βαράν δεν φτάνει από μόνη της για να καλύψει τις ανορθογραφίες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στα μετόπισθεν. Μπορεί μια αλλαγή προπονητή να βελτιώσει την κατάσταση και η ευθύνη να είναι του Σόλκσιερ, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχει μικρότερο μερίδιο ευθύνης από άλλους. Η ευθύνη ανήκει στους ανθρώπους που διοικούν το σύλλογο και μόνο με αλλαγές σε θέσεις καταλυτικές θα μπει η ομάδα σε στους σύγχρονους «δρόμους» του αθλήματος.


Η μεγάλη διαφορά με την Άρσεναλ είναι η λέξη: τεχνογνωσία. Ο Αρτέτα μπορεί να μην έχει την εμπειρία των πάγκων αλλά ξέρει τον τρόπο που λειτουργούν τα σύγχρονα κλαμπ, καθώς για 3,5 χρόνια έκατσε δίπλα σε έναν άνθρωπο που λειτουργεί σύγχρονα πριν λειτουργήσουν οι υπόλοιποι, και αυτός είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο 39χρονος τεχνικός χρειάζεται στήριξη και υπομονή και απ’ ότι φαίνεται τα βρήκε στο Λονδίνο. Παρά τις δύσκολες στιγμές που βίωσε η ομάδα την περσινή σεζόν, τερματίζοντας στην 8η θέση και μένοντας εκτός Ευρώπης, οι άνθρωποι του συλλόγου πίστεψαν στο πλάνο του, γνωρίζοντας πως ο χρόνος θα φέρει τα πολυπόθητα αποτελέσματα.

Το καλοκαίρι το χέρι μπήκε βαθιά στην τσέπη για να αποκτηθούν οι ποδοσφαιριστές που ζήτησε ο προπονητής. Συνολικά αποκτήθηκαν έξι ποδοσφαιριστές και τα ονόματα τους, με εξαίρεση εκείνο του Όντεγκαρντ, δεν έκαναν αίσθηση τόσο στον κόσμο της, όσο και στην κοινή γνώμη.

Αναλυτικά

-Άαρον Ράμσντεϊλ (24 ετών, τερματοφύλακας) από την Σέφιλτντ Γιουνάιτεντ, υποβιβάστηκε πέρυσι στη Championship

-Μπεν Γουάιτ (22 ετών, κεντρικός αμυντικός) από την Μπράιτον

-Μάρτιν Όντεγκαρντ (22 ετών, μεσοεπιθετικός) από τη Ρεάλ Μαδρίτης

-Τακεχίρο Τομιγιάσου (23 ετών, δεξί μπακ) από τη Μπολόνια

-Αλμπέρ Σαμπί Λοκονγκά (22 ετών, κεντρικός μέσος) από την Άντερλεχτ

-Νούνο Ταβάρες (21 ετών, αριστερό μπακ) από τη Μπενφίκα

Το κοινό και των έξι παικτών είναι ένα. Το μέλλον. Ο Αρτέτα δεν επέλεξε με κριτήριο τη φήμη και το όνομα των ποδοσφαιριστών, επέλεξε με μοναδική του σκέψη να δημιουργήσει μια ομάδα με σύγχρονες προδιαγραφές και να ταιριάζουν στο πλάνο που θέλει να εφαρμόσει.

Ο χρόνος είναι ο μοναδικός κριτής για την «επόμενη ημέρα» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» φαίνεται πως πρόλαβαν το «τρένο», ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» έμειναν πίσω και περιμένουν το επόμενο.

(Πηγή φωτογραφίας: The SportsMan)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.