Σερβία: Από «μαύρο πρόβατο»... λυτρωτής ο Μίτροβιτς!

Metrosport Team16 Νοεμβρίου 2021

Γράφει ο Αλέξανδρος Κεσανλής

Την ώρα που η δικιά μας Εθνική έβγαινε από την υποχρέωση των προκριματικών παιχνιδιών που οδηγούν στο Μουντιάλ του Κατάρ, η Σερβία πανηγύριζε την νίκη μέσα στην Λισαβόνα, νικώντας με 1-2 χάρη στο «χρυσό» γκολ του Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, εξασφαλίζοντας μια θέση στα γήπεδα του Κατάρ.

Πήρε το αίμα του πίσω...

Στις 13 Νοεμβρίου του 2020, η Σερβία υποδεχόταν την Σκωτία σε έναν «τελικό» που θα έκρινε την πρόκριση στο Euro2020. Οι Σκωτσέζοι ευτύχησαν να ανοίξουν πρώτοι το σκορ, κάνοντας το 0-1 στο 52΄λεπτο, με τους Σέρβους να ισοφαρίζουν στην κόψη του ξυραφιού της αναμέτρησης (90΄) με γκολ του Γιόβιτς. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, οπού δεν άλλαξε κάτι και στη συνέχεια στην διαδικασία των πέναλτι. Στην «ρωσική ρουλέτα», ο μόνος που δεν κατάφερε να ευστοχήσει ήταν ο Αλέξανταρ Μίτροβιτς, χαρίζοντας την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Σκωτία, μετά από 23 ολόκληρα χρόνια. Aξίζει να σημειωθεί, ότι η Σερβία δεν έχει πάει πότε σε Euro ως ανεξάρτητη χώρα, βέβαια ως Εθνική Γιουγκοσλαβίας έχει φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της συγκεκριμένης διοργάνωσης το 2000 στα γήπεδα της Γαλλίας.

Ο Σέρβος επιθετικός της Φούλαμ, ήθελε να πάρει το...αίμα του πίσω για το χαμένο πέναλτι που στέρησε στην χώρα του την πρόκριση στο πρόσφατο Euro και ήρθε η στιγμή της λύτρωσης με την καρφωτή κεφαλιά στο 90΄λεπτό στο χθεσινό παιχνίδι (15/11) κόντρα στην παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο. 

Ο «Μίτρο», την φετινή χρόνια βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα, καθώς έχει βρει 20 φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα σε 17 συμμετοχές με την φανέλα της Φούλαμ στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου, στη Championship.

Το έργο του Στοϊκόβιτς και η πίστη της ομοσπονδίας

Πριν από το παιχνίδι «ζωής και θανάτου» ανάμεσα σε Πορτογαλία και Σερβία, η ομοσπονδία της Βαλκανικής χώρας «έταξε» μυθικό πριμ αξίας ενός εκατομμύριου ευρώ σε παίκτες και προπονητικό τιμ για την νίκη - πρόκριση κόντρα στους Πορτογάλους. Ο Πρόεδρος της Σέρβικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Νέναντ Μπέικοβιτς, φρόντισε να δώσει έξτρα κίνητρο στους ποδοσφαιριστές του για την πρόκριση σε Μουντιάλ μετά από 11 ολόκληρα χρόνια. Η Σερβία, έχει να δώσει το παρών σε διοργάνωση εθνικών ομάδων από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αφρικής το 2010. Εκεί δεν κατάφερε και πολλά, καθώς γνώρισε την ήττα στα δύο (2) από τα τρία (3) παιχνίδια της φάσης ομίλων, με μόλις μια νίκη κόντρα στους ισχυρούς Γερμανούς, ωστόσο «πάλεψε» μέχρι το τέλος για την πρόκριση.

Παρόλο που η αναμέτρηση με την Πορτογαλία δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα του Ντράγκαν Στοϊκόβιτς, καθώς δέχτηκε γκολ μόλις στο 2΄λεπτό της αναμέτρησης, η «Πλάβι», κοιτώντας στα...ματιά την κατακτήτρια του Euro2016 επανήλθε δριμύτερα και με μεγάλη ανατροπή έστειλε την ομάδα του Φερνάντο Σάντος στα play-off του Μαρτίου. 

Ο Σερβία δεν φοβήθηκε σε καμία περίπτωση την Πορτογαλία, είχε αρκετές ευκαιρίες πριν την ανάπαυλα, με σημαντικότερη το δοκάρι του Ντούσαν Βλάχοβιτς, πριν το γκολ ισοφάρισης του αρχηγού της, Ντούσαν Τάντιτς που πλέον έχει συμμετοχή σε επτά γκολ στα προκριματικά (2 γκολ, 5 ασίστ). Θέλοντας μόνο την νίκη, ο Σέρβος προπονητής πέρασε στο παιχνίδι και δεύτερο επιθετικό, τον σκόρερ του δεύτερου τέρματος, Αλέξανταρ Μίτροβιτς, μετά την έναρξη του πρώτου ημιχρόνου, δείχνοντας μεγάλο ποδοσφαιρικό θράσος αρκετά νωρίς στην αναμέτρηση. 

Η «χρυσή φουρνιά» παικτών της Σερβίας

«Τσεκάροντας» το ρόστερ της εθνικής Σερβίας αξίας 342 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το transfermakt, η ομάδα του Αντρίγια Ζίβκοβιτς έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει στο...όνειρο του Μουντιάλ. Όχι φυσικά για κατάκτηση, αλλά για μια καλή παρουσία και ίσως για μια ευχάριστη έκπληξη στα γήπεδα του Κατάρ. Σίγουρα, δεν είναι ένα από τα φαβορί, ωστόσο μπορεί να αντιμετωπίσει εθνικές ομάδες όπως την Πορτογαλία. Η αρχική ενδεκάδα της Σερβίας αποτελείται από πρωταγωνιστές σε υπολογίσιμες ομάδες της Ευρώπης. Όπως, ο γνωστός σε όλους μας, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ο οποίος μετά την ανανέωση του συμβολαίου του με τον ΠΑΟΚ, μοιάζει μεταμορφωμένος και οδηγεί τον Δικέφαλο σε μεγάλες νίκες. Ο αρχηγός της, ο Ντούσαν Τάντιτς, έχοντας φτάσει αισίως στα 32 του χρόνια, βαδίζει στον τρίτο του χρόνο με την φανέλα του Άγιαξ, γεμάτος εμπειρία από τις παρουσίες του κόντρα στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Την φετινή χρονιά, έχει σημειώσει πέντε (5) τέρματα και εννέα (9) ασίστ σε 12 συμμετοχές.

 Ένα από τα «γρανάζια» του κέντρου της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης αλλά και της Εθνικής Σερβίας, ο Φίλιπ Κόστιτς, είναι από τους πρωταγωνιστές αυτής της ομάδας και πλέον ο ηγέτης της μεσαίας γραμμής τoυ Γερμανικού συλλόγου, επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αναδειχθεί ο πολυτιμότερος παίκτης σε αγωνιστική της Bundesliga.

Στο κέντρο του δόρατος, αγωνίζεται ο «δολοφόνος» Ντούσαν Βλάχοβιτς. Ο νεαρός επιθετικός της Φιορεντίνα έχει απασχολήσει μεγάλα κλαμπ από όλη την Ευρώπη, όπως η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ Σίτι, καθώς δεν παίρνουν απαρατήρητες οι πολλές καλές εμφανίσεις του με τους «Φιόρε» αλλά και πιο παλιά με την Παρτιζάν. Ο 21χρόνος σέντερ φορ την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στη Serie A, έχει σημειώσει οκτώ (8) γκολ και μια (1) ασίστ σε 12 αναμετρήσεις.

Πολλοί είναι ακόμη που ξεχωρίζουν από την Σερβία, όπως ο σέντερ μπακ της Φιορεντίνα, Νικόλα Μιλένκοβιτς, αλλά και ο βραχύσωμος αμυντικός χαφ της Λάτσιο, Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, με χρηματική αξία 70 εκατομμύρια ευρώ.

ΥΓ: Πόσα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία «κηδεία» τον Πορτογάλων μέσα στο «Ντα Λούζ;»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.