Σχολεία: Η κρίσιμη συνεδρίαση για το άνοιγμα- Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Metrosport Team04 Ιανουαρίου 2021

Λίγο μετά τις 15:00 ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιστημόνων που θα εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση για το άνοιγμα των σχολείων, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Οι αρχικές πληροφορίες δίνουν προβάδισμα στο σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, για όλες τις βαθμίδες, σε μια εβδομάδα από σήμερα, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.
Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη εκφράζονται επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, με ορισμένους ειδικούς να προκρίνουν την 25η Ιανουαρίου, ως πιο κατάλληλη ημερομηνία.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η 11η Ιανουαρίου έχει «κλειδώσει», ωστόσο μένει να φανεί τι θα εισηγηθούν οι επιστήμονες για τις βαθμίδες και για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ενα από τα σενάρια που θα εξεταστούν (χωρίς πολλές πιθανότητες πλέον) αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σε δυο φάσεις, δηλαδή τη λειτουργία αρχικά νηπιαγωγείων και δημοτικών και σε δεύτερο χρόνο των γυμνασίων και λυκείων. Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, δεν αναμένεται να γίνουν μαθήματα με τηλεκπαίδευση την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα για τα σχολεία 

Η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων θα εξετάσει σήμερα μέτρα που θα «θωρακίσουν» τα σχολεία απέναντι στον κορωνοϊό. Πέρα από τα ήδη γνωστά, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις στα διαλείμματα και άλλες δραστηριότητες, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση για κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση. 
Το εν λόγω μέτρο θα λειτουργήσει προστατευτικά κυρίως προς τους γονείς που μεταφέρουν και παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία. Επιπλέον, μετά από εισήγηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αναμένεται να ξεκινήσει μια φάση τεστ για κορωνοϊό στα οποία θα υποβάλλονται οι μαθητές -κυρίως των μεγαλύτερων τάξεων, γυμνασίου και λυκείου.
Τα τεστ θα γίνονται σε εθελοντική βάση, από ειδικές ομάδες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας και θα προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση προς τους γονείς.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.