Serie A: Το «θαύμα» του Ιγκόρ Τούντορ στην Ελλάς Βερόνα!

Metrosport Team12 Νοεμβρίου 2021

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κεσανλής

H ποδοσφαιρική χρονιά δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελλάς Βερόνα, καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε πόντο στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του Ιταλικού Πρωταθλήματος, μέχρι που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Ιγκόρ Τούντορ.

Μετά τις τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, η διοίκηση της Ελλάς Βερόνα αποφάσισε να απολύσει τον Ντι Φραντσέσκο και να προσλάβει τον Κροάτη προπονητή, θέλοντας να αλλάξει σελίδα και να έρθουν φυσικά τα θετικά αποτελέσματα.

Το πρώτο παιχνίδι του Τούντορ στον πάγκο της Βερόνα μόνο εύκολο δεν ήταν, καθώς είχε την δύσκολη αποστολή κόντρα στην ισχυρή Ρόμα του Μουρίνιο. Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ βγήκε νικητής στη συγκεκριμένη μονομαχία, κερδίζοντας με 3-2 και μάλιστα με ανατροπή του σκορ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν η πρώτη ήττα για τους «Ρωμαίους» στο Ιταλικό Πρωτάθλημα.


Ακολουθήσαν οι δυο ισοπαλίες με 2-2 και 3-3 με την Σαρλεντίνα και την Τζένοα αντίστοιχα, χάνοντας την νίκη μέσα από τα χέρια του, καθώς και στα δύο παιχνίδια ήταν μπροστά στο σκορ με δύο γκολ διαφορά. Όντας αποφασισμένη να επιστρέψει στις νίκες, η Ελλάς Βερόνα «διέλυσε» με 4-0 την Σπέτσια στην έδρα της στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Serie A.

Στη συνέχεια, ήρθε η αναμενομένη ήττα από την πρωτοπόρο Μίλαν, η οποία έφτυσε...αίμα για να κερδίσει την Βερόνα του Ιγκόρ Τούντορ, με επική ανατροπή στο σκορ από 0-2 σε 3-2 σε διάστημα 19 λεπτών. Τα δύσκολα παιχνίδια συνεχίστηκαν και στην επόμενη αγωνιστική, καθώς η Βερόνα φιλοξένησε την Λάτσιο στην έδρα της και την νίκησε με το μυθικό 4-1, έχοντας σε δαιμονιώδη φόρμα τον γιο του Ντιέγκο Σιμεόνε (προπονητής Ατλέτικο Μαδρίτης), Τζιοβάνι, ο οποίος σκόραρε και τα τέσσερα (4) τέρματα της ομάδας του. 

Αναμφισβήτητα, η σπουδαιότερη νίκη για τον Κροάτη τεχνικό μέχρι στιγμής ήταν κόντρα στην πρώην ομάδα του, Γιουβέντους, κερδίζοντας την με 2-1 σε ένα άκρως σκληροτράχηλο και δυνατό ιταλικό παιχνίδι.

Η Βερόνα μέσα σε λίγες εβδομάδες και στα χέρια του Ιγκόρ Τούντορ έχει μεταμορφωθεί σε σκληρό «καρύδι» για όλες τις Ιταλικές ομάδες, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα. Μετά την ισοπαλία (1-1) που απέσπασε από την αήττητη μέχρι στιγμής, Νάπολι και μάλιστα εκτός έδρας, μεσολαβεί η διακοπή των εγχώριων πρωταθλημάτων, δίνοντας την ευκαιρία στον Κροάτη τεχνικό να δουλέψει περισσότερο με την νέα του ομάδα, κλείνοντας αυτή τη περίοδο, με τέσσερις (4) νίκες, τέσσερις (4) ισοπαλίες και μια ήττα σε εννέα παιχνίδια. Τι ήταν όμως αυτό που άλλαξε θετικά την Βερόνα...

Το αγαπημένο του σύστημα με τους τρεις αμυντικούς

Έχοντας περάσει από τα ελληνικά γήπεδα, ο Ιγκόρ Τούντορ μας σύστησε το αγαπημένο του σύστημα με τρεις (3) αμυντικούς, πέντε (5) μέσους και δύο (2) επιθετικούς, έχοντας πάρει τα μαθήματα του από την Γιουβέντους, ως ποδοσφαιριστής. Αυτό έπραξε και με την Βερόνα, στην οποία ταίριαξε «γάντι.» Ένα άκρως επιθετικό σύστημα που αν θες να το χρησιμοποιήσεις επιβάλλεται να διαθέτεις στο ρόστερ σου δύο γρήγορα φουλ μπάκ, καθώς οι δύο ποδοσφαιριστές στην πλάγια γραμμή καλύπτουν όλη την πλευρά. Μια άλλη ιταλική ομάδα που επιλέγει να παρατάσσει τον σχηματισμό της με αυτή τη διάταξη, είναι η Αταλάντα, η οποία έχει «μεγαλώσει» τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει μέχρι και τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λίγκ με το συγκεκριμένο σύστημα. Επίσης, αρκετές εθνικές ομάδες στο EURO2020 αγωνιζόταν με 3-5-2, θέλοντας να καλύψουν τις αμυντικές του αδυναμίες, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, η οποία στερήθηκε τις ικανότητες του Φαν Ντάϊκ, αλλά και να τονίσουν τις επιθετικές αρετές των πλάγιων μπάκ, όπως ο Ντάμφρις, ο οποίος αγωνίζεται με την φανέλα της Ίντερ.

Η καριέρα του στον ΠΑΟΚ


Ο Ιγκόρ Τούντορ στον πάγκο του ΠΑΟΚ έμεινε 266 ημέρες. Με απολογισμό σε πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη: 17 νίκες -17 ήττες -10 ισοπαλίες σε 45 αγώνες. Το πρώτο του παιχνίδι στον «ασπρόμαυρο» πάγκο ήταν στην χώρα του και συγκεκριμένα στο...εχθρικό Ζάγκρεμπ. Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-1 από την Λοκομοτίβα, βάζοντας σε μπελάδες την ελληνική ομάδα, ωστόσο η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής και αποτυπώθηκε στο 6-0 της ρεβάνς στην Τούμπα λίγες ημέρες αργότερα, για τα προκριματικά του Europa League. Ο Κροάτης τεχνικός κατάφερε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ μέχρι την φάση ομίλων της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας ένα από τα μεγαλύτερα «διπλά» της σύγχρονης «ασπρόμαυρης» ιστορίας, κόντρα στην Ντόρτμουντ στο «Βεστφάλεν» με 0-1, δίχως βέβαια κάποιας βαθμολογικής σημασίας, αφού ο Δικέφαλος είχε αποχαιρετήσει από...νωρίς την διοργάνωση. Λίγο οι...παρεξηγημένες δηλώσεις του τον Νοέμβριο του 2016, όπου είχε αναφέρει«Όποιος δεν μπορεί να αντέξει την πίεση, ας κάνει μπαλέτο ή να παίξει στην δεύτερη κατηγορία, με πρώτο εμένα. Με το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, έχω κουραστεί. Πρέπει να είμαστε άντρες. Έχω κουραστεί για να ψάχνουμε δικαιολογίες,» λίγο το απείθαρχο κλίμα στα αποδυτήρια της ομάδας, οδήγησαν τον Ιγκόρ Τούντορ στο ταμείο ανεργίας προφανώς δικαιολογημένα. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.