Σφιντέρσκι: Το ντροπαλό παιδί κυνηγά το αμερικάνικο όνειρο

Κωστής Παναγιώτου28 Ιανουαρίου 2022

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Ιανουαρίου 2019 και ο Κάρολ Σφιντέρσκι περνάει ως αλλαγή στη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ, πατώντας για πρώτη φορά το χορτάρι της Τούμπας. Πέρασαν τρία χρόνια και ο Πολωνός κλείνει το «ασπρόμαυρο» κεφάλαιο στην καριέρα του για να ανοίξει μια πόρτα προς το αμερικάνικο όνειρο.

Ο 25χρονος επιθετικός αφήνει την Ευρώπη πρώτη φορά, για να ζήσει μια άλλη εμπειρία τελείως διαφορετική στις ΗΠΑ. Η χρονική στιγμή που αποχαιρετάει το «Δικέφαλο» είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή και για τις δύο πλευρές. Ο ΠΑΟΚ βάζει στα ταμεία του περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ και ο Σφιντέρσκι ανεβάζει τις ετήσιες απολαβές του πάνω από 30%, φτάνοντας το 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αλλά το τάιμινγκ δεν είναι ιδανικό μόνο για οικονομικούς λόγους. Φάνηκε πως μετά από τρία χρόνια έκλεισε ένας κύκλος και όταν αντιλαμβάνεσαι πως μια συνεργασία δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους, καλύτερα να τελειώνει, με το καλύτερο δυνατό κέρδος και για τους δύο.


Το βάρος που είχε να σηκώσει στις πλάτες του ήταν μεγάλο

Τη χρονιά του νταμπλ ο ΠΑΟΚ χάνει μεσούσης της σεζόν τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, με άπαντες εκτός ομάδας να απογοητεύονται με την αποχώρησή του. Στον «ασπρόμαυρο» οργανισμό έψαχναν τον ποδοσφαιριστή που μπει στα παπούτσια του Σέρβου και θα οδηγήσει το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου στο πολυπόθητο πρωτάθλημα.

Στο πρόσωπο του 22χρονου, τότε, Σφιντέρσκι βρήκαν ένα παιδί με προοπτικές για το μέλλον. Δεν κατάφερε ποτέ να «ντυθεί» Πρίγιοβιτς, αλλά έδειξε άμεσα πως διαθέτει την ικανότητα στο σκοράρισμα.

Στις 30 Ιανουαρίου 2019 οι «ασπρόμαυροι» υποδέχτηκαν τον ΠΑΣ Γιάννινα, σε μια αναμέτρηση που δεν εκτυλίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους γηπεδούχους. Στο 52ο λεπτό ο Δημήτρης Μάνος, που αγωνιζόταν τότε στους Κρητικούς, ισοφάρισε για τους φιλοξενούμενους, παγώνοντας την ήδη κρύα Τούμπα, λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο Πολωνός γίνεται αλλαγή στο 67΄. Τα λεπτά που κύλησαν ήταν αγχωτικά για τον ΠΑΟΚ. Η αγωνία διήρκησε για 20 λεπτά, μέχρι τη στιγμή που ο Σφιντέρσκι θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΣ και θα δώσει τη νίκη στην ομάδα του με το πρώτο του γκολ με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Η πρώτη σεζόν του ολοκληρώνεται με 4 τέρματα σε 16 εμφανίσεις, κατακτώντας το αήττητο πρωτάθλημα και το κύπελλο εκείνη τη χρονιά.


Ήρθαν και τα γκολ στα ντέρμπι

Την επόμενη σεζόν ο χρόνος μοιράζεται σε εκείνον και στον έτερο επιθετικό της ομάδας, Τσούμπα Άκπομ. Ο Πολωνός επιθετικός πραγματοποιεί την πιο παραγωγική του χρονιά με τον ΠΑΟΚ, σημειώνοντας συνολικά 14 τέρματα σε 41 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Μπορεί την πρώτη του χρονιά να μην βρήκε δίχτυα σε ντέρμπι, αλλά τη χρονιά 2019/20 σκόραρε σε τέσσερα παιχνίδια, πετυχαίνοντας 5 γκολ.

Στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ (29/9/19) ο Σφιντέρσκι κατάφερε να σκοράρει δύο φορές, αλλά οι παίκτες την Ένωσης είχαν απάντηση σε κάθε γκολ του, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να λήξει ισόπαλη (2-2).

Ακολούθησαν άλλα τρία ντέρμπι που ο φορ του ΠΑΟΚ βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα. Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας ο «Δικέφαλος του Βορρά» κοντραρίστηκε με τον Παναθηναϊκό (12/2/20) στο ΟΑΚΑ, ερχόμενος στην Αθήνα με το 2-0 από τον πρώτο αγώνα. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης το σημείωσε ο Σφιντέρσκι στο 11ο λεπτό, δίνοντας την πρόκριση στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Στο ντέρμπι με τον συμπολίτη Άρη ο Πολωνός έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ιδανική, με τους «κίτρινους» να πετυχαίνουν τέσσερα τέρματα και τον Λέο Μάτος να διαμορφώνει το τελικό 4-2.

Στα play-off ο Σφιντέρσκι βρήκε πάλι τον τρόπο να σκοράρει απέναντι στον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με το σφύριγμα της λήξης αυτή τη φορά να βρίσκει τον ΠΑΟΚ νικητή με 2-0.


«Ο Κάρολ είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του Σόουζα»

Όπως για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές, έτσι και για τον Σφιντέρσκι να αγωνιστεί με τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας ήταν ένα όνειρο, που ο Πάουλο Σόουζα το έκανε πραγματικότητα.

Η πρώτη φορά που κλήθηκε ο Πολωνός στράικερ από το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα ήταν το Μάρτιο του περασμένου έτους. Το ντεμπούτο του με την Πολωνία δεν άργησε καθόλου, με τον 25χρονο επιθετικό να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να σκοράρει απέναντι στην Ανδόρα.

Ακολούθησαν και άλλοι αγώνες και άλλα γκολ, με τα ΜΜΕ της χώρας του να αναφέρουν, πως ο πρώην επιθετικός του ΠΑΟΚ είναι η «μεγαλύτερη ανακάλυψη του Σόουζα στην Εθνική Πολωνίας».

«Δεν ξέρω αν θα είχα τόσες ευκαιρίες με έναν άλλο προπονητή στην εθνική. Είχα σκοράρει αρκετά γκολ με τον ΠΑΟΚ πριν και δεν είχα πάρει κάποια κλήση για να παίξω. Ο Σόουζα με κάλεσε, ακόμα και όταν δεν έβρισκα δίχτυα, αλλά ήμουν ενεργός», τόνισε ο Σφιντέρσκι και πρόσθεσε: «Ο τρόπος παιχνιδιού που εφάρμοσε και ο σχηματισμός, ταίριαζε σε εμένα. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής και αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ήταν η φιλική προσέγγιση που είχε, σε σχέση με τους Πολωνούς προπονητές που είχαν περάσει από την εθνική».


Η κορυφαία στιγμή της μέχρι τώρα παρουσίας του με την Πολωνία είναι το τέρμα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Αλβανία, με τον Κάρολ να σκοράρει το μοναδικό γκολ του αγώνα και να δίνει μια σημαντική νίκη στην ομάδα του για τη συνέχεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Πορτογάλος τεχνικός μετά τον αγώνα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Σφιντέρσκι: «Πιστεύω ότι ο Κάρολ ήταν το κλειδί για τη νίκη μας. Θυμάμαι δέχθηκα πολλή κριτική όταν τον κάλεσα... Αξιοποίησε με πολύ ωραίο τρόπο την σέντρα και σκόραρε σε ένα καθοριστικό σημείο. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να σχολιάσω το τί ακολούθησε. Απλά πήραμε μια σπουδαία νίκη σε μια δύσκολη έδρα».


Ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του

Όλα τα όμορφα κάποτε τελειώνουν. Έτσι λέει ο σοφός λαός. Ο Σφιντέρσκι είναι πλέον ποδοσφαιριστής της αμερικάνικης Σάρλοτ, κλείνοντας το ασπρόμαυρο κεφάλαιο, αφήνοντας πίσω δυνατές φιλίες και συναισθήματα.

«Δεν μπόρεσα να κρατήσω τα δάκρυα μου όταν αποχαιρετούσα τον προπονητή και τους συμπαίκτες μου στα αποδυτήρια. Πέρασα τρία χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Εξελίχθηκα ως παίκτης, πήρα την γεύση το πως είναι να ζεις στο εξωτερικό και θα σύστηνα σε οποιονδήποτε με ρωτήσει για τον ΠΑΟΚ, να πάει εκεί χωρίς καμία αμφιβολία. Θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη περίοδος αυτά τα τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ, αλλά οι τελευταίοι έξι μήνες δεν ήταν και τόσο καλοί για μένα. Έπρεπε να πάρω μια απόφαση για την συνέχεια της καριέρας μου και αποφάσισα να δεχτώ την πρόταση για να έρθω στην Σάρλοτ», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα Przegląd Sportowy.

Ο Κάρολ Σφιντέρσκι γύρισε σελίδα στην καριέρα του και το ντροπαλό αγόρι που πριν από τρία χρόνια ερχόταν στον ΠΑΟΚ κυνηγά το αμερικάνικο όνειρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.