Σεισμός στην Εύβοια: Δύο μετασεισμοί μέσα σε 20 λεπτά

Metrosport Team28 Δεκεμβρίου 2022

Έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, μετά και τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σε νέο επίκεντρο και όχι στο ρήγμα που εντοπίστηκε πρόσφατα, στις Ζαράκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τον ισχυρό σεισμό, που έβγαλε στους δρόμους τους κατοίκους της Εύβοιας, ακολούθησε μικρός μετασεισμός 2,4 Ρίχτερ, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ που έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ είναι στα 13,2 χλμ ενώ το επίκεντρο 5 χλμ ανατολικά νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας. Μέχρι στιγμής, από το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματίες, ενώ στην Εύβοια έχουν καταγραφεί κάποιες μικροζημιές, καθώς έχουν σπάσει δύο τζαμαρίες καταστημάτων. Άμεσα στο σημείο σπεύδει κλιμάκιο των αρχών για να πραγματοποιήσει αυτοψία. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική σε Εύβοια και γύρω περιοχές.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισημαίνει πως πρόκειται για νέα εστία, με ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 με τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ και δεν έχει σχέση με τους Ζάρακες Ευβοίας που «ταρακούνησαν» την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. «Προτείνω να συγκληθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου» επισήμανε ο σεισμολόγος. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική, καθώς εκτός από την ένταση, είχε και αρκετά μεγάλη διάρκεια.

«Πάντα περιμένουμε έναν μεγάλο»

«Πάντα περιμένουμε μεγάλο σεισμό», επισήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιώντας ότι «ο ελληνικός χώρος έχει εξαιρετικά μεγάλη σεισμικότητα που μπορεί να εκφραστεί ανά πάσα στιγμή». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «δεν ξέρουμε το πότε και γι' αυτό οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι». Όπως τόνισε, «για το θέμα του σεισμού δεν χρειάζεται ανησυχία, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο σεισμό. Πάντα προκαλεί προβλήματα και οφείλουμε εμείς να είμαστε έτοιμοι».

Μεταβαίνει εκτάκτως ο Λέκκας

Ιδιαίτερα αισθητός ήταν ο σεισμός στην Εύβοια, με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους για ακόμη μία φορά στους δρόμους. Ο δήμαρχος Διρφυών Μεσσαπίων, Γιώργος Ψάθας, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε άμεση επιφυλακή, προκειμένου να καταγραφούν οι όποιες ζημιές. Σύμφωνα με τον κ. Ψάθα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί κάποιες υλικές ζημιές, καθώς έχουν σπάσει τζαμαρίες. Επισήμανε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στο σημείο μεταβαίνει και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος τόνισε ότι αυτός ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.