Σαρίνα Βίγκμαν: Η γυναίκα που έκανε πράξη το «It’s coming home»

Παναγιώτα Χαλκιά05 Αυγούστου 2022

Η Εθνική Αγγλίας κατέκτησε το τρόπαιο του Euro στις γυναίκες για πρώτη φορά στην ιστορία της επικρατώντας με 2-1 της Γερμανίας στο «Γουέμπλεϊ».

Πίσω από την επιτυχία των Άγγλων κρύβεται μια γυναίκα που άλλαζε ρότα στην ομάδα. Την εξέλιξε επιθετικά, δυνάμωσε την αμυντική της γραμμή και βρήκε λύσεις σε κάθε κενό που εμφανιζόταν.

Η Σαρίνα Βίγκμαν κατάφερε να κάνει πράξη το όνειρο του «it´s coming home» και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία του Euro καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα προπονήτρια που κατακτά το τρόπαιο με δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες.

Προσαρμοστική ως παίκτρια

Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στους δρόμους της Χάγης έχοντας στο πλευρό της τον δίδυμο αδερφό της. Δεν υπήρχαν ομάδες για κορίτσια και εκείνη δεν ήθελε να απαρνηθεί την αγάπη της για τη στρογγυλή θεά. Έτσι, έπαιζε με τα αγόρια και ήταν εύκολο να ξεχωρίσει.

Όταν έκλεισε τα 18 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και παράλληλα, να παίξει ποδόσφαιρο στη γυναικεία ομάδα.

Η Βίγκμαν δούλευε σκληρά καθημερινά και προσπαθούσε να βελτιώσει κάθε αδυναμία της. Ήταν ανταγωνιστική, φιλική με συμπαίκτριες της και μια από τις αγαπημένες παίκτριες του προπονητή. Άκουγε το καθετί, προσαρμοζόταν σε κάθε σύστημα και έβγαζε τις αρετές της στο χορτάρι.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της πάνω στη φυσική αγωγή, επέστρεψε στην Ολλανδία. Εντάχθηκε στην Τερ Λέεντε και βοήθησε την ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Μόλις στα 16 της χρόνια κλήθηκε από την εθνική Ολλανδίας. Πέρασε από κάθε στάδιο και έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπληρώνει 104 συμμετοχές με το εθνόσημο.


Ηγέτης με… ιδιαιτερότητα στο νερό

Το 2003 κρέμασε τα παπούτσια της και ακολούθησε το δρόμο της προπονητικής. Στα πρώτα της βήματα στο ρόλο της προπονήτριας ήταν σκληρή. Μπορεί να είχε πάντα ανοιχτή την αγκαλιά της και να υποδεχόταν με χαμόγελο τις παίκτριες της αλλά έβαζε κανόνες και δυσανασχετούσε όταν κάποια τους παραβίαζε. Ο πιο ασυνήθιστος ήταν ότι δεν επέτρεπε σε κανέναν στην ομάδα να πιει νερό μόνος του, έπρεπε να είναι δύο μαζί.

Έκανε πολλές αλλαγές, δοκίμασε πολλά συστήματα. Δούλεψε με τον εαυτό της. Διάβασε πολλά βιβλία διαχείρισης και προσπαθούσε να υλοποιήσει καθετί που έβλεπε. Άφηνε τα κορίτσια της ελεύθερα να προσαρμοστούν στο πλάνο της και όταν εκείνο δεν λειτουργούσε, το άλλαζε. Δοκίμασε ακόμη και μουσική στα αποδυτήρια πριν από τον αγώνα. Βοηθούσε τις παίκτριες να χαλαρώσουν αλλά έχαναν τη συγκέντρωση τους. Έτσι, το σταμάτησε.

Όσο περνούσε ο καιρός, εξελισσόταν σε μια ηγέτη. Βρήκε σιγά σιγά το στυλ που της αρμόζει. Ήθελε η ομάδα της να είναι κυρίαρχη στο γήπεδο, να «σκοτώνει» τον αντίπαλο σε κάθε επίθεση και να είναι προσεκτική στην άμυνα. Η ειλικρίνεια και ο σεβασμός ήταν απαραίτητα χαρακτηριστικά στα αποδυτήρια. Ήθελε οι παίκτριες της να παλεύουν η μια για την άλλη, να μην βάζουν το εγώ τους μπροστά και να είναι οικογένεια.

Η Βίγκαμ ξέρει καλά ότι πάνω από όλους και από όλα είναι η ομάδα. Ποτέ δεν προσπάθησε να βγει πάνω από τις παίκτριες της και πάντα απέδιδε τις επιτυχίες στο σύνολο. Είναι αυστηρή, θέλει τα πάντα να γίνονται με τον τρόπο της αλλά ξέρει να υποχωρεί όταν είναι αναγκαίο. Είναι ένα διαφανές άτομο με ισχυρές αξίες, όπως την περιγράφουν παίκτριες και συνάδελφοι της.


Από βοηθός, πρώτη στη γραμμή

Το 2007 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ντεν Χάαν, όπου και έμεινε για επτά χρόνια. Έπειτα, έγινε βοηθός του Ρότζερ Ράινερς στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Έμεινε δίπλα του για δύο χρόνια. Πήρε την προπονητική της άδεια και ζήτησε από τον προπονητή της Σπάρτα Ρότερνταμ, Άλεξ Παστόρ, να την προσλάβει ως βοηθός του στην ανδρική ομάδα που αγωνιζόταν δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος. Συνέλεξε γνώσεις και εμπειρίες στο πλευρό του και έπειτα, έκανε το μεγάλο βήμα.

Ανέλαβε τη δική της ομάδας και λίγο αργότερα, ήρθε και η πρόταση να αναλάβει την τεχνική ηγεσίας της Ολλανδίας. Επί των ημερών της, η ομάδα δυνάμωσε και έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Κέρδισε το Euro 2017 και το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2019.

Τον Αύγουστο του 2020 οι Άγγλοι χτύπησαν την πόρτα της και εκείνη φρόντισε να τους δικαιώσει για την επιλογή τους.


Βασικές αρχές στο παιχνίδι της

Η Σαρίνα Βίγκμαν διαβάζει καλά κάθε χαρακτηριστικό των παικτριών που έχει στη διάθεση της και έπειτα, της τοποθετεί στο χορτάρι. Τείνει να χρησιμοποιεί παίκτριες σε θέσεις που ταιριάζουν στις δυνάμεις τους και όχι απαραίτητα εκεί που παίζουν στις ομάδες τους.

Για παράδειγμα, η Λία Γουίλιαμσον αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός στην Άρσεναλ αλλά λόγω της απουσίας της Στεφ Χιούστον, έπαιξε ως μέσος καθώς γνωρίζει καλά πως να μοιράζει το παιχνίδι.

Με την ίδια λογική κάλυπτε τα πιθανά κενά που δημιουργήθηκαν και μάλιστα, με αποτελεσματικό τρόπο. Η Αγγλία φαινόταν να μην επηρεάζεται από τις απουσίες και έδειχνε ικανή για τα πάντα στο χορτάρι. Κρατούσε την μπάλα περισσότερο και έβγαινε στην επίθεση με ορμή και αυτοπεποίθηση. Δυο στοιχεία που είναι απαραίτητα στο μυαλό της Σαρίνα.

Μια άλλη πτυχή της τακτικής της είναι η καλή χρήση των ευρείων καναλιών. Δηλαδή ενθαρρύνει τα πλάγια μπακ να ανεβαίνουν και να πλαισιώνουν τα εξτρέμ δημιουργώντας υπεραριθμία στις πτέρυγες. Αυτό αναγκάζει τους αντίπαλους αμυντικούς να συγκλίνουν προς το τέρμα ή να βγαίνουν μακριά από την περιοχή προσπαθώντας να εμποδίσουν τις μπάλες. Έτσι, η Αγγλία είχε την ευκαιρία να βρει κενούς διαδρόμους.

Στην επίθεση δεν χρειαζόταν σημαντικές παρεμβάσεις καθώς διέθετε παίκτριες με ποιότητα και την ικανότητα να σκοράρουν. Το μεγάλο πρόβλημα των Άγγλων ήταν η άμυνα. Εκεί, τα σημάδια βελτίωσης ήταν έντονα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κράτησαν το μηδέν στο παιχνίδι με την Ισπανία.

Η έμπειρη προπονήτρια έκανε μικρές παρεμβάσεις. Εξήγησε στις παίκτριες της ότι η άμυνα θα αρχίζει από την επίθεση και ότι θα πρέπει να κλείνουν κάθε πιθανή δίοδο του αντιπάλου. Κλειδί είναι η πίεση. Όταν το τόπι χαθεί, τότε ο αντίπαλος θα πρέπει να δυσκολευτεί να το προωθήσει. Για αυτό, μια θα πρεσάρει εκείνη που έχει την μπάλα και οι υπόλοιπες θα κλείνουν κάθε πιθανή επιλογή της. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιορίζονται οι επιλογές της αντίπαλης ομάδας και η παίκτρια θα αναγκάζεται να παίξει με μακρινές μπαλιές. Έτσι, το λάθος θα γίνεται πιο εύκολα και η κατοχή θα επιστρέφει στην Αγγλία.

Η Βίγκμαν βοήθησε την εθνική ομάδα των Άγγλων να παίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ρευστότητα. Να μπορεί να εκμεταλλεύεται κάθε λάθος του αντιπάλου και να παίζει σωστά τον κυρίαρχο ρόλο στο παιχνίδι.


Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Σαν παιδί δεν ήταν ιδιαίτερα ήσυχη. Συχνά τη μάλωναν για τη συμπεριφορά της και της υπενθύμιζαν ότι είναι κορίτσι και δεν πρέπει να είναι τόσο άτακτη. Δεν έδινε σημασία και συνέχιζε να κάνει αυτό που την ευχαριστούσε. Έγινε πιο εσωστρεφής σαν έφηβη και κάπου εκεί, κατάλαβε ότι πρέπει να είναι δυναμική για να πετύχει.

2) Πριν από κάθε παιχνίδι κάνει γιόγκα. Τη βοηθά να «αδειάσει» το μυαλό της και να επικεντρωθεί στον αγώνα.

3) Η γιόγκα και ο μεσημεριανός ύπνος είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα της

4) Το μότο της είναι ότι καθημερινά μαθαίνεις

5) Τον Ιανουάριο του 2017 μοίρασε στις παίκτριες της Εθνικής Ολλανδίας ένα άρθρο με τίτλο «13 πράγματα που πρέπει να εγκαταλείψετε, αν θέλετε να είστε επιτυχημένοι».

6) Η φράση «Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με σεβασμό» την καθοδηγεί

7) Θαυμάζει τον Γιόχαν Κρόιφ γιατί είδε την δύναμη και την αξία του αθλητισμού για τα παιδιά και ίδρυσε ένα ίδρυμα.

8) Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών. Με κάθε ευκαιρία συμμετέχει σε εκδηλώσεις και βοηθά ώστε κάθε κορίτσι σε αυτό τον κόσμο να καταλάβει ότι έχει την ευκαιρία να γίνει μια δυνατή γυναίκα και το δικαίωμα να γίνει επιχειρηματίας, μητέρα και ηγέτης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.