Τουρκία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 213 τραυματίες από τις νέες δονήσεις στην Τουρκία

Metrosport Team20 Φεβρουαρίου 2023

Μια ανείπωτη τραγωδία γράφεται και πάλι στην Τουρκία ύστερα από το τριπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, 6,4, 5,8 και 5,2 Ρίχτερ. Το βράδυ της Δευτέρας τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς και 213 τραυματίες, στη νότια Τουρκία, όπου σημειώθηκαν οι νέες δονήσεις οι οποίες είχαν επίκεντρο την Αντιόχεια.

Στα πλάνα, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκλονίζουν, φαίνεται ένα νέο τοπίο ερειπίων, κτίρια που έχουν καταρρεύσει, κόσμος που έχει εγκλωβιστεί και πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι.

Η Τουρκία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει την κατασκευή σχεδόν 200.000 κτιρίων.

Τα Ρίχτερ της Δευτέρας

Ο τρόμος επισκίασε και πάλι τη γειτονική χώρα, τη Δευτέρα, με ένα τριπλό χτύπημα, με επίκεντρο την Αντιόχεια. Τα τουρκικά ΜΜΕ στέκονται στην πολύ μικρή χρονική απόσταση, των τριών λεπτών, ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόνηση.

Σύμφωνα με το BBC, εξαιτίας των νέων δονήσεων κατέρρευσαν ξανά κτίρια, ενώ αναφέρθηκαν εγκλωβισμένοι. Ο κόσμος τρομοκρατημένος, όπως φαίνεται στα βίντεο, τρέχει να γλιτώσει, ενώ ένας κάτοικος που δίνει συνέντευξη φεύγει από το σημείο τη στιμή που χτυπά ο Εγκέλαδος.

Αισθητή η σεισμική δόνηση στην Κύπρο

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου ανακοίνωσε ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ, που είχε επίκεντρο την περιοχή της Αντιόχειας, έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο (σε ακτίνα πέραν των 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του), ενώ στην Κύπρο έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί.

Ο σεισμός αυτός θεωρείται μετασεισμός του πολύ ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2022 (Mw=7.8). Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Οι τρεις σεισμοί

Η πρώτη σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών σημειώθηκε σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας), στη νότια επαρχία Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.

Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία.

Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια στην Αντάκια και άλλοι ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.