Σαρηγιάννης: «Τα τεστ δε βλέπουν τη μετάλλαξη - Η Θεσσαλονίκη θα κρατηθεί χαμηλά»

Metrosport Team06 Φεβρουαρίου 2021

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκτίμησε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί λίγο μετά το Πάσχα, ενώ τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι σε καλύτερη μοίρα από την Αθήνα. 

«Η Αθήνα είναι σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση από την Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι καλύτερα, αλλά πέρα από αυτό είναι καλύτερα και όσον αφορά την εξέλιξη, θα υπάρξει αύξηση αλλά θα είναι πιο ήπια από της Αθήνας. Θα κρατηθούμε κάτω από 200 κρούσματα στην πόλη μέχρι τέλος του μήνα» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Στα τέλη Φεβρουαρίου βλέπουμε εβδομαδιαίο μέσο όρο 170 με 180 κρούσματα, ακολουθώντας μία ήπια αύξηση. Με αυτή την λογική θα έχουμε αύξηση, αλλά όχι κάθετη. Έχουμε τον χρόνο να πάρουμε κάποια μέτρα, όπως αύξηση της τηλεργασίας. Στη Θεσσαλονίκη μας φτάνει κάτι τέτοιο. Αν δείξουμε αυτοσυγκράτηση μπορούμε να αποφύγουμε άλλα κλεισίματα, όπως τα σχολεία και το λιανεμπόριο. 

Με βάση την μετάλλαξη, τα κρυφά κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί προφανώς υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι να μην είναι πολλά. Όσον αφορά τα τεστ, δεν έχουμε φτάσει τα 80.000 με 100.000 ημερησίως. Τώρα γίνονται 38.000, 40.000 και 8.000 τα Σαββατοκύριακα. Το σημαντικό είναι ότι δεν κάνουμε αρκετά τεστ για τα μεταλλαγμένα. Τα τωρινά τεστ δεν βλέπουν το μεταλλαγμένο, για να το δεις πρέπει να κάνεις μία δεύτερη ανάλυση».

Για το τρίτο κύμα υπογράμμισε: «Είμαστε μακριά από την κορύφωση, είμαστε στην αρχή. Η κορύφωση που θα βασίζεται στην βρετανική μετάλλαξη, την βλέπει κανείς να φτάνει λίγο μετά το Πάσχα. Είναι καλή περίοδος, λόγω του καλού κλίματος στην Ελλάδα. Γι' αυτό θέλει μέτρα τώρα και να τρέξει πολύ περισσότερο ο εμβολιασμός».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.