Σεμπαστιάν Κόατες: O ποδοσφαιριστής που αναπτύχθηκε σε ένα συνεταιρισμό

Παναγιώτα Χαλκιά28 Απριλίου 2021

Το βραβείο του καλύτερου αμυντικού για το μήνα Μάρτιο στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας πήρε ο Σεμπαστιάν Κόατες. Ο έμπειρος στόπερ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην καλή πορεία της ομάδας τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Οι Πορτογάλοι βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και παραμένουν αήττητοι. Μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας οφείλεται στην αμυντική λειτουργία καθώς η εστία έχει παραβιαστεί μόλις 15 φορές σε 29 παιχνίδια, εννέα λιγότερες από την Πόρτο (24).

Ο Κόατες βοηθά τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι καθώς φέτος μετρά 34 παιχνίδια και επτά τέρματα την τρέχουσα σεζόν. Ο Ουρουγουανός είναι ένας σκληροτράχηλος αμυντικός αλλά η καριέρα του χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Έχει πνεύμα μαχητή, προσπαθεί συνεχώς και η αγαπημένη του λέξη είναι η πειθαρχία. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του για την οικογένεια και τους φίλους του ενώ ο μεγάλος του έρωτας είναι το ποδόσφαιρο.

Κολλημένος με τη μπάλα

Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1990 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Από τα πρώτα του βήμα έδειξε την αγάπη του για τη στρογγυλή θεά καθώς όπως εκμυστηρεύτηκαν οι γονείς και η αδερφή του από τη στιγμή που έμαθε να περπατά κυνηγούσε μια μπάλα. Στις φωτογραφίες της παιδικής του ηλικίας απεικονίζεται πάντα με το τόπι δίπλα του ή ντυμένος ποδοσφαιριστής. Έπαιζε καθημερινά στο γήπεδο με παιδιά και νέους της γειτονιάς του στο τοπικό συνεταιρισμό. 

Δοκίμασε πολλά αθλήματα αλλά το ποδόσφαιρο τον κέρδισε. Σιγά σιγά άρχισε να δείχνει την κλίση του και να αναπτύσσει μια ανταγωνιστική νοοτροπία. Μόλις στα εννέα του χρόνια φοίτησε στη σχολή ποδοσφαίρου του Banco Republica Club και δύο χρόνια αργότερα έπεισε τους γονείς του να του επιτρέψουν να δοκιμάσει στη Νασιονάλ.

Στην αρχή τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά καθώς οι συμμετοχές του ήταν μηδαμινές αλλά παρέμεινε ψύχραιμος, δεν απογοητεύτηκε και συνέχισε να δουλεύει σκληρά και να δοκιμάζει τον εαυτό του σε διαφορετικές θέσεις.

Μετά από αρκετές προσπάθειες βρήκε τη θέση που του ταιριάζει, εκεί στο κέντρο άμυνας. Συνέχισε να βελτιώνεται, να γεμίζει με αυτοπεποίθηση και να αισθάνεται πιο σίγουρος με την μπάλα στα πόδια. Κάπου εκεί ήρθε ένας τίτλος και το περιβραχιόνιο.

Με το εθνόσημο στο στήθος

Είναι ιδιαίτερα περήφανος για τον τόπο καταγωγής του. Οι κλήσεις του στις μικρές εθνικές ομάδες τον γέμισε με υπερηφάνεια και ικανοποίηση και παράλληλα με βραβεία, τρόπαια και φίλους. Τον Αύγουστο του 2011 είδε το όνομα του να συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές του Όσκαρ Ταμπάρες και πήρε χρόνο συμμετοχής στο φιλικό με την Εσθονία. Λίγες ημέρες αργότερα, έμαθε ότι θα βρισκόταν στην αποστολή για την Κόπα Αμέρικα. Κανείς δεν φανταζόταν ότι σε ένα τέτοιο τουρνουά, ένας αμυντικός, που κατέγραφε τα πρώτα του λεπτά, θα ξεχώριζε.

Η εμπειρία στο Νησί

Όταν η Λίβερπουλ χτύπησε την πόρτα του δεν μπορούσε να αρνηθεί. Έκανε τις βαλίτσες του και πήγε στην Αγγλία, όπου και άρχισε να χτίζει την καριέρα του. Είχε τη φήμη του σκληροτράχηλου αμυντικού και οι «κόκκινοι» δαπάνησαν το ποσό των οχτώ εκατομμυρίων λιρών για να τον αποκτήσουν, κόβοντας πρώτοι το νήμα στη μάχη με Σίτι και Σαχτάρ.

Ωστόσο, ο Κόατες δεν κατάφερε να καθιερωθεί καθώς ήταν ιδιαίτερα ασταθής. Αγωνίστηκε 24 φορές, πέτυχε δύο γκολ και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015 για τη Σάντερλαντ, όπου είχε δοθεί και δανεικός. Κατέγραψε 32 συμμετοχές και μια ασίστ.

Βέβαια, το γκολ που πέτυχε με ψαλιδάκι στο ματς της Λίβερπουλ με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς δεν θα το ξεχάσουν εύκολα οι φίλοι της ομάδας.

Ο όρος για να παίξει στη Σπόρτινγκ

Αφού πέρασε ένα διάστημα ως δανεικός στην Πορτογαλία, η διοίκηση της Σπόρτινγκ κινήθηκε για την απόκτηση του. Για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του θα έπρεπε να συμφωνήσει πάση θυσία σε έναν όρο. Όχι, δεν ήταν οικονομικός. Οι Πορτογάλοι απαίτησαν από τον παίκτη να μην φορέσει ποτέ κόκκινα παπούτσια καθώς το χρώμα παρέπεμπε στο μισητό τους αντίπαλο, την Μπενφίκα.

Έσωσε τον Σαλέν

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας ηττήθηκε με 4-2 στην έδρα της από την Πορτιμονένσε το Οκτώβρη του 2018 αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το παιχνίδι. Ο τερματοφύλακας των Πορτογάλων, Ρόμεν Σάλεν, χτύπησε το κεφάλι στο δοκάρι σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το δεύτερο γκολ και σωριάστηκε στο έδαφος.

Ο Κόατες κατάλαβε τι είχε συμβεί και έτρεξε αμέσως προς το μέρος του. Άνοιξε το στόμα του, σιγουρεύτηκε ότι δεν του γύρισε η γλώσσα και ανέπνεε και κάλεσε το ιατρικό επιτελείο για να του δώσει τις πρώτες βοήθειες.

Ο Σάλεν διεκομίσθη στο νοσοκομείο και η Σπόρτινγκ φρόντισε να συγχαρεί τον Ουρουγουανό για την κίνηση του, γράφοντας στο twitter: «Μπορεί να μην φοράς το περιβραχιόνιο, όμως δίχως αμφιβολία είσαι ο αρχηγός και ένα πρότυπο για την ομάδα».

Έκανε τρία πέναλτι σε 90 λεπτά

H Σπόρτινγκ ηττήθηκε με 3-2 από τη Ρίο Άβε στην 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος του 2019. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο Σεμπάστιαν Κόατες, ο οποίος έδωσε όχι μια, ούτε δύο αλλά τρεις φορές στον αντίπαλο την ευκαιρία να στήσει την μπάλα στην άσπρη βούλα. Οι παίκτες της Ρίο Άβε εκμεταλλεύτηκαν τα τρία πέναλτι και πήραν μια σπουδαία νίκη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.