Σκιαθίτης: «Ο ΠΑΟΚ στόχευσε σωστά με τον Κοτάρσκι»

Γιώργος Ζαΐρης29 Νοεμβρίου 2022

Συνέντευξη στον Γιώργο Ζαϊρη


Ο Γιώργος Σκιαθίτης διανύει τη δεύτερη του σεζόν στον ΑΠΟΕΛ ως προπονητής τερματοφυλάκων της ομάδας και από τον περασμένο Σεπτέμβριο αντάμωσε ξανά με τον Ανχελ Κρέσπο. Το metrosport.gr συνάντησε έξω από τα αποδυτήρια του ΓΣΠ τον πρώην προπονητή τερματοφυλάκων του ΠΑΟΚ που μαζί του πανηγύρισε δυο Κύπελλα και ένα αήττητο Πρωτάθλημα.

Είχε συνεργαστεί με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ και στη θέση του βρίσκεται πλέον Κοτάρσκι. Πώς κρίνει αυτή την επιλογή ο Σκιαθίτης;

«Από την στιγμή που η ομάδα αποφάσισε να πάει σε ένα άλλο στυλ παιχνιδιού με κυκλοφορία της μπάλας από χαμηλά στο γήπεδο, θα έκανε μια επιλογή ενός τερματοφύλακα με πιο μεγάλη άνεση στα πόδια συγκριτικά με τον Πασχαλάκη προκειμένου να το υποστηρίξει. Βλέποντας τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, φαίνεται ότι είναι μία ορθολογική απόφαση. Δεν παύει να σημαίνει ότι ένας τερματοφύλακας είναι μόνο γκολκίπερ και ο Κοτάρσκι, όσο τον έχω παρακολουθήσει, έχει πράγματα ακόμη να βελτιώσει αλλά έχει όλο το μέλλον μπροστά του, είναι πολύ μικρός και αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο πλέον για τον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι με την στήριξη που έχει θα μπορέσει να δώσει ακόμη περισσότερα».

- Προφανώς πρέπει να χαίρεσαι και για την πρόοδο δικών σου παιδιών όπως οι Μπαλωμένος-Ταλιχμανίδης

«Αυτό που καταφέραμε στον ΠΑΟΚ από το 2017 και μετά, και είμαι πολύ χαρούμενος επειδή συμμετείχα και εγώ, η θέση του τρίτου και τέταρτου τερματοφύλακα είναι από παιδιά από τις ακαδημίες. Ξεκινήσαμε με τον Μάριο Σιαμπάνη, ο Γιώργος Μούτσα, ο Συμεών Παπαδόπουλος, ανέβηκε ο Χρήστος Ταλιχμανίδης, τώρα έρχεται και ο Μπαλωμένος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τις Β' ομάδες. Είναι σημαντικό για την εξέλιξη των τερματοφυλάκων που δεν βρίσκουν χρόνο για να εξελιχθούν και με αυτόν τον τρόπο ο 3ος και ο 4ος παίρνουν παιχνίδια, παίρνουν παραστάσεις. Και όταν χρειαστεί να κριθεί, θα είναι πολύ πιο έτοιμος απ΄όλα παιδιά που δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα».

- Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει στοχεύσει σωστά στην επιλογή τερματοφυλακα

«Στον ΠΑΟΚ πάντα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για κάθε τερματοφύλακα. Από την Μπαρτσελόνα, την Ρεάλ να έρθει ένας τερματοφύλακας, πάντα θα κρίνεται πολύ αυστηρά. Είναι στην νοοτροπία του ΠΑΟΚτσή να περιμένει έναν τερματοφύλακα να παίζει πάντα στο δέκα. Είτε με τις άμυνες που θα κάνει, είτε στο παιχνίδι με τα πόδια αλλά αν δεν έσπασε η κατάρα με έναν τερματοφύλακα όπως ο Πασχαλάκης που πήρε πέντε τίτλους στην Ελλάδα, θα ήταν άδικο και για τον ίδιο και για όλη την προσπάθεια της ομάδας αυτά τα χρόνια. Η παρουσία του Πασχαλάκη έβαλε τις βάσεις για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ την επόμενη ημέρα να υποστηρίξει ένα πρότζεκτ νέου παιδιού που θα μπορέσει να έχει περισσότερο χρόνο να καθιερωθεί και να γίνει πιο σημαντικός».

«Σημαντικός για εμάς ο Κρέσπο»

Ο Γιώργος Σκιαθίτης είναι ξανά μαζί με τον Ανχελ Κρέσπο: «Η παρουσία του μας δίνει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, είναι μία εγγύηση για την ομάδα. Ήμουν σίγουρος όταν ήρθε στον ΑΠΟΕΛ ότι θα μας δώσει αυτά τα στοιχεία. Και όλη η ομάδα γύρω του έχει δέσει και έχει κερδίσει πράγματα και αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα. Στην Ευρώπη, από τα έξι παιχνίδια, στα τέσσερα δεν δεχθήκαμε γκολ, στο ένα μάλιστα έλειπε... Εδώ στην Κύπρο έχουμε δεχθεί γκολ σε δύο αγώνες από τους 12. Ούτε στο Κύπελλο δεχθήκαμε γκολ και πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο Άνχελ. Ξέρετε ότι βρίσκεται πάντα εκεί που πρέπει, πριν κάνει εκφραστεί η απειλή. Μέσα από την εμπειρία και την ευφυϊα του δίνει βοήθειες σε όλη την ομάδα».

- Εσύ είσαι ευχαριστημένος από την επιλογή σου να βρεθείς στην Κύπρο;

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επιλογή που έκανα, είναι μία ομάδα με τεράστια δυναμική. Ήταν λίγο δύσκολα όταν ήρθα γιατί η ομάδα έπαιζε στο γκρουπ υποβιβασμού. Οπότε η πρώτη χρονιά ήταν μία προσπάθεια για να δυναμώσει ξανά ο ΑΠΟΕΛ και να βρεθεί στη θέση που της ανήκει στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Κάποια στιγμή φτάσαμε πολύ κοντά στο να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα αλλά δεν τα καταφέραμε στο τέλος. Βγήκαμε στην Ευρώπη, φέτος φτάσαμε μέχρι τα playoffs και στη συνέχεια με την έλευση του Βλάνταν Μιλόγιεβιτς, έχει πάρει την άνοδο, έχει εφτά σερί νίκες και είμαστε πλέον ξεκάθαρα στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Στόχος μας είναι να πάρουμε και τους δύο τίτλους στην Κύπρο»

- Εντοπίζεις διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό και κυπριακό ποδόσφαιρο;

«Δεν έχει μεγάλες διαφορές. Θα έλεγα μερικές φορές πως οι εντάσεις εδώ μπορεί να είναι και μεγαλύτερες. Υπάρχουν ομάδες που παίζουν με περισσότερες μεταβάσεις και πρέπει να έχουν μία καλύτερη φυσική κατάσταση. Και αυτή ίσως είναι η πιο σημαντική διαφορά στα δύο πρωταθλήματα. Η νοοτροπία το κόσμου είναι η ίδια».

- Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Παρουσία οπαδών και των δυο ομάδων τα ντέρμπι…

«Για μένα αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο και προφανώς το χαίρεσαι περισσότερο και στο γήπεδό σου αλλά περισσότερο εκτός έδρας. Έτσι το νιώθουν και οι παίκτες. Όταν ο ΑΠΟΕΛ, που είναι η μεγαλύτερη ομάδα, φέρνει 2.000-3.000 κόσμο εκτός έδρας, είναι πολύ μεγάλη ώθηση. Προφανώς εδώ υπάρχουν πράγματα που είναι οργανωμένα και δομημένα έτσι, ούτως ώστε να μπορούν να διεξάγονται παιχνίδια με την παρουσία των οπαδών και των δύο ομάδων. Προσέχουν και οι ίδιοι προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση και να μην τα καταστρέψουν όλα, διατηρώντας αυτήν την ωραία εικόνα στις κερκίδες».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.