Σε 13 συμφωνίες με τα ΗΑΕ προχώρησε ο Ερντογάν

Metrosport Team15 Φεβρουαρίου 2022

O Ρ.Τ.Ερντογάν συναντήθηκε χθες στο Άμπου Ντάμπι με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, με τον οποίο και υπέγραψε 13 διμερείς συμφωνίες!

Επί της ουσίας το να μιλάει κάποιος για συμφωνία αμυντικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ, γίνεται φαιδρό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από τα ΗΑΕ σε περίπτωση πολεμικής κρίσης με την Τουρκία, κανείς δεν πυροβολεί τον πελάτη του, εκτός αν βρει κάποιον άλλον καλύτερο και η Ελλάδα δεν φαίνεται να πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις.

Τα χρήματα που σκοπεύουν να επενδύσουν τα ΗΑΕ στην Τουρκία είναι πραγματικά πάρα πολλά, δημιουργώντας την απορία γιατί ποτέ οι «εταίροι» της Ελλάδας δεν προχώρησαν σε παρόμοιες ενέργειες.

Τα πράγματα στον Κόλπο αλλάζουν και μάλιστα δυσμενώς για την Αθήνα καθώς δημιουργούνται διάφορες «περίεργες» προσεγγίσεις.

Ιράν και Σαουδική Αραβία συζητούν ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με το Ιράν και το Κατάρ έγινε δεκτό ξανά στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Σε αυτές τις επαναπροσεγγίσεις το κοινό στοχείο είναι το Κατάρ.

Το Κατάρ έχει στενές σχέσεις με το Ιράν και κατάφερε να το μεταδώσει αυτό και στα ΗΑΕ.

Το Ιράν έχει επίσης στενές σχέσεις με την Τουρκία ενώ το ίδιο το Κατάρ αποτελεί «αδελφό» κράτος για την Τουρκία.

Το Κατάρ επίσης έχει πολύ στενές σχέσεις με την Αίγυπτο και βρίσκεται πίσω από την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου.

Μία επαναπροσέγγιση η οποία δεν είναι στην «φαντασία», έχει πολύ δρόμο μπροστά της αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία συμφιλίωσης Τουρκίας-Ισραήλ. Το είχαμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι, άλλο είναι το Ισραήλ του Μ.Νετανιάχου και άλλο είναι το Ισραήλ του Ναφτάλι Μπένετ.

Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις εξελίξεις είναι ότι η Ελλάδα δεν πείθει εν τέλει τις χώρες αυτές ότι έχουν να κερδίσουν κάτι, ή τουλάχιστον κάτι περισσότερο από το να συνεργαστούν με την Τουρκία.

Για να γίνει κατανοητό αυτό αρκεί να πούμε πως Τουρκία-ΗΑΕ βρέθηκαν αντιμέτωπες σχεδόν σε κάθε περιφερειακή σύγκρουση κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, καθώς και σε αντίθετα άκρα σε ότι αφορά την πολιτική οπτική γωνία.

Η ρήξη μεταξύ Άγκυρας και Άμπου Ντάμπι ξεκίνησε αφού η Τουρκία υποστήριξε δημόσια τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης που ανέτρεψαν ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις και απείλησαν άλλες το 2011.

Το Άμπου Ντάμπι φοβόταν ότι το καθεστώς του κινδύνευε από τις εξεγέρσεις αυτές (αν και το υψηλότατο βιοτικό επίπεδο δεν βοηθάει σε τέτοιες ενέργειες).

Ο Ερντογάν ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των ομάδων που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία και διαδραμάτισε καίριο ρόλο σε όλες τις εξεγέρσεις.

Συνεπώς Άμπου Ντάμπι και Ριάντ στράφηκαν κατά της Άγκυρας.

Η Τουρκία με την σειρά της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες.

Το επόμενο έτος, όταν οι γειτονικές χώρες του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των Εμιράτων, επέβαλαν μποϊκοτάζ στη χώρα για τους φερόμενους δεσμούς της με τους ισλαμιστές, η Τουρκία έδωσε την υποστήριξή της, μετατρέποντας το Κατάρ σε τουρκική «αποικία».

Κίνηση που εν τέλει αποδείχτηκε σωτήρια καθώς μέσω του Κατάρ η Άγκυρα κατορθώνει να ανατρέψει όλους τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.

Στον πόλεμο της Λιβύης και οι δύο συμμετείχαν σε έναν «πόλεμο διά αντιπροσώπων» από το 2019.

Το περασμένο καλοκαίρι όμως έγινε με μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Άγκυρα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έπειτα μία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ερντογάν και του πρίγκιπα διαδόχου των Εμιράτων.

Εν συνεχεία, τον Νοέμβριο, ο σεΐχης Μοχάμεντ έφτασε στην Άγκυρα για την πρώτη του επίσκεψη σε μία δεκαετία, και του επιφυλάχθηκε η πλέον επίσημη υποδοχή.

Από τότε όλα πήραν τον δρόμο τους. Μία έχθρα έντεκα ετών με σοβαρές συγκρούσεις κατέληξε μέσα σε λίγους μήνες σε μία πολύ δυνατή συμμαχία.

Στο Άμπου Ντάμπι ο Ρ.Τ.Ερντογάν έτυχε πολύ «θερμής» υποδοχής, σα να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτε αρνητικό στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το κακό για την Αθήνα είναι ότι έχουν σειρά και οι υπόλοιποι και είναι σίγουρο πως τα ΗΑΕ θα συμμετέχουν ενεργά μαζί με το Κατάρ πλέον στις επόμενες επαναπροσεγγίσεις...

Πηγή: defencenet.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.