Σκοποβολή: Αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής αγώνων από το 2024

Metrosport Team05 Απριλίου 2022

Η σκοποβολή αλλάζει εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τις οδηγίες της ΔΟΕ, το άθλημα περνά σε μία τροποποίηση των αγώνων της στο Παρίσι το 2024.

Ήδη σε αγώνες στην Κύπρο και το Περού έχει δοκιμαστεί το νέο format, ενώ θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο που ξεκινά στο Ρίο στις 9 Απριλίου.

Τι αλλάζει στην σκοποβολή

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, στο 10αρι αεροβόλου θα γίνονται δύο αγώνες. Ο προκριματικός και ο τελικός. Στον προκριματικό δεν αλλάζει κάτι καθώς οι πρώτοι/ες οκτώ μετά από 60 βολές, θα πάνε στον τελικό.

Εκεί θα γίνει ο αγώνας αποκλεισμού και ο αγώνας μεταλλίου. Στον αποκλεισμό όλοι/ες ξεκινούν από το μηδέν και ρίχνουν τρεις σειρές από πέντε βολές. Μετά από 15 βολές βγαίνουν εκτός οι αθλητές που είναι στην 7η και 8η θέση.

Συνεχίζεται ο τελικός με άλλες πέντε βολές που θα βγάλουν εκτός άλλους δύο, για να μείνει η 4αδα. Στις επόμενες πέντε βολές θα βγει αυτός που θα κερδίσει το χάλκινο και οι δύο προπορευόμενοι θα ξεκινήσουν από το μηδέν ξανά για το χρυσό. Εκεί κάθε βολή θα δίνει δύο πόντους, ενώ αν οι βολές είναι ίσες, τότε θα μοιράζονται από έναν. Νικητής/τρια θα είναι αυτός/η που θα συγκεντρώσει πρώτος/η 16 πόντους.

Στο 25αρι πιστόλι ισχύουν πάλι τα ίδια στον προκριματικό. Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο αγώνες (relays) πριν τον τελικό των μεταλλίων.

Στα Relay 1 και 2, τέσσερις αθλητές θα ανταγωνίζονται ξεκινώντας από το μηδέν. Θα ρίξουν από πέντε βολές σε 4 γύρους. Κάθε βολή θα έχουν χρονικό περιθώριο από 3 ως 7 δευτερόλεπτα και το αποτέλεσμα θα εξαρτάται από το αν θα πετύχουν ή όχι τον στόχο. Η ζώνη στόχου είναι στα 10,2 και ψηλότερα. Μετά από 20 βολές οι δύο με το χαμηλότερο σκορ μένουν εκτός. Οι πρώτοι 4 θα διεκδικήσουν τα μετάλλια.

Στον αγώνα μεταλλίων θα αρχίσουν από το μηδέν ξανά και θα γίνει η ίδια διαδικασία με 5 βολές σε κάθε έναν από τους τέσσερις γύρους. Μετά από 20 βολές βγαίνει εκτός ο χειρότερος και μένουν τρεις αθλητές για άλλες έξι σειρές (30 βολές) για να μείνουν οι δύο φιναλίστ. Η μάχη για το χρυσό θα κριθεί σε δύο γύρους των 40 βολών συνολικά.

Με αυτό το σύστημα που θα διαρκεί συνολικά 50 λεπτά για κάθε αγώνισμα, ευελπιστούν να γίνει το άθλημα πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους τηλεθεατές.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.