Σέρτζιο Ολιβέιρα: Από «δράκος» έγινε «αετός» και τώρα…Ρωμαίος

Κωστής Παναγιώτου16 Ιανουαρίου 2022

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα πέρασε για μικρό χρονικό διάστημα από τη χώρα μας, φορώντας τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά κατάφερε να αγαπηθεί και να αγαπήσει τον «Δικέφαλο του Βορρά», παρά το σύντομο διάστημα που έμεινε στη χώρας μας. Στη συνέχεια άνοιξε ξανά τα φτερά του και έγινε «δράκος»…σήμερα φοράει την πανοπλία του και σαν Ρωμαίος ρίχνεται στη μάχη του Campionato.

Ο 29χρονος μέσος έμεινε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη για σχεδόν πέντε μήνες, καταφέρνοντας να αφήσει το σημάδι του, ενώ μέχρι σήμερα οι φίλοι του ΠΑΟΚ μνημονεύουν τις παρουσίες του στο γήπεδο.

Το «ασπρόμαυρο» κεφάλαιο

Τη σεζόν 2018/19 ο «Δικέφαλος» ήταν πιο αποφασισμένος από ποτέ ώστε να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα, μετά από εκείνο του 1985. Το ρόστερ της ομάδας εκείνη τη χρονιά ήταν γεμάτο από λύσεις σε κάθε θέση, ειδικά στη μεσαία γραμμή.

Σάκχοφ, Κάνιας, Μαουρίτσιο και Μίσιτς ήταν οι βασικοί τέσσερις που αγωνιζόντουσαν στον κέντρο. Παρόλα αυτά η διοίκηση και ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήθελαν μια ακόμα πινελιά ποιότητας στον άξονα.

Το όνομα του Σέρτζιο Ολιβέιρα είχε εντοπιστεί από τα ασπρόμαυρα ραντάρ και παρακολουθούσαν τις εξελίξεις γύρω από το όνομά του. Στο τιμόνι της Πόρτο βρισκόταν ένας παλιός γνώριμος της ομάδας, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Σίγουρα η παρουσία του στους «δράκους» βοήθησε ώστε να βρεθεί η χρυσή φόρμουλα και ο Πορτογάλος μέσος να φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε τα ελληνικά γήπεδα φάνηκε η ποιότητα και η μεγάλη κλάση του. Αναφέραμε και προηγουμένως πως ο ΠΑΟΚ δεν είχε ανάγκη από κάποιον ποδοσφαιριστή στη μεσαία γραμμή, αλλά τα χαρακτηριστικά του Ολιβέιρα έλειπαν από το σύνολο των τεσσάρων που προϋπήρχαν στην ομάδα.

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα κατέκτησε με τους «ασπρόμαυρους» το νταμπλ εκείνης της σεζόν, καταγράφοντας συνολικά 15 συμμετοχές και 3 γκολ, μπαίνοντας ταυτόχρονα στην ιστορία του συλλόγου. Η οψιόν αγοράς που είχε οριστεί από το καλοκαίρι ήταν απαγορευτική για τα ελληνικά δεδομένα, δείγμα της πίστης που είχε για εκείνον η Πόρτο, καθώς το ποσό άγγιζε τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2019 ο 29χρονος γυρίζει στη χώρα του και στην ομάδα που έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο, για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Ωστόσο ποτέ του δεν ξέχασε τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του με τον οποίο όπως έχει πει: «Δεν περίμενα να δεθώ τόσο με την ομάδα. Οι παίκτες χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν, ήταν ένα νέο βήμα για εμένα τότε. Νομίζω ότι πρέπει να ζήσεις αυτό το συναίσθημα και την υποστήριξη που δίνουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Μου λείπει η χώρα, οι οπαδοί, ο σύλλογος. Κάποιες στιγμές είναι απλά συναίσθημα. Οι οπαδοί είναι γεμάτοι αγάπη. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα την αγάπη των οπαδών του ΠΑΟΚ».

Από ρολίστας έγινε ηγέτης της Πόρτο

Ο Ολιβέιρα είναι γέννημα θρέμμα της πορτογαλικής πόλης Πόρτο και της ομώνυμης ομάδας, από μικρό παιδί ονειρευόταν να φορέσει τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας: «Πήγα στην Πόρτο ήταν ήμουν εννιά ετών. Το να παίξω με την πρώτη ομάδα ήταν πάντα το όνειρό μου και το πραγματοποίησα. Ο πατέρας μου έκανε μεγάλες θυσίες κάθε μέρα για να με πηγαίνει στην προπόνηση. Με βροχή, με άσχημες καιρικές συνθήκες.. το έκανε και ήταν υπερήφανος γι' αυτό. Χωρίς τον πατέρα μου και την οικογένειά μου δεν θα ήταν δυνατό».

Τη χρονιά πριν έρθει στον ΠΑΟΚ είχε ρόλο στην ομάδα, αλλά ποτέ δεν ήταν ηγέτης αυτής, μετά το δανεισμό του όλα άλλαξαν. Ο Σέρτζιο ήταν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου του Κονσεϊσάο.

Τη σεζόν 2019/20 πραγματοποίησε την πιο γεμάτη χρονιά του με τη φανέλα της Πόρτο. Συνολικά αγωνίστηκε σε 35 αναμετρήσεις, πετυχαίνοντας 5 τέρματα και δίνοντας και 7 ασίστ. Κατακτώντας το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ της καριέρας του, αλλά αυτή τη φορά με τους Πορτογάλους.

Το βράδυ που έγινε «δράκος» στα όνειρα της Γιουβέντους

Η ανοδική του πορεία συνεχιζόταν και η σεζόν 2020/21 ήταν το αποκορύφωμα αυτής. Από καταλυτικός παίκτης είχε γίνει ηγέτης και οι εμφανίσεις του στο Champions League εκείνης της χρονιάς το αποδείκνυαν.

Η Πόρτο στους ομίλους βρήκε μπροστά της τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Μαρσέιγ και τον Ολυμπιακό, τερματίζοντας τον όμιλο με μια ήττα και μια ισοπαλία από τους «πολίτες» και τέσσερις νίκες. Στους «16» ο δρόμο της διασταυρώθηκε με τη Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι Ιταλοί μετά τις αποτυχίες των προηγούμενων ετών, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο και με ηγέτη τον Πορτογάλο σταρ ήθελαν να φτάσουν επιτέλους στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Ο Ολιβέιρα στον επαναληπτικό του πρώτου αγώνα ( η Πόρτο είχε επικρατήσει με 2-1 ) ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής, αφήνοντας εκτός συνέχειας τη «Γηραιά κυρία», η οποία μετά τον αποκλεισμό έπεσε εσωστρέφεια και τα όνειρα για την κατάκτηση του CHL διαλύθηκαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Στα προημιτελικά για κακή τύχη της Πόρτο βρέθηκε απέναντι στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, την Τσέλσι. Παρόλα αυτά, πούλησε ακριβά το τομάρι της με μια νίκη και μια ήττα, με συνολικό σκορ 2-1 υπέρ των «μπλε» χαιρέτησε τη διοργάνωση. Το Champions League είχε τελειώσει για τους «δράκους» αλλά ο Πορτογάλος μέσος είχε δείξει την κλάση με τον καλύτερο τρόπο, πέρα από καταλυτικός στην πορεία της ομάδας του, ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με 5 γκολ σε 8 αγώνες.

Η πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του Σουπερ Καπ, καθώς σε 48 συμμετοχές σκόραρε 20 τέρματα, μοιράζοντας ταυτόχρονα 7 ασίστ.

Η σχέση του με τον Κονσεϊσάο δεν ήταν πάντα ρόδινη

Η συνύπαρξη των δύο Πορτογάλων δεν ήταν πάντοτε εύκολη, με τον Κονσεϊσάο να αποκαλεί «χοντρό» τον Ολιβέιρα στο κοινό τους πέρασμα από τη Ναντ.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο 29χρονος θυμάται τα στάδια που πέρασε η σχέση του με τον πρώην προπονητή του: «Την πρώτη φορά που συνάντησα τον κόουτς ήταν στη Γαλλία, όταν αγωνίστηκα ως δανεικός στην Ναντ που προπονούσε. Με κοίταξε και είπε: Είσαι χοντρός, πρέπει να χάσεις τέσσερα ή πέντε κιλά. Τον κοίταξα και είπα οκ. Πέρασε ο καιρός και άρχισα να προσαρμόζομαι στον τρόπο που του αρέσει να παίζει.

Την επόμενη χρονιά ανέλαβε την Πόρτο και του ζήτησα να παραμείνω στην ομάδα. Μου απάντησε ότι θα ήταν καλύτερο να φύγω κάπου ως δανεικός, αφού δεν θα είχα ευκαιρίες. Του απάντησα ότι θέλω να μείνω και θα βρω τον ρόλο μου στην ομάδα. Τότε μου είπε: Εντάξει, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν θα είσαι η πρώτη μου επιλογή.

Δεν αγωνίστηκα στα φιλικά προετοιμασίας αλλά μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω το ντεμπούτο μου στο Champions League κόντρα στη Μονακό (τον Σεπτέμβριο του 2017). Με κάλεσε να μπω από το πουθενά και μου είπε ότι με εμπιστεύεται απόλυτα. Ήταν μια αξέχαστη στιγμή. Είχαμε τις διαφορές μας, είμαστε και οι δυο ισχυροί χαρακτήρες, αλλά σεβόμαστε απόλυτα ο ένας τον άλλον και σήμερα έχουμε μια εξαιρετική σχέση μεταξύ μας».

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα από την Τετάρτη (12/1) άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Πλέον βρίσκεται στα χέρια ενός άλλου συμπατριώτη του, του Ζοσέ Μουρίνιο, και από «δράκος» γίνεται Ρωμαίος πολεμιστής και καλείται να γίνει ο ηγέτης της μεσαίας γραμμής της Ρόμα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.