Σάντι Καθόρλα: Από την κόλαση, στον παράδεισο

Παναγιώτα Χαλκιά26 Ιουλίου 2020

Είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς Ισπανούς ποδοσφαιριστές. Τις ικανότητες του δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανείς. Και όμως, η μοίρα ήταν εκεί για να το κάνει. Μια μονομαχία τον έριξε στο χορτάρι και ένας ύπουλος τραυματισμός τον οδήγησε στα πιτς για 636 ημέρες. Άκουγε τους γιατρούς να του λένε πως ποδόσφαιρο θα βλέπει μόνο από την εξέδρα πλέον, αλλά δεν το έβαλε κάτω, έδωσε τη μάχη του, που ήταν άνιση, και βγήκε νικητής.  

Ο Σάντι Καθόρλα είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ένας μαχητής της ζωής που κατάφερε να μετατρέψει τις αντιξοότητες σε δύναμη και πείσμα και να επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη τα δικά του και των ανθρώπων που βρισκόταν πλάι του και τον στήριξαν σε όλη αυτή τη σκληρή δοκιμασία.  

Όλα άρχισαν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013 στη φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στην Ισπανία και τη Χιλή στη Χινέμπρα. Ο Ισπανός μέσος δέχθηκε ένα χτύπημα στον αστράγαλο και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη του στη Marca: «Τις πρώτες φορές υπέφερα λιγότερο, εάν ήμουν ζεστός μπορούσα να παίξω, αλλά στο ημίχρονο όταν κρύωνε το πόδι έκλαιγα».  

Δύο χρόνια αργότερα θα περάσει την πόρτα του χειρουργείου για να δώσει λύση στη ρήξη χιαστών που υπέστη στο αριστερό του πόδι. Η επέμβαση έχει επιτυχία αλλά τα προβλήματα στον αστράγαλο επέμεναν. Προσπαθεί να αγωνιστεί αλλά ο πόνος του φωνάζει σταμάτα.  


Την επόμενη χρονιά τραυματίζεται στον τένοντα της πελματιαίας περιοχής. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για επιστροφή σε τρεις εβδομάδες αλλά η αρχή του τέλος είχε φτάσει για τον Ισπανό. Σε ένα μήνα του αφαιρέθηκαν τα ράμματα αλλά το τραύμα άνοιγε συνεχώς. 

«Συνέχιζα να παίζω. Μου έλεγαν ότι είμαι καλά. Το πρόβλημα δεν είχε επουλωθεί και οι πληγές άνοιγαν ξανά, μολύνονταν ξανά». Έκτοτε πέρασε την πόρτα του χειρουργείου οχτώ φορές μέσα σε ένα χρόνο και ξέχασε τι χρώμα είναι το χορτάρι. Η γάγγραινα απειλούσε τη φτέρνα του.  

Αποφάσισε να φύγει από την Αγγλία και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Επισκέφθηκε το γιατρό, Μικέλ Σάντσεθ, οποίος ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της επέμβασης τη δράση τριών επιθετικών βακτηρίων. Ο γιατρός εξεπλάγην και του εξομολογήθηκε ότι δεν έχει συναντήσει άλλη τέτοια περίπτωση στην καριέρα του. «Είδε ότι είχε τρομερή μόλυνση, ότι είχε πάθει ζημιά στα οστά. Οι μολύνσεις είχαν φάει μέρος του αχίλλειου τένοντα. Μου έλειπαν οκτώ εκατοστά!».  


Οι γιατροί δεν ήταν καθόλου σίγουροι ότι μπορεί να επιστρέψει. Μάλιστα, ήταν ορατό το ενδεχόμενο του ακρωτηριασμού. «Δεν θα παίξεις ποτέ ξανά ποδόσφαιρο και είναι πολύ πιθανό να χάσεις και το πόδι σου και να μην περπατήσεις ξανά» σημείωναν. Ολοκληρώνει την ανακατασκευή του τένοντα. Χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση και να του αφαιρέσουν δέρμα από το χέρι του, όπου είχε το τατουάζ της κόρης του. Έσωσε το πόδι του. Άρχισε αποθεραπεία και έβαλε όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο.  

Ενάντια στις πιθανότητες πατά ξανά χορτάρι. 636 ημέρες μετά το θαύμα παίρνει σάρκα και οστά. Στις 16 Ιουνίου 2018 περνά ως αλλαγή στη φιλική αναμέτρηση της Βιγιαρεάλ με τη Χέρακλες. Δύο μήνες αργότερα υπογράφει συμβόλαιο με τον ισπανικό σύλλογο και δικαιώνει τους ανθρώπους του. Γίνεται ο ηγέτης της ομάδας, φορά το περιβραχιόνιο και καταγράφει 46 συμμετοχές, επτά γκολ και 11 ασίστ την πρώτη χρονιά. 

  Η κλήση του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν αργεί. Στις 6 Ιουλίου του 2019 αγωνίζεται στο παιχνίδι της Ισπανίας κόντρα στα Νησιά Φερόε. Η φετινή σεζόν, η τελευταία με τη Βιγιαρεάλ, ήταν άκρως παραγωγική καθώς μετρά 40 παιχνίδια, 15 γκολ και 11 ασίστ. Το χειροκρότημα στο φινάλε το άξιζε μέχρι τελευταίας σταγόνας. Ήταν η δική του δικαίωση και πάλεψε πολύ για αυτή…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.