Σάββας Ηλιάδης: «Στον Αίαντα θα βγάλουμε Ελληνόπουλα που θα παίξουν μπάσκετ υψηλού επιπέδου»

Metrosport Team02 Σεπτεμβρίου 2021

Μετά από μακρά πορεία στο επαγγελματικό μπάσκετ, έχοντας φορέσει με επιτυχία τη φανέλα του Αρη, του Ηρακλή, του Πανιωνίου, της Καβάλας και του Ερμή Λαγκαδά, ο Σάββας Ηλιάδης επιστρέφει στο σπίτι του, εκεί που ανδρώθηκε μπασκετικά, αλλά εκει που έκλεισε και την επιτυχημένη καριέρα του. 

Ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στα τμήματα υποδομής του Αίαντα Ευόσμου και ετοιμάζεται να μεταλαμπαδεύσει τα μυστικά του αθλήματος σε νεαρούς αθλητές που ετοιμάζονται για τα πρώτα τους βήματα στο χώρο. Μιλώντας στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή Action Zone, ο νέος επικεφαλής των ακαδημιών του συλλόγου του Ευόσμου μίλησε για τη νέα προσπάθεια που αρχίζει, αλλά και εξέφρασε την άποψή του για τα τεκταινόμενα στο άθλημα.

Αρχικά αναφέρθηκε στο νέο του πόστο:

«Είναι ένα διαφορετικό πόστο. Στον Αίαντα Ευόσμου έκανα τα πρώτα μου βήματα στην ηλικία των 18 μέχρι και τα 23, έπαιξα τρεις χρονιές στη Β Εθνική και άλλες δύο στην Α2 και είναι η ομάδα που ανδρώθηκα. Η πρόταση έγινε από τον κ. Νίκο Παπαθανασίου, για να αναλάβω τεχνικός διευθυντής στα τμήματα υποδομής και στην ακαδημία του Αίαντα. Ήθελα πολύ να ξαναμπώ στο χώρο μέσα από το κομμάτι των ακαδημιών. Τα τελευταία 2-3 χρόνια είχα κάνει κάποιες συζητήσεις με κάποιες ομάδες αλλά με κέρδισε η πρόταση του Νίκου Παπαθανασίου, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί μια πενταετία από το 1997 μέχρι το 2002. Αυτό που θέλαμε και οι δύο έγινε. Σίγουρα υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο, είναι το γήπεδο που ξεκίνησα πριν 25 χρόνια. Σε αυτή την προσπάθεια που κάνω έχω δίπλα μου και μια ομάδα ατόμων που με βοηθούν και ενδιαφέρονται πολύ για τα τμήματα υποδομής και τις ακαδημίες μπάσκετ του συλλόγου. Είναι οι Δημήτρης Ρουστέμης, Γιάννης Πανταχός, Βασίλης Χατζηνικολάου, Δημήτρης Καρυπίδης».


Για το πού βρίσκεται ο Αίαντας:

«Το ανδρικό βρίσκεται στη Β΄ Εθνική και κάνει προσπάθεια να ανέβει. Στις ακαδημίες γενικότερα στόχος είναι να μαζέψουμε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται και να αγαπήσουν το μπάσκετ, να πάρουν αρχές που θα είναι ο σεβασμός, η πειθαρχία, η ομαδικότητα και η σκληρή δουλειά και σε 4-5 χρόνια να ετοιμάσουμε αθλητές που μπορούν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Να βγουν ελληνόπουλα που θα πλαισιώσουν μεγάλες ομάδες ως πρωταγωνιστές. Έχουμε ήδη εγγραφές, ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα και ότι δε θα έχουμε διακοπή λόγω κορωνοϊό. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να επιστρέψουν στα γήπεδα, να φύγουν από τους υπολογιστές».

Για την ευκαιρία του ελληνικού μπάσκετ με τον Αντατοκούνμπο:

«Κι εγώ όταν ήμουν σε νεαρή ηλικία έψαχνα είδωλα για να τους μοιάσω. Η δική μου γενιά είχε το Νίκο Γκάλη και κάποιους άλλους παίκτες. Τα παιδιά βλέποντας τον Αντεντοκούνμπο τώρα έχουν και πάλι ένα μεγάλο είδωλο και είναι ευκαιρία σε ένα γενικότερο πλαίσιο στην Ελλάδα να το εκμεταλλευτούμε και να δώσουμε στα παιδιά τις κατάλληλες προϋποθέσεις».


Για την πιθανή ενασχόληση του Νίκου Γκάλη με την ΕΟΚ:

«Ολοι θέλουμε να υπάρξει ενεργή ενασχόλησή του Νίκου Γκάλη, Αυτός ξέρει καλύτερα, είμαστε μικροί για να πούμε τι θα κάνει».

Για την πορεία των ομάδων της Θεσσαλονίκης:

«Παρακολουθώ τα δρώμενα στον Αρη, αλλά και σε όλες τις ομάδες της πόλης. Όλοι είναι μαγκωμένοι λόγω των περιορισμένων εσόδων. Τα τηλεοπτικά είναι περιορισμένα και σε ποιότητα οι κινήσεις δεν είναι τόσο καλές. Ο ΠΑΟΚ κάνει μια αρκετά καλή προσπάθεια και υπάρχει σταθερότητα στο οικονομικό, σύμφωνα με όσα ακούγονται. Ο Άρης προσπαθεί να πλαισιώσει την ομάδα εξωαγωνιστικά με Αρειανούς παράγοντες και αυτό είναι καλό, αλλά υπάρχουν οικονομικά θέματα του παρελθόντος που αποτελούν εμπόδιο. Στον Ηρακλή βλέπω μεταγραφές με Έλληνες και αυτό με χαροποιεί. Οι Ελληνες είναι παραγκωνισμένοι στα ρόστερ και αυτό πρέπει να αλλάξει».


Για το αν είχε πρόταση από ομάδα να ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια:

«Σε επίσημο επίπεδο όχι. Με τον Αρη έγινε μια οφ δι ρέκορντ συζήτηση πριν μερικά χρόνια αλλά δεν προχώρησε».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.