Ένας χρόνος από τη βραδιά ονείρου της Αργεντινής

Metrosport Team18 Δεκεμβρίου 2023

Ένα χρόνος συμπληρώθηκε από τότε που ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022 με την Αργεντινή να επιστρέφει στην κορυφή του κόσμου έπειτα από 36 χρόνια.

Ένα Μουντιάλ διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα, μιας και ήταν το πρώτο που έγινε χειμώνα από 20 Νοεμβρίου μέχρι 18 Δεκεμβρίου. Αντίπαλοι στον τελικό ήταν η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και η Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ. Η «αλμπισερέστε» έφτασε σε τελικό Μουντιάλ μετά από το 2014 ενώ οι «τρικολόρ» σε back to back τελικό.


Το παιχνίδι ήταν ροντέο. Στο 23' ο Ντι Μαρία έκανε άνω κάτω την άμυνα της Γαλλίας. Ο ίδιος κέρδισε το πέναλτι και ο Μέσι στο 23ο λεπτό άνοιξε το σκορ από την άσπρη βούλα, νικώντας τον Λιορίς βάζοντας μπροστά στο σκορ την ομάδα του Σκαλόνι. Η Αργεντινή ήταν κυρίαρχη στο πρώτο ημίχρονο και στο 35 διπλασίασε τα τέρματά της μετά από έξοχη αντεπίθεση με τον παίκτη της Μπενφίκα να πλασάρει εύστοχα από πάσα του Μακ Κάλιστερ κάνοντας το 2-0. 

Ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε κάτι με την ομάδα του Μέσι να κάνει ότι θέλει, να έχει την κατοχή της μπάλας, ώσπου τα πράγματα άλλαξαν μετά το 70 όταν και η Γαλλία έκανε την πρώτη της ευκαιρία στο ματς με σουτ του Εμπαπέ που πέρασε πάνω από τα δοκάρια πριν ακολουθήσει το δικό του σόου. Ο Κόλο Μουανί βγήκε στην επίθεση κέρδισε πέναλτι στο 78 και στο 80΄ ο Γάλλος Σούπερ Σταρ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη μειώνοντας σε 2-1 βάζοντας τους πρωταθλητές ξανά στο παιχνίδι.


Δύο λεπτά αργότερα από πάσα του Τουράμ ο άσσος της Παρί Σεν Ζερμέν με σουτ από κοντά ισοφάρισε σε 2-2 φέρνοντας τον απίστευτο σε εξέλιξη τελικό στα ίσια.Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, εκεί που η Αργεντινή βρήκε το τρόπο να πάρει και πάλι το προβάδισμα. Στο 109', ο Λιονέλ Μέσι, είχε κάνει με... επεισοδιακό τρόπο το 3-2 μετά την απόκρουση του τερματοφύλακα των Γάλλων στο σουτ του Λαουτάρο Μαρτίνεσ. 

Οι «τρικολόρ» θέλανε να υπερασπιστούν τον τίτλο τους και στο 117' δεν είπαν την τελευταία τους λέξη, με νέο πέναλτι που κέρδισαν από χέρι του Μοντριέλ, ισοφάρισαν σε 3-3, με τον Εμπαπέ να πετυχαίνει ένα μυθικό χατ τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (μόνο ο Τζεφ Χαρστ είχε πετύχει τρία γκολ στον τελικό Αγγλία - Δυτική Γερμανία πίσω στο 1966).


Όμως στο τέλος είχε ένα δράμα. Στο 120΄ο Κόλο Μουανί βγήκε μόνος του σε τετ α τετ με τον Μαρτίνες πλάσαρε αλλά ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα απέκρουσε στέλνοντας τον απίστευτο τελικό στα πέναλτι.Εκεί η Αργεντινή, ήταν αυτή πιο ψύχραιμη και κατάφερε να πάρει τη νίκη, με 4-2, με τον Εμιλιάνο Μαρτίνες να είναι πρωταγωνιστής, ενώ ο Μοντιέλ ήταν αυτός που πέτυχε το τέταρτο και ιστορικό πέναλτι για την ομάδα του. 

Η διαδικασία των πέναλτι:
Μπαπέ 0-1
Μέσι 1-1
Κομάν - Απόκρουση Μαρτίνες
Ντιμπάλα 2-1
Τσουαμενί - άουτ
Παρέδες 3-1
Κόλο Μουανί 3-2
Μοντιέλ 4-2

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Μαρτίνες, Μολίνα (91΄Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο, Ντε Πολ (102΄Παρέδες), Έντσο Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Ντι Μαρία (65΄Ακούνια), Άλβαρες (102΄Λαουτάρο), Μέσι

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν):
Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντές (71΄Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96΄Φοφανά), Γκριεζμάν (71΄Κομάν), Ντεμπελέ (41΄ Κόλο Μουανί), Μπαπέ, Ζιρού (41΄Τουράμ)

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σιαμήτρας

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.