Σκάνδαλο επεισόδιο 2: Μια επιτροπή -και όχι φυσικοί δικαστές- καταδίκασε τον ΠΑΟΚ!

Χάρης Δημαράς14 Απριλίου 2020

Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να βρει το δίκιο του στα ελληνικά δικαστήρια, μετά και από την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, αλλά υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που καθιστούν την περίπτωσή του ως πρωτοφανή στα αθλητικά χρονικά και προκαλούν το κοινό αίσθημα. 

Το βασικότερο έχει να κάνει με το ότι καταδικάστηκε από μια Επιτροπή, η οποία μπορεί τυπικά να χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητη, αλλά τα μέλη της είναι στην πλειοψηφία τους μη φυσικοί δικαστές και διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση (υπενθυμίζουμε πως με απόφασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης διόρισε δύο μέλη τον περασμένο Δεκέμβριο). Το νομικά παράδοξο είναι ότι ο φυσικός δικαστής δεν ασχολήθηκε με την ουσία της υπόθεσης αλλά είχε αποκλειστικά και μόνο διεκπεραιωτικό ρόλο. 

Τόσο η πρωτοδίκης (της πειθαρχικής επιτροπής της Super League) κ. Φραγκιά, όσο και οι εφέτες (με πλειοψηφία 2-1 και όχι ομόφωνα) κ.κ. Φιλόπουλος, Βρυώνης (ο Βόκας μειοψήφησε) αποφάσισαν να μην μπουν στην ουσία της υπόθεσης, θεωρώντας δεσμευτική την εισήγηση της ΕΕΑ και ουσιαστικά αφήνοντας τα μέλη της να αποφασίσουν για μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Είναι συνεπώς πρωτοφανές η εισήγηση της Επιτροπής να είναι ανώτερη από δύο δικαστήρια και κρίνει την τύχη μιας ομάδας, αλλά και την έκβαση ενός πρωταθλήματος. Και όλα αυτά όταν ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής έχει παραδεχθεί πως η εισήγηση της Επιτροπής είναι μη δεσμευτική. 

«Η Πολιτεία ψήφισε τη ρύθμιση με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού», είχε πει επί λέξει ο Πρωθυπουργός στις 30 Ιανουαρίου. Το ίδιο υπογράμμισε και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στη «Δίκη» του OPEN στις 9 Μαρτίου. 

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Πώς  από μια μη δεσμευτική εισήγηση μιας Επιτροπής που αποτελείται από μη τακτικούς δικαστές ο ΠΑΟΚ καταδικάζεται; Πόσο συνταγματικό είναι να απονέμει δικαιοσύνη μια επιτροπή με μέλη διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση και πόσο σύννομο με τους κανονισμούς της FIFA για το αυτοδιοίκητο;  Η προσφυγή στο CAS μοιάζει ως μοναδική απάντηση και είναι μονόδρομος για τον ΠΑΟΚ ώστε να αποδείξει τα αυτονόητα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.