Σε έξαρση γρίπη και ιώσεις του αναπνευστικού - Πώς θα προστατευτούμε

Metrosport Team24 Μαρτίου 2023

Σε έξαρση βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας οι ιώσεις, παράλληλα με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και τη γρίπη που ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς το τελευταίο διάστημα.

Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια η κυκλοφορία των ιών του αναπνευστικού ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Το ερώτημα που τίθεται, βέβαια, είναι το εξής: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους ιούς που κυκλοφορούν και δη, να αποφύγουμε το να επιβαρύνουμε την υγεία και την καθημερινότητά μας την περίοδο που διανύουμε; Το «κλειδί» βρίσκεται στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας.

Πώς θα θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας με φυσικό τρόπο

Ο πιο άμεσος και φυσικός τρόπος για να προστατευτούμε από τις ιώσεις, είναι μέσα από τη διατροφή μας. Ποια είναι όμως τα τρόφιμα και τα συστατικά στα οποία αξίζει να επενδύσουμε;

Μία ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να θέσει τις βάσεις για ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, που οι ιώσεις είναι σε έξαρση, η διατροφή μας χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω και μάλιστα, με στοχευμένο τρόπο. Ειδικότερα αν αρρωσταίνουμε συχνά ή αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, η μέγιστη υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας κρίνεται απαραίτητη.

Πέρα από βασικές και σημαντικές καθημερινές συνήθειες, λοιπόν, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών μας, η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, το να αερίζουμε συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας και το αποφεύγουμε τις συναντήσεις με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι σημαντικό να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με συστατικά που δύνανται να μας προστατεύσουν κατά των ιών και των βακτηρίων, ενισχύοντας παράλληλα την προσπάθειά μας με ένα ενισχυμένο συμπλήρωμα διατροφής.

Το ποια είναι τα τρόφιμα και τα συστατικά που αξίζουν μία θέση στο μενού μας και μπορούν να συμβάλλουν σε ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, θα το μάθουμε αμέσως.

Επενδύουμε στη διατροφή μας και ενισχύουμε τις άμυνές μας

Στην πρώτη θέση της λίστας μας βρίσκονται τα προβιοτικά, τα οποία σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού, αλλά και να μετριάσουν συμπτώματα που παρουσιάζονται σε περιπτώσεις παθήσεων του ανοσοποιητικού ή αλλεργιών. Όσο για τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά, το κεφίρ, το γιαούρτι και οι ελιές είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές.

Εκτός από τα προβιοτικά όμως, οι βήτα 1-3,1-6 γλυκάνες είναι φυσικά συστατικά που ενισχύουν, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ φέρονται να μειώνουν και τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Εξίσου σημαντική για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας είναι και η βιταμίνη D, για την οποία μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως όταν τα επίπεδά της στον οργανισμό είναι χαμηλά, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να επηρεαστούμε από κάποια ίωση και δη, να εμφανίσουμε πιο έντονα συμπτώματα.

Το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι τρία ακόμη συστατικά -για την ακρίβεια, ιχνοστοιχεία- που παίζουν, επίσης, τον ρόλο τους στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Και αυτό διότι είναι απαραίτητα για τη δράση των αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού και συνεπώς, για την άμυνά του.

Ένα συστατικό που περιλαμβάνεται στη λίστα με τα απαραίτητα για τη θωράκιση του οργανισμού μας και ενδεχομένως θα σας εκπλήξει, βέβαια, είναι το σκόρδο, το οποίο έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση και βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει τους «ξένους εισβολείς».

Μία ολοκληρωμένη και ενισχυμένη επιλογή για την προστασία μας

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι πως όσο ισορροπημένη και αν είναι η διατροφή μας, συνήθως είναι δύσκολο να προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ενίσχυση της άμυνάς του, μόνο μέσα από το καθημερινό μας μενού. Για αυτό και ειδικότερα σε περιόδους όπου οι ιώσεις είναι σε έξαρση, καλό είναι να λαμβάνουμε τα συστατικά που χρειαζόμαστε μέσα από ένα ειδικό, ενισχυμένο συμπλήρωμα διατροφής, όπως το Immune Biotix της Quest.

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής περιέχει τον κατάλληλο συνδυασμό συστατικών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών και της βιταμίνης D, ενώ περιέχει σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, βήτα 1-3,1-6 γλυκάνες, αλλά και εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης, δηλαδή ό,τι χρειαζόμαστε αυτήν την περίοδο για να μείνουμε μακριά από τους ιούς που κυκλοφορούν.

Αν και φέτος οι ιώσεις έκαναν την εμφάνισή τους με μεγαλύτερη ένταση, το επιδημικό κύμα στη χώρα μας αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο διάστημα. Μέχρι τότε, ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα μας, φροντίζοντας πρωτίστως για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Και κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης επιδημιολογικά χρονιάς, ειδικά συμπληρώματα διατροφής, όπως το Immune Biotix της Quest, μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι «σύμμαχοί» μας, τόσο σε ό,τι αφορά στην προστασία μας από τις ιώσεις, όσο και από τις αλλεργίες, η εποχή των οποίων είναι ήδη εδώ.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.