Σαρηγιάννης: «Από πότε θα δούμε μείωση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη»

Metrosport Team14 Νοεμβρίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής του ΑΠΘ εμφανίστηκε αισιόδοξος για σταθεροποίηση της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη και μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Μεταξύ άλλων, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε:

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε φάση κορύφωσης στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ξεκινήσει νωρίτερα τα μέτρα από την υπόλοιπη χώρα, είμαστε στις μέρες που περιμένουμε μια «επιπέδωση» της καμπύλης, να μην έχουμε υπερβολική αύξηση των κρουσμάτων. Να έχουμε μια σταθεροποίηση και από την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη να αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στα κρούσματα. Δεν περιμένω κάτι μεγαλύτερο αλλά έχει να κάνει με την εφαρμογή των μέτρων. Περιμένω μέχρι την Κυριακή αυτές τις τιμές και μετρά να καλυτερέψει η κατάσταση. Αυτά τα λέω πάντα με γνώμονα την εφαρμογή των μέτρων και μεγαλύτερο βαθμό σύνεσης και αυτοσυγκράτησης».

Είναι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων: «Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μας κάνει να είμαστε πιο κοντά στο lockdown η του προηγούμενου Απριλίου. Είμαι υπέρ. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 75% και να εφαρμοστεί, υπάρχουν τα περιθώρια. Υπάρχουν εγκύκλιοι αλλά το θέμα είναι τι εφαρμόζεται στην πραγματικότητα. Πρέπει πρώτα να πρώτα την υγεία μας και μετά θα έρθει και η καλυτέρευση της οικονομίας».

Για το αν είναι υπέρ με το σχέδιο με απανωτά lockdowns: «Ναι, το είχαμε προτείνει στον πρωθυπουργό. Πραγματικά θεωρώ ότι είναι μια σωστή επιλογή 3 βδομάδες κλείσιμο, 2 βδομάδες άνοιγμα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί κυμαίνονται μεταξύ 1200-1600 και μπορεί οι διασωληνωμένοι να είναι κάτω από 200 συνεχώς. Η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη».

Αν κάναμε lockdown τον Σεπτέμβριο θα είχαμε λιγότερα κρούσματα: «Παίζει ρολό η διάρκεια ενός lockdown. Εμείς προτείναμε lockdown στις 10 Οκτωβρίου. Τότε θα ήταν πιο εύκολο ήμασταν σε χαμηλότερα επίπεδα νόσησης και διασποράς. Όχι απλά θα είχαμε καλά αποτελέσματα, μιλάγαμε για 170 κρούσματα ημερησίως. Αν το κάναμε νωρίτερα θα ήταν πιο εύκολο για όλους».

Ποιος ο στόχος των μέτρων και πόσος χρόνος χρειάζεται: «Με τα τρέχοντα δεδομένα, χρειάζονται 6 εβδομάδες lockdown, γύρω στις 13-15 Δεκεμβρίου, ώστε να πέσουν τα κρούσματα στα 500-600. Το θέμα είναι ότι τι θα κάνεις μετρά. Όταν κάνεις πολύ μεγάλα lockdown, αυτό έχει κοινωνικές επιπτώσεις. Η ιδέα του μικτού συστήματος συζητήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, στην Ισπανία ακόμα και στις ΗΠΑ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.