Σάντε Σίλβα: Η Σπόρτινγκ, η απώλεια του πατέρα του και η ανάλατη Αγγλία

Παναγιώτα Χαλκιά06 Οκτωβρίου 2020

Σε μια ακόμη σημαντική προσθήκη για την ενίσχυση της μεσοεπιθετικής του γραμμής προχώρησε ο Άρης, ο οποίος ενέταξε στο δυναμικό του τον Σαντέ Σίλβα. Οι «κιτρινόμαυροι» ήρθαν σε συμφωνία με τη Γουέστ Χαμ για την απόκτηση του 23χρονου μεσοεπιθετικού με τη μορφή δανεισμού.

Who is Who

Πλήρες Όνομα: Αλεσάντρε Νασιμέντο Κόστα Σίλβα

Ημερομηνία Γέννησης: 16 Μαρτίου 1997

Τόπος Γέννησης: Λισαβόνα

Ύψος: 1,78μ.

Εθνικότητα: Ανγκόλα, Πορτογαλία

Το αγωνιστικό του προφίλ

Μπορεί να αγωνιστεί τόσο στο δεξί όσο και στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ως δεύτερος επιθετικός αλλά και ως καθαρό σέντερ φορ. Σε αυτή τη θέση δοκιμάστηκε σε Γκιμαράρες και Γουέστ Χαμ και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά αφού σε 12 συμμετοχές σημείωσε οχτώ γκολ και μοίρασε μια ασίστ. Τις περισσότερες φορές, πάντως, επιλέγεται για τη δεξιά πτέρυγα.

Είναι μια συνεχής απειλή για τον αντίπαλο. Χρησιμοποιεί συχνά την ταχύτητα και τις ικανότητες του για να μπερδέψει τους αντίπαλους αμυντικούς και να κρατήσει την κατοχή της μπάλας. Διακρίνεται για την έκρηξη και την εξαιρετική του ντρίμπλα. Είναι επικίνδυνος μέσα στην περιοχή, γνωρίζει καλά το χώρο του, έχει εξαιρετική ισορροπία και προσαρμόζεται άμεσα σε κάθε στυλ παιχνιδιού. Του αρέσει να κόβει προς τα μέσα και να ντριμπλάρει για να βγει απέναντι από τον τερματοφύλακα.

Είναι δημιουργικός, έχει καλή τεχνική και ξέρει να κρατά τον έλεγχο της μπάλας. Η ντρίμπλα και η επιτάχυνση σε συνδυασμό με το δυναμισμό και την ευκινησία δημιουργούν πονοκέφαλο στα αντίπαλα στόπερ. Το μόνο μειονέκτημα του, πάνω στο οποίο δουλεύει, είναι η μικρή συνεισφορά που έχει στα αμυντικά του καθήκοντα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον έχουν παρομοιάζει με το Ζερεμί Μενέζ.

Η εκκίνηση στην Πορτογαλία

Γεννημένος στο Πόρτο έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και μετά από πενταετή παρουσία μετέβη σε εκείνες της Βιτόρια Γκιμαράες σε ηλικία 17 ετών. Αγωνίστηκε αρχικά στη δεύτερη ομάδα, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του το 2014 ως αλλαγή στην αναμέτρηση με την Ολιβεϊρένσε. Πέντε μήνες αργότερα πέτυχε και το πρώτο του τέρμα στη νίκη επί της Μπενφίκα B me 4-1. Οι ικανότητες του γρήγορα του έδωσαν το εισιτήριο για την πρώτη ομάδα. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λευκή ισοπαλία κόντρα στην Μπενφίκα ενώ το πρώτο του γκολ ήρθε στη ήττα από τη Ρίο Άβε με 3-1.

Η ευκαιρία της Αγγλίας που δεν έκατσε

Τον Αύγουστο του 2018 αποφάσισε να αφήσει την Πορτογαλία και να μεταβεί στην Αγγλία για χάρη της Γουέστ Χαμ. Αρχικά αγωνίστηκε με την ομάδα των Κ23, όπου στο ντεμπούτο του σημείωσε χατ τρικ μέσα σε τέσσερα λεπτά (!) με αντίπαλο την Τότεναμ. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση με την πρώτη ομάδα στον αγώνα με την Μπέρνλι όταν αντικαθιστά τον Αρναούτοβιτς.

Η επόμενη σεζόν δεν κύλησε καλά για εκείνον αφού αναγκάστηκε να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της επέμβασης εντέρου στην οποία και υποβλήθηκε. Τα δύο αυτά χρόνια που έμεινε στην ομάδα έκανε μόλις δύο συμμετοχές με την πρώτη ενώ με την Κ23 σημείωσε 13 παιχνίδια και 10 γκολ. Τη φετινή σεζόν πρόλαβε να καταγράψει 65 λεπτά στην αναμέτρηση με τη Σαουθάμπτον Β.

Διεθνής Καριέρα

Έχει ρίζες από την Ανγκόλα αλλά επέλεξε την Πορτογαλία. Έχει αγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις μικρές εθνικές της χώρας. Υπήρξε μέλος της ομάδας των Κ17, η οποία έφτασε στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2014. Δύο χρόνια αργότερα, βοήθησε την Κ19 να φτάσει και πάλι στα ημιτελικά. Έπειτα, επιλέχθηκε από τον Εμίλιο Πέισε για την ομάδα των Κ20 για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2017.

Ίνδαλμα ο πατέρας του

Ο πατέρας του υπήρξε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Ανγκόλα και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε Κίνα και Πορτογαλία. Ο Ζοακίμ Αλμπέρτο ντα Σίλβα ή αλλιώς Κινζίνιο (Quinzinho) αγωνιζόταν ως επιθετικός και ήταν ένα από τα επιτυχημένα παιδιά της Ανγκόλα και μέλος μιας γενιάς που έμεινε στην ιστορία για το ποδόσφαιρο που έπαιξε.

Στη διεθνή του καριέρα κατέγραψε 40 συμμετοχές και σημείωσε εννέα γκολ σε επτά χρόνια. Βοήθησε την Ανγκόλα να φτάσει στον πρώτο τελικό του Εθνικού Κυπέλλου στη Νότια Αφρική, έπαιξε στους τελικούς στην Μπουρκίνα Φάσο και ήταν πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Εθνών της Αφρικής.

Γαλουχήθηκε στην Ατλέτικο Σπορτ Αβιασάο, πέρασε έξι χρόνια σε ομάδες της Πορτογαλίας, αγωνίστηκε για τη Ράγιο Βαγιεκάνο ενώ πέρασε και από την Κίνα. Επέστρεψε στην πατρίδα του για να ολοκληρώσει την καριέρα του στην πρώτη του ομάδα την Αβιασάο. Αργότερα έγινε και βοηθός προπονητή στην Κ.Ρ.Ν. Λίμπολο.

Δυστυχώς, η καρδιά του τον πρόδωσε τον Απρίλιο του 2019 και σε ηλικία μόλις 45 ετών.

Ο Σίλβα εκτός γηπέδων

Του αρέσουν τα ταξίδια και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Θαύμαζε τον πατέρα του και ήθελε να βαδίσει στα βήματα του. Μετά την απώλεια του, έδωσε υπόσχεση να συνεχίσει το έργο του. Έχει αδυναμία στη μητέρα του. Του αρέσει να δοκιμάζει πράγματα, να διασκεδάζει με τους φίλους του και να γνωρίζει νέες γεύσεις και πολιτισμούς. Η συμβουλή που θα έδινε στον καθένα θα ήταν «Μείνε ήρεμος και απόλαυσε τη ζωή».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.