Σενάρια για αυξήσεις 5,5% έως 9,5% στον κατώτατο μισθό

Metrosport Team04 Ιανουαρίου 2023

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού αρχής γενομένης από την πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα θα προωθηθεί νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023. ​​​

Σύμφωνα με τη διαδικασία, τα επιστημονικά ινστιτούτα και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ το οποίο θα πρέπει έως τα μέσα Μαρτίου να παραδώσει το οριστικό πόρισμά του στον Υπουργό Εργασίας. Στη συνέχεια ο Κ. Χατζηδάκης θα ζητήσει την έγκριση της τελικής πρότασής του από το υπουργικό συμβούλιο και ο νέος μισθός θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως θέλησε να αποσυσχετίσει την επίσπευση της αύξησης με τα σενάρια εκλογών τον Απρίλιο, λέγοντας ότι δρομολογείται για να ευνοηθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. «Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει ένα μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει τον πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αν και είναι σαφές ότι η ενίσχυση του εισοδήματος είναι βασικό εκλογικό επιχείρημα της ΝΔ.

Τα σενάρια των αυξήσεων

Το σενάριο που προβλέπει αύξηση κατ’ ελάχιστο 5,5% (+39€) προκειμένου ο κατώτατος μισθός από 713 ευρώ που είναι σήμερα να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα (751 ευρώ) δεν έχει απορριφθεί αλλά η τάση είναι ο μισθός να ενισχυθεί περισσότερο λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Οι πρώτες άτυπες συζητήσεις ανάμεσα στους φορείς κάνουν λόγο για μια γκάμα η οποία θα κινείται από τα 751 έως τα 770-780 ευρώ. (αύξηση 8.5%-9%), δεδομένης και της προεκλογικής συγκυρίας.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 8.5% θα διαμορφωθεί στα 773.6 ευρώ, αν αυξηθεί κατά 9% θα διαμορφωθεί στα 777.17 ευρώ ενώ αν αυξηθεί κατά 9.5% θα διαμορφωθεί στα 780.7 ευρώ.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι μετά τα μνημόνια με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 600.000 έως 650.000 εργαζόμενοι ενώ έως το 2012, οι κατώτερες αμοιβές αφορούσαν μόνο 150.000 μισθωτούς.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό του πληθωρισμού το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και εκτιμάται ότι θα εμφανίζει πτωτική τάση ,πιθανότατα 8% από 9.9% που είναι σήμερα.

Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2023. Οσο για το ποσοστό του πληθωρισμού το 2023, αυτό εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 5%.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.