Σεμπαστιάν Αλέ: Από την γκάφα του Άγιαξ…πρώτος σκόρερ στο CHL

Metrosport Team12 Δεκεμβρίου 2021

Γράφει ο Κωστής Παναγιώτου

Το όνομα του Σεμπαστιάν Αλέ έχει συνδεθεί σε μια από τις πιο περιβόητες γκάφες που έχουν συμβεί στο χώρο του ποδοσφαίρου και δεν έλαβε χώρα εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου. Ο 27χρονος επιθετικός θέλησε όμως να αποκαταστήσει το όνομά του και να το βάλει δίπλα σε αυτό των Κριστιάνο Ρονάλντο και Έρλινγκ Χάλαναντ.

Ο Ιβοριανός στράικερ διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρα του με τα χρώματα του Άγιαξ και αν μη τι άλλο το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς βρίσκεται στην κορυφή των σκόρερ στο Champions League.

Η αρχή της καριέρας του όμως δεν ήταν πάντα τόσο λαμπερή και γεμάτη διακρίσεις.


«Η πρώτη ομάδα ήταν στη μέση του πουθενά»

Σε ηλικία 10 ετών ο Αλέ πηγαίνει στις ακαδημίες μιας άσημης ομάδας της Γαλλίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι, τη Βινιέ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο χώρου του ποδοσφαίρου. «Η πρώτη μου ομάδα ήταν στη μέση του πουθενά, δεν την ήξερε κανείς» είχε δηλώσει αρκετά χρόνια μετά για τον πρώτο σταθμό της καριέρα του. Το 2005 πηγαίνει νοτιότερα και δοκιμάζεται από τη Μπρετινί.

Δύο χρόνια μετά το ταλέντο του αλλά και η σωματοδομή του προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων στη Γαλλία και συγκεκριμένα ενός από τους μεγαλύτερους στη χώρα την εποχή εκείνη, την Οσέρ, η οποία εντάσσει στα αναπτυξιακά τμήματα τον 13χρονο στράικερ. Ο Ιβοριανός επιθετικός με γαλλική υπηκοότητα μένει στην ομάδα για 8 χρόνια, περνώντας από όλες τις μικρές ομάδες, μέχρι να έρθει το επίσημο ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα σε αγώνα της Ligue 2, στις 27 Ιουλίου του 2012. Τη δεύτερη σεζόν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα αλλά δεν καταφέρνει να έχει συχνή επαφή με τα δίχτυα, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 28 συμμετοχές και 6 γκολ.


Το «σκαλοπάτι» της Ολλανδίας

Η Ουτρέχτη δεν πέφτει στην παγίδα των λιγοστών τερμάτων που είχε πετύχει και αποφασίζει τον Ιανουάριο του 2015 να τον αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού, με τον Σεμπαστιάν Αλέ να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να πετυχαίνει 11 τέρματα σε 17 αγώνες.

Ο προπονητής της ομάδας, Ερίκ ντε Χαγκ, εντυπωσιασμένος από τον 21χρονο επιθετικό πείθει τη διοίκηση να δώσει το πόσο των 750.000 ευρώ στους Γάλλους για να τον ντύσουν με τα χρώματα της ομάδας. Ακολούθησαν δύο σεζόν ακόμη με τη φανέλα της Ουτρέχτης και ακόμα 40 γκολ, σε 81 συμμετοχές, δηλαδή κάθε δύο παιχνίδια έβρισκε το δρόμο προς τα δίχτυα.

Το όνομα του είχε αρχίσει να ακούγεται για ομάδες των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης βγάζει από τα ταμεία της 12 εκατ. ευρώ για τον κάνει κάτοικο Γερμανίας, ένα ποσό που αργότερα θα φαντάζει πολύ μικρό, μπροστά στα χρήματα που θα δαπανηθούν για λογαριασμό του.

Η πρώτη χρονιά δεν εξελίσσεται ιδανικά για τον Αλέ, οποίος μένει στο φτωχό αριθμό των 13 τερμάτων σε 36 αναμετρήσεις, εκ των οποίων τα 4 στο Κύπελλο Γερμανίας, με την ομάδα να μένει εκτός Ευρώπης.

Η πίστη προς το πρόσωπό του δεν χάνεται και τη σεζόν 2018/19 προσαρμόζεται στο γερμανικό ποδόσφαιρο και σημειώνει 20 τέρματα σε 41 εμφανίσεις, δίνοντας ταυτόχρονα και 12 ασίστ στους συμπαίκτες του.


Το «σφυρί» που δεν καρφώνει

Η Γουέστ Χαμ βλέποντας τα χαρακτηριστικά του Αλέ θεωρεί την περίπτωσή του ιδανική, ώστε να πλαισιώσει τον Μικαΐλ Αντόνιο στην κορυφή της επίθεσης. Τα «σφυριά» είχαν εντυπωσιαστεί τόσο πολύ με τον υψηλόσωμο επιθετικό που δεν σκέφτηκαν δεύτερη φορά το ποσό που ζήτησαν οι Γερμανοί και έφτανε στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό ρεκόρ για τον αγγλικό σύλλογο που ποτέ άλλοτε δεν είχε ξοδέψει τόσα χρήματα για τη μεταγραφή ενός παίκτη.

Οι οπαδοί ενθουσιασμένοι περίμεναν να δουν τα επιτεύγματα του νέου τους αστεριού. Ο Σεμπαστιάν Αλέ, όμως, δεν έλαμψε ποτέ στο Λονδίνο και σε 54 εμφανίσεις με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ σημειώνει μόλις 14 τέρματα και το μόνο που θυμούνται μέχρι σήμερα οι φίλοι της ομάδας είναι το εντυπωσιακό ψαλιδάκι που πέτυχε κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας.

«Την εποχή εκείνη έμοιαζε με ένα καλό βήμα για την καριέρα μου να πάω στη Γουέστ Χαμ. Οι άνθρωποι ήταν καλοί μαζί μου και το πλάνο της ομάδας ήταν ο λόγος που αποφάσισα να μετακομίσω. Μετά από ενάμιση χρόνο, όμως, ήταν η καλύτερη λύση και για τις δύο πλευρές να χωρίσουν οι δρόμοι μας.

Ποτέ κατάλαβα γιατί δεν πήγε καλά και η κατάσταση στον σύλλογο δεν ήταν ιδανική για εμένα», είχε πει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του.


Γύρισε στην αγκαλιά του Ντε Χαγκ

Τον Ιανουάριο του 2021 ο Άγιαξ ψάχνει το φορ που θα απογειώσει την ήδη επιθετική ομάδα του προπονητή της, Ερίκ ντε Χαγκ. Ο Έντουιν φαν ντερ Σαρ ως εκτελεστικός διευθυντής και ο Μαρκ Όφερμαρς ως διευθυντής ποδοσφαίρου του «Αίαντα» χαμογελούν πονηρά, κοιτώντας την πορεία του Αλέ στα «σφυριά». Το καλοκαίρι του 2020 είχαν κάνει ήδη μια επαφή μαζί του και με την ομάδα, αλλά οι άνθρωποι της Γουέστ Χαμ απάντησαν αρνητικά.

Οπότε ένα εξάμηνο αργότερα η κατάσταση είχε ανατραπεί η διοίκηση και ο προπονητής Ντέιβιντ Μόγιες του λονδρέζικου συλλόγου είχαν αποφασίσει πως η θητεία του Ιβοριανού έχει τελειώσει. Ο Άγιαξ δίνει λιγότερο από το 50% που είχε δαπανήσει η Γουέστ Χαμ και με 22,5 εκατ. ευρώ κάνει δικό του τον Αλέ, ποσό που κάνει τον Ιβοριανό την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.

«Αυτός είναι ένας σύλλογος που μπορείς να παίξεις στο Champions League, μπορείς να παλεύεις για τον τίτλο κάθε σεζόν, έχει μια νοοτροπία νικητή που είναι πάντα καλή για έναν επιθετικό», ήταν οι πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του Άγιαξ.

Ο Ντε Χαγκ είχε μεγάλη αδυναμία στον Σεμπαστιάν από τότε που συνεργάστηκαν στην Ουτρέχτη, με τη σχέση τους να μένει καλή όλα τα χρόνια. Ο Αλέ στο επίσημο σάιτ του ολλανδικού συλλόγου παραδέχτηκε πως γνώριζε αρκετούς μήνες πριν για τη μεταγραφή του, γεγονός που σίγουρα δεν ευχαριστεί τους φίλους της Γουέστ Χαμ: «Για να είμαι ειλικρινής, μερικούς μήνες πριν ήξερα για την μετακόμισή μου στον Άγιαξ. Ήμουν σε επαφή με τον προπονητή (Ντε Χαγκ), είχαμε καλές σχέσεις και όταν ήμασταν στην Ουτρέχτη. Μιλούσαμε πάντα μεταξύ μας, οπότε φυσικά όταν ήξερα ότι η συμφωνία ήταν δυνατή, ήμουν χαρούμενος.

Έπρεπε απλώς να είμαι υπομονετικός και μόλις οι καταστάσεις τον επέτρεπαν , όπως έγινε, θα πραγματοποιούταν η μεταγραφή μου».


Η επική γκάφα του Άγιαξ…άφησε εκτός ευρωπαϊκής λίστας την ακριβότερη μεταγραφή του

Ο Αλέ ήταν ενθουσιασμένος με τη μεταγραφή του και τη δυνατότητα να αγωνιστεί επιτέλους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η μοίρα όμως δεν ήθελε με αυτόν τον τρόπο να γραφτεί η ιστορία.

«Προσπαθούμε να δούμε τι πήγε λάθος. Μιλήσαμε με την ολλανδική ομοσπονδία και την UEFA. Δεν έχουμε λάβει όμως απάντηση», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου Τύπου της ομάδας του Άμστερνταμ. Ο 27χρονος μένει εκτός λίστας για το Europa League και ένα όνειρο χάνεται.

Ο Αλέ, όμως, δεν πτοείται και στο πρώτο εξάμηνο στην Ολλανδία σημειώνει 13 γκολ σε 21 συμμετοχές, δίνοντας παράλληλα και 7 ασίστ. Ο Άγιαξ κατακτά το πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν αγωνίζεται στους ομίλους του CHL.

Η μοίρα τελικά του χαμογέλασε

Η μοίρα όπως αναφέραμε του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αλλά του το ξεχρέωσε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Σεμπαστιάν Αλέ αγωνίστηκε πρώτη φορά με ομάδα του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και συγκεκριμένα στην κορυφαία, το Champions League.

Ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού έγραψε το όνομα του ήδη στην ιστορία του θεσμού, καθώς έγινε ο δεύτερος παίκτης μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο που σημειώνει γκολ και στους έξι αγώνες του ομίλου, ενώ παράλληλα κατέρριψε το ρεκόρ του Έρλινγκ Χάλαντ πετυχαίνοντας διψήφιο αριθμό τερμάτων σε έξι παιχνίδια, αντί επτά που είχε ο Νορβηγός στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Σύμφωνα με την κορυφαία ιστοσελίδα στατιστικών την Opta, ο Σεμπαστιάν Αλέ στο CHL έχει καταφέρει να δημιουργήσει 7.7 xG (expected goal), σκοράροντας 10 τέρματα σε 19 τελικές που έχει επιχειρήσει, με μόλις μια να είναι εκτός της μεγάλης περιοχής. Η συχνότητα που απειλεί ανά τελική είναι 0.41 xG per game.


Τελικά οι ομορφότερες ιστορίες γράφονται όταν η μοίρα το αποφασίσει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.