Σε πίεση τα νοσοκομεία σε Κοζάνη, Σέρρες, Καβάλα και Δράμα

Metrosport Team22 Απριλίου 2021

Ενα και μόνο στοιχείο διαφοροποιεί το δεύτερο από το τρίτο κύμα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και τους πέριξ νομούς: η σιωπή για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία. Με εξαίρεση γιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι τραγικά απούσα, οι οργανώσεις –με ελάχιστες εξαιρέσεις– είναι άφωνες, ενώ ο έλεγχος της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης έχει μετατρέψει ακόμη και την απλή δημοσιογραφική καταγραφή σε απονευρωμένη γραφειοκρατική διαδικασία.

Κι όμως οι νοσοκομειακοί γιατροί στην περιφέρεια μίλησαν με ένταση τις προηγούμενες μέρες και συνεχίζουν οι συνάδελφοί τους της Θεσσαλονίκης, με την Ενωσή τους (ΕΝΙΘ) να προχωρά σήμερα σε νέα στάση εργασίας (11.00-15.00), συγκέντρωση στα γραφεία των ΥΠΕ στις 12.00 και πορεία προς το ΥΜΑΘ, φωνάζοντας στην ανακοίνωσή της ότι «το ΕΣΥ, οι δημόσιες μονάδες υγείας στη Θεσσαλονίκη λυγίζουν μπροστά στην τεράστια πίεση που έχει προκαλέσει το 3ο κύμα της πανδημίας»!

Το γεγονός ότι ζούμε ξανά τον «μαύρο Νοέμβρη» είναι αναντίρρητο και το δείχνουν τα στοιχεία. Πληρότητα στις ΜΕΘ που αγγίζει το 100%, διασωληνωμένοι σε κλινικές που μετατρέπονται άρον άρον σε ΜΕΘ, 70 ασθενείς κατά μέσο όρο εισάγονται στις εφημερίες των νοσοκομείων, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών έχει πέσει στα 62 έτη. Σιωπηρά έχει ήδη επιστρατευθεί για κλίνες ΜΕΘ και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

«Φτάνει πια ο εμπαιγμός από κυβέρνηση και διοικήσεις», φωνάζει η ΕΝΙΘ, διερωτώμενη «ώς πότε θα ανεχόμαστε εκατοντάδες ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, την ώρα που δεκάδες κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές είναι κενές, ώς πότε θα ανεχόμαστε τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά, με την αναστολή λειτουργίας κλινικών, χειρουργείων, ιατρείων στο ΕΣΥ, ώς πότε θα ανεχόμαστε να μη γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία των δημοσίων δομών υγείας, την ώρα που συνεχίζονται τα προκλητικά παζάρια και τα δωράκια στους μεγαλοκλινικάρχες».

Κοντά σε αυτά, όλοι παρατηρούν τον ασφυκτικό «αποκλεισμό» που δέχεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη λόγω της αδυναμίας των περιφερειακών νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις τοπικές ανάγκες αφού το προσωπικό τους είναι εξοντωμένο από την χωρίς σταματημό εργασία εδώ και μήνες. Τα νοσοκομεία σε Κοζάνη, Σέρρες, Καβάλα και Δράμα περνούν δύσκολες στιγμές, οι οποίες απεικονίζονται στην εκπεφρασμένη «άρνηση» των Νοσοκομείων Σερρών και Καβάλας να δέχονται ασθενείς από τη Δράμα.

Το θέμα έφτασε πλέον στη Βουλή με ερώτηση δύο βουλευτών της Δράμας (Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Χαρά Κεφαλίδου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.), οι οποίοι μεταφέρουν τις ανακοινώσεις των γιατρών της Παθολογικής Κλινικής που καταγγέλλουν ότι, αν λειτουργήσει ξανά κλινική Covid στο νοσοκομείο, κινδυνεύει η ασφάλεια γιατρών, νοσηλευτών και πολιτών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν πως την ευθύνη για ό,τι γίνει θα έχουν όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργειά τους

efsyn


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.