Σλοβακία: Ποιος είναι ο φιλορώσος Πέτερ Πελεγκρίνι που εξελέγη πρόεδρος

Metrosport Team07 Απριλίου 2024

Ο υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση της χώρας Πέτερ Πελεγκρίνι είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία.

Με καταμετρημένο των 99,8% των ψήφων ο Πελεγκρίνι εξελέγη πρόεδρος καθώς συγκεντρώνει το 53,2% των ψήφων έναντι 46,8% του αντιπάλου του Ιβάν Κόρτσοκ.

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση», είπε ο Πελεγκρίνι απευθυνόμενους σε ψηφοφόρους του αμέσως αφότου οριστικοποιήθηκε η νίκη του.

«Θέλω να είμαι ένας πρόεδρος που θα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας», σημείωσε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να κάνει τα πάντα ώστε «η Σλοβακία να παραμείνει στην πλευρά της ειρήνης και όχι στην πλευρά του πολέμου».

Η νίκη του Πελεγκρίνι ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα ως προς τη στάση της Σλοβακίας στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο νέος πρόεδρος της Σλοβακίας θεωρείται φιλορώσος και η νίκη του έναντι του Κόρτσοκ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως ο δεύτερος ανήκει ξεκάθαρα στο φιλοδυτικό στρατόπεδο.

Ποιος είναι ο Πέτερ Πελεγκρίνι

Ο Πέτερ Πελεγκρίνι διατέλεσε κατά το παρελθόν ως Υπουργός σε κυβερνήσεις υπό τον λαϊκιστή πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.

Πολιτικοί σύμμαχοι οι δυο τους και με ξεκάθαρη φιλορωσική κατεύθυνση αμφότεροι, αμφισβήτησαν από την αρχή την κυριαρχία του Κιέβου και ζήτησαν άμεση συνθηκολόγηση στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Στον δρόμο του Όρμπαν

Η τριτοκοματική κυβέρνηση της Σλοβακίας – αποτελούμενη από το Smer-SD του Ρόμπερτ Φίτσο, το Hlas-SD του Πέτερ Πελεγκρίνι και το ακροδεξιό SNS – έχει διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς τη γειτονική Ουκρανία.

«Εάν κερδίσει ο Πελεγκρίνι, η Σλοβακία είναι πιθανό να ακολουθήσει τον δρόμο του Ορμπάν», προειδοποιούσε ο αναλυτής Τομάς Κοζιάκ, αναφερόμενος στον φιλορώσο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ αναγνώρισε την εκλογική ήττα και συνεχάρη τον αντίπαλό του. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον νικητή των εκλογών», είπε ο Κόρτσοκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πελεγκρίνι «δεν θα ακολουθεί εντολές», αναφερόμενος στη σχέση του με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Πέτερ Πελεγκρίνι θα αναλάβει την προεδρία της Σλοβακίας στις 15 Ιουνίου, διαδεχόμενος την Ζουζάνα Τσαπούτοβα που επέλεξε να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.