«Σεμνές» πάλι οι δαπάνες για παίκτες στον ΠΑΟΚ, είναι στη μέση κι αυτή η... ισορροπία

Στέλιος Γρηγοριάδης23 Ιουνίου 2021

Aγαπητή Metrosport

Kανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις για τον Ντεϊόλα και αν τελικά θα γίνει η μεταγραφή. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή δίνει μια τάξη μεγέθους για τα ποσά που είναι διατεθειμένος να ξοδέψει ο Ιβάν στις μεταγραφές. Εδινε 1,5 εκατ., τα ανέβασε στα 2 και εκεί νομίζω ότι θα πάει πάσο αν δεν δεχτεί η Κάλιαρι. Αλλωστε, υπάρχουν και ελεύθεροι παίκτες. Οπως ο Τάισον, που δεν θα κοστίσει ούτε ευρώ.

Δοθείσης αφορμής, έρχεται στη μνήμη μου κάτι πολύ σημαντικό που είπε στη συνέντεξη Τύπου ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Το είπε με έμφαση και χαμογελώντας με νόημα. “Σε μια ομάδα υπάρχει και η ισορροπία”...

Το ανέφερε όταν γινόταν συζήτηση για μεταγραφές. Αρα δεν μιλούσε για αγωνιστική ισορροπία, αλλά για ισορροπία στα αποδυτήρια, σε σχέση με τα κόστη απόκτησης και τις απολαβές των ποδοσφαιριστών.

Είναι προφανές ότι ο Λουτσέσκου (αλλά φαντάζομαι και οι 99 στους 100 προπονητές) δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρχουν μεγάλες οικονομικές αποστάσεις μεταξύ των παικτών του. Και δεν έχει άδικο. Δεν μπορεί σε μια ομάδα που δεν έχει ξοδέψει περισσότερα από δύο εκατομμύρια για παίκτη της να αποκτηθεί ξαφνικά ένας με δέκα, διότι αν αυτός που αποκτήθηκε με δύο παίρνει συμβόλαιο 700-800 χιλιάρικα τον χρόνο, για να μην πω τα διπλάσια, τότε αυτός που αποκτήθηκε με δέκα, πρέπει να πάρει λογικά 3,5-4 εκατομμύρια συμβόλαιο, για να μην πω τα διπλάσια.

Με άλλα λόγια, το θέμα δεν είναι μόνο αν θέλεις και αν μπορείς να πάρεις τρεις-τέσσερις παικταράδες, αλλά και το να τους πληρώσεις αδρά χωρίς να “χαλαστούν” οι υπόλοιποι, που μπροστά τους θα φαίνονται στις αμοιβές ερασιτέχνες. Δύσκολη υπόθεση. Αντιμετωπίζεται, δε, με έναν μόνο τρόπο. Να σηκώσεις σιγά-σιγά τον πήχη, ώστε να ανεβεί το επίπεδο των αμοιβών συνολικά. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να εξασφαλίσεις περισσότερα έσοδα και για να εξασφαλίσεις περισσότερα έσοδα πρέπει να παίξεις οπωσδήποτε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλουμε - δεν θέλουμε, πάλι εκεί καταλήγουμε...

Το έμμεσο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι και φέτος ο ΠΑΟΚ θα βολευτεί με προσιτές λύσεις. Τα χρήματα για τις μεταγραφές θα είναι σαφώς περισσότερα από όσα διέθεταν οι υπηρεσιακές διοικήσεις οι διορισμένες από το Πρωτοδικείο, αλλά ακόμη και να ήθελε να “ξεφύγει” ο Ιβάν υπάρχουν πολλοί λόγοι που τον εμποδίζουν. Κι αν αυτός θέλει να το ξεχνά πολύ συχνά πάνω στον παρορμητισμό του και την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ, υπάρχουν οι οικονομικοί συμβουλάτορές του που παρεμβαίνουν και τον “προσγειώνουν”.

Εστω και έτσι, όμως, έστω και με λίγα -σε σχέση με τις δυνατότητες του Σαββίδη -χρήματα, μπορούν να γίνουν καλές μεταγραφές. Ο παίκτης που θα σου κάνει τη δουλειά δεν κοστίζει απαραίτητα μια περιουσία. Αρκεί να τον έχεις εντοπίσει, να τον έχεις αξιολογήσει σωστά και να έχεις καταλάβει ότι είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για μια συγκεκριμένη θέση ή για έναν συγκεκριμένο ρόλο.

Αυτή η μεταγραφική περίοδος θα δείξει αν κάτι άλλαξε στον ΠΑΟΚ στο θέμα της ευστοχίας στις επιλογές των παικτών. Αν ασχολούνται πλέον άνθρωποι που ξέρουν και αν υπήρχε μια σοβαρή προεργασία για τον έγκαιρο εντοπισμό των στόχων.

ΥΓ. Σε 40 παιχνίδια της Τουλούζ είχε συμμετοχή ο Ευθύμης Κουλούρης και σε δύο χρόνια και πέτυχε μόνο τέσσερα γκολ. Ενώ έχει άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο, η γαλλική ομάδα τον αφήνει ελεύθερο. Πέρσι, μάλιστα, στη Β' κατηγορία, έπαιζε πολύ σπάνια. Καθόλου παράξενο. Για να σταθείς σε ανώτερο επίπεδο από το ελληνικό πρέπει να είσαι σπουδαίος παίκτης. Κι αν έχεις το γνώθι σ’ αυτόν, δεν πας να σπάσεις τα μούτρα σου εκεί που δεν σε “παίρνει”, όπως συμβαίνει με πολλούς Ελληνες ποδοσφαιριστές. Τα ίδια δεν έπαθε και ο Λημνιός στην Κολωνία;

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.