Σαρντάρ Αζμούν: Ο Ιρανός Μέσι της Ρωσίας

Παναγιώτα Χαλκιά02 Ιανουαρίου 2021

Είναι ο πιο ακριβός Ιρανός ποδοσφαιριστής και όχι άδικα. Ο Σαρντάρ Αζμούν αποφάσισε να αφήσει την πατρίδα του και την οικογένεια του, στα 18 του άρχισε να κυνηγά το όνειρο στη Ρωσία και βγήκε κερδισμένος. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του ρωσικού πρωταθλήματος και της εθνικής ομάδας, αγωνίζεται στη Ζενίτ και το όνομα του υπάρχει στη μεταγραφική λίστα πολλών ομάδων.

Δεν είναι λίγοι που τον έχουν παρομοιάζει με τον Λιονέλ Μέσι. Ο ίδιος δεν καταλαβαίνει το λόγο και μένει προσγειωμένος. Το στυλ παιχνιδιού του, πάντως, μοιάζει περισσότερο με εκείνο του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Είναι καλός τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Αρέσκεται να ντριμπλάρει, ξέρει πως να κρατά την μπάλα και να μοιράζει παιχνίδι. Οι κοντινές του πάσες είναι ακριβείας. Δύσκολα θα του πάρεις το τόπι. Τα τελειώματα του είναι πάρα πολύ καλά ενώ όταν χαθεί η μπάλα γυρίζει πίσω και προσπαθεί να σταματήσει την επίθεση του αντιπάλου.

Ερέθισμα ο πατέρας του

Γεννήθηκε στο Γκομπάντ Κάβους του Ιράν την 1η Ιανουαρίου του 1995. Ο πατέρας του ήταν αθλητής του βόλεϊ και λειτούργησε ως ερέθισμα για εκείνον. Ο Σαρντάρ ασχολήθηκε αρχικά με το βόλεϊ αλλά εν τέλει το ποδόσφαιρο τον κέρδισε. Στα εννέα του μόλις χρόνια έκανε τα πρώτα του βήματα σε μια ομάδα της περιοχής του που ονομαζόταν Oghab Gonbad ενώ παράλληλα έπαιζε και βόλεϊ και μάλιστα κλήθηκε στην εθνική U15 του Ιράν.

Οι ικανότητες του στο ποδόσφαιρο τράβηξαν τα βλέμματα πολλών συλλόγων και το 2010 υπέγραψε συμβόλαιο με την Σεπαχάν, όπου και αγωνίστηκε στη δεύτερη ομάδα για τρία χρόνια. Περσέπολις και Εστεγλάλ Τεχεράνης κινήθηκαν για την απόκτηση του αλλά τον Ιανουάριο του 2013 πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει από το Ιράν για την Ευρώπη.

Το βήμα στη Ρωσία

Εντάχθηκε στην U19 της Ρούμπιν Καζάν. Οι επιδόσεις του εντυπωσίασαν τον προπονητή της πρώτης ομάδας, ο οποίος εισηγήθηκε την άνοδο του σε αυτή. Έμεινε για ένα εξάμηνο και έπειτα δόθηκε δανεικός στη Ροστόφ . Η απόδοση του τού έδωσε μια θέση στο δυναμικό του συλλόγου, ο οποίος φρόντισε να επεκτείνει το δανεισμό του. Σημείωσε 12 γκολ σε 35 παιχνίδια αναγκάζοντας τη διοίκηση να προχωρήσει στην αγορά των δικαιωμάτων του έναντι του ποσού των 2.3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ομάδες της Ευρώπης όπως οι Άρσεναλ, Τότεναμ, Μαρσέιγ, Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ και Μπάγερν Λεβερκούζεν ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωση του, όμως, εκείνος ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε με ελεύθερη μεταγραφή στη Ρούμπιν Καζάν. Έμεινε για ενάμιση χρόνο όπου και κατέγραψε 45 συμμετοχές, 10 γκολ και 10 ασίστ. Το Φλεβάρη του 2019 η Ζενίτ χτύπησε την πόρτα του και τον έκανε δικό της έναντι του ποσού των 12 εκατομμυρίων. Στο πρώτο εξάμηνο σημείωσε 12 γκολ και τρεις ασίστ σε 16 συμμετοχές. Την επόμενη χρονιά κατέγραψε 38 εμφανίσεις, 21 τέρματα και 10 ασίστ. Φέτος μετρά ήδη 19 παιχνίδια, 11 γκολ και πέντε ασίστ.

Διεθνής καριέρα

Το 2009 έκανε το ντεμπούτο του με την U17 του Ιράν. Εκείνη τη χρονιά βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Δυτικής Ασίας. Συμμετείχε στο Κοινοπολιτειακό Κύπελλο Ανεξάρτητων Κρατών τρία χρόνια αργότερα και σημείωσε επτά τέρματα σε έξι αναμετρήσεις, κάτι που του έδωσε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.

Στη συνέχεια, κλήθηκε στην U20, όπου σε διάστημα τριών χρόνων έπαιξε 19 παιχνίδια και βρήκε δίχτυα 19 φορές. Τον Μάρτιο του 2015 εντάχθηκε στην U23 για τα προκριματικά των Ολυμπιακών και οδήγησε την ομάδα του στον τελικό με τέσσερα τέρματα σε τρεις αναμετρήσεις. Η πορεία του είναι εντυπωσιακή και με την πρώτη ομάδα καθώς σε 49 αγώνες έχει σημειώσει 32 τέρματα και τέσσερις ασίστ.

Tips για Σαρντάρ

Α) Φροντίζει η προσωπική του ζωή να μην απασχολεί τα μέσα. Είναι ανύπαντρος.

Β) Αρέσκεται να κάνει ταξίδια και να δημοσιεύει φωτογραφίες από τα μέρη που τον εντυπωσίασαν στα social media.

Γ) Του αρέσουν τα γρήγορα και ακριβά αυτοκίνητα.

Δ) Λατρεύει την ιππασία

Ε) Υποστηρίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης

ΣΤ) Μόλις στα 23 του χρόνια ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του καθώς δέχθηκε έντονη κριτική αλλά λίγους μήνες μετά άλλαξε την απόφαση του.

Z) Τα τατουάζ του έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ομοσπονδίας καθώς είναι αντίθετα με τον πολιτισμό τους.

Η) Είναι ο πρώτος Ιρανός παίκτης που αγωνίστηκε στη Ρωσία

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.