Σαράφης: «Μόνο δύο προπονητές ασχολήθηκαν με τους μικρούς του ΠΑΟΚ»

Metrosport Team09 Σεπτεμβρίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Σταύρος Σαράφης.

Ο βετεράνος άσος του ΠΑΟΚ μίλησε για τη δουλειά στις ακαδημίες του Δικεφάλου και την εξέλιξη που έχουν οι ποδοσφαιριστές στα σπλάχνα του Δικεφάλου.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Σαράφης δήλωσε:

Για το αν είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ: «Η αποστολή των ανθρώπων στις ακαδημίες είναι να προωθούνται παιδιά στην πρώτη ομάδα. Θέλει δουλειά στο 1000% Ο ΠΑΟΚ διαθέτει αυτό το γκρουπ ανθρώπων στις ακαδημίες από τις μικρές ηλικίες μέχρι την Κ19».

Για το αν υπάρχει ταλέντο στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ: «Πάντα υπήρχε. Ο Σταφυλίδης, ο Πέλκας, ο Αθανασιάδης κάνανε και κάνουν μεγάλη καριέρα. Ένας λόγος για να πιστεύουν τα παιδιά που έχουν πάρει τα βασικά, γιατί κανείς δεν τα έχει μάθει όλα, είναι πως πρέπει να υπάρχει συνέχεια και δίψα για δουλειά μέχρι να βρεθεί ο άνθρωπος να τους αξιοποιήσει στην πρώτη ομάδα. Αυτός είναι ο σκοπός των ακαδημιών».

Για το αν λειτουργεί πιο ποδοσφαιρικά ο ΠΑΟΚ: «Η πίεση που υπάρχει στους προπονητές της πρώτης ομάδας για την πρώτη δυάδα, δεν τους αφήνει να σκεφτούν σε βάθος. Έτσι δεν δίνουν βάση στις ακαδημίες. Οι περισσότεροι προπονητές δε διαθέτουν χρόνο να δουν παιχνίδια των μικρών. Μπορούν να το κάνουν όταν οι μεγάλοι παίζουν εντός έδρας. Αυτό το έκαναν ο Στέφενς και ο Μπόλονι. Τότε παίζαμε και σε διαφορετικά γήπεδα. Σήμερα υπάρχει σταθερή έδρα και υποδομές. Είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα παιδιά των ακαδημιών. Οι Τζόλης, Μιχαηλίδης στάθηκαν τυχεροί και μπήκαν στην πρώτη ομάδα. Στα χρόνια μου ένα πολύ μεγάλο ταλέντο ήταν ο Πόζογλου αλλά χάθηκε λόγω τραυματισμών και πιθανόν χαρακτήρα. Όταν ήρθε ο Βιεϊρίνια επί Σάντος, αυτός επέμεινε, δεν τον έστελνε στην κερκίδα και έκανε αυτή τη μεγάλη καριέρα. Με τον Τζόλη βλέπεις ότι έχεις έναν παίκτη που με την πάροδο του χρόνου θα πάει ακόμα ψηλότερα. Τα τρία παιδιά ήταν τυχερά γιατί με τις διακυμάνσεις μπήκαν και φάνηκε ότι υπάρχει το ταλέντο».

Για το αν έχει ανεβεί η ποιότητα των ακαδημιών: «Υπάρχουν όλες οι ανέσεις για να μπορεί να αξιοποιήσει την ποιότητα του. Πρέπει να σταθούμε και στον χαρακτήρα. Υπάρχουν παιδιά που έχουν μεγάλη ποιότητα. Ο Κωνσταντέλιας έχει μεγάλο ταλέντο αλλά έμεινε πίσω και είναι αναπληρωματικός στην Κ19. Άλλα παιδιά παίζουν δανεικοί σε ομάδες της Super League και αν έχουν εξέλιξη, επιστρέφουν. Δείχνουν ότι έχουν την ποιότητα αλλά χρειάζεται επιμονή. Υπάρχουν παιδιά που αξιολογείς ότι έχουν ποιότητα αλλά την κρίσιμη στιγμή όταν είναι να τα βοηθήσεις δεν αξιοποιούνται και χάνονται».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.