Σαββόπουλος: «Τόσα τεστ κορωνοϊού πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής»

Metrosport Team14 Μαΐου 2020

Για τη συχνότητα των τεστ που πρέπει να υποβάλλονται οι ποδοσφαιριστές για τον κορωνοϊό μίλησε στο Metropolis 95.5 ο Χρήστος Σαββόπουλος.

Ο καθηγητής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και καθηγητής Παθολογίας του Α.Π.Θ. φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στη σέντρα» και υποστήριξε ότι πρέπει να μεσολαβήσει τουλάχιστον διάστημα 72 ωρών μεταξύ δύο διαδοχικών τεστ.

Ακόμη μίλησε για την αξιοπιστία των τεστ αλλά και την τιμή τους που μπορεί να διαφέρει. 

Αναλυτικά όσα είπε ο Χρήστος Σαββόπουλος:

Για τις τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό και αν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας τους: «Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, αυτό είναι το αντιγονικό τεστ. Αυτό που με την μοριακή μέθοδο του PCR ανιχνεύουμε το RNA του κορωνοϊού. Το πόσο ευαίσθητο θα είναι ή όχι εξαρτάται από την ημέρα της μόλυνσης. Η γενική αξιοπιστία είναι 65% αλλά αν εάν πραγματικά υπάρχει ο ιός και μάλιστα από μέρες, μπορεί να φτάσει το 90% και το 99%. Άρα είναι αξιόπιστο.

Πάμε τώρα στην τιμή. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει ένα άλλο τεστ που έχει να κάνει κυρίως με τα αντισώματα που πιστοποιούν αν κάποιος πέρασε τη λοίμωξη. Και μάλιστα υπάρχουν αυτά που είναι που είναι 2-3 εβδομάδων, τα IgM, και αυτά που μπορείς να τα βρεις μετά από 1-2 μήνες όπως και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις και τα ονομάζουμε IgG. Θα μεταφέρω την εμπειρία και τις τιμές που ζήσαμε εμείς στο τρίμηνο. Δεν είχε την υποδομή το δημόσιο να στηρίξει κάθε ασθενή με τεστ για αυτό έγιναν συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια. Υπάρχουν έγκριτα και έγκυρα από πλευράς τεχνογνωσίας εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και η τιμή έχει να κάνει με την ποσότητα με το πόσα δείγματα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω από τις διαπραγματεύσεις που γίνανε από τους δημόσιους οργανισμούς και από επαρχιακά νοσοκομεία για να διοχετεύονται τα τεστ αυτά σε ιδιώτες όπου δεν επαρκούσε το εργαστήριο του Α.Π.Θ, ότι σε κάποιο κλειστό συμβόλαιο ήταν η τιμή των 75 ευρώ. Άρα είναι εύλογο αν ένας ή περισσότεροι σύλλογοι κάνουν ένα κλειστό συμβόλαιο με κάποιο από αυτά τα εργαστήρια, νομίζω ότι η τιμή των 75 ευρώ είναι ρεαλιστική».

Γιατί στην Ιταλία τα πληρώνουν 120 ευρώ: «Αν εγώ πάω να το κάνω ως Σαββόπουλος μεμονωμένα, πραγματικά μπορεί να μου το χρεώσουν και 120 ευρώ. Ίσως να έχει να κάνει και με το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας».

Για το πόσες φορές πρέπει ένας ποδοσφαιριστής να υποβάλλεται σε τεστ: «Δεν έχει νόημα να γίνει ένα τεστ μέσα σε 2-3 μέρες. Δε θα κερδίσει κάτι κάποιος. Δηλαδή αν σκεφτούμε ότι περίπου 5 μέρες είναι ένας μέσος χρόνος για να εκδηλώσει κάποιος έστω κάποια άτυπα συμπτώματα, θα έλεγα ότι μία φορά την πρώτη και την τελευταία μέρα μίας εβδομάδας είναι ένα καλό χρονικό διάστημα. Αυτό για να αυξήσει την ευαισθησία έτσι ώστε αν υπήρχε ψευδές αρνητικό την πρώτη φορά να γίνει θετικό τη δεύτερη. Αυτό κάνουμε κι εμείς στην πράξη. Δηλαδή πολλές φορές όταν έχουμε ένα τεστ που είναι αρνητικό σε έναν ασθενή που είναι πολύ ύποπτος να έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, ζητάμε και δεύτερο τεστ. Και καλό είναι να γίνεται μετά από 72 ώρες, δηλαδή δύο φορές θα μπορούσε να αυξήσει περισσότερο την ευαισθησία. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθούμε».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.