Τελικά αξίζει άλλης ευκαιρίας από τον Λουτσέσκου ο Σαμάτα;

Παναγιώτα Χαλκιά26 Απριλίου 2024

Άσφαιρος σε ακόμη ένα παιχνίδι τη φετινή αγωνιστική περίοδο έμεινε ο Αλί Σαμάτα. Ο επιθετικός από την Τανζανία αγωνίστηκε για 56’ στην εκτός έδρας αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τη Λαμία αλλά δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Ο 31χρονος φορ δεν απείλησε την αντίπαλη εστία ούτε με σουτ ούτε με κεφαλιά, ενώ είχε μόλις ένα επιτυχημένο γέμισμα και δύο σωστές πάσες. Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον αντικατέστησε μετά το πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου.

Σίγουρα ο Ρουμάνος τεχνικός περίμενε πολλά περισσότερα από εκείνον αλλά σε 40 συμμετοχές τη φετινή σεζόν ο Σαμάτα έχει βρει δίχτυα μόλις τρεις φορές και έχει δημιουργήσει άλλα τέσσερα τέρματα. Οι αριθμοί του είναι μακριά από τις προσδοκίες των ανθρώπων που τον επέλεξαν για την ενίσχυση της επιθετικής της ομάδας.

Κινείται αλλά δεν σκοράρει

Ο επιθετικός από την Τανζανία, όπως φαίνεται και στα heat map, είναι ένα δυνατό φορ και έχει την ικανότητα να κουβαλήσει τη μπάλα, να παίξει τόσο εντός όσο και εκτός περιοχής και να κάνει αισθητή την παρουσία του δημιουργώντας προβλήματα στους αμυντικούς του αντιπάλου. 


Οι αριθμοί του, ωστόσο, δε δικαιώνουν την εικόνα του χάρτη του καθώς σε 992 λεπτά συμμετοχής στους αγώνες πρωταθλήματος έχει δημιουργήσει μόλις 22 (τελικές) και έχει βρει δίχτυα μόλις δύο φορές. Ένας αριθμός αρκετά μικρός για τον οποιονδήποτε επιθετικό.

Ο Σαμάτα στα 20 παιχνίδια που έχει αγωνισθεί στη Super League έχει σημειώσει δύο τέρματα, ένα κόντρα στον Βόλο και ένα κόντρα στον Παναιτωλικό, ενώ έχει μοιράσει τρεις ασίστ (ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος). Μετρά ακόμη και πέντε συμμετοχές στα πλέι οφ του πρωταθλήματος έχοντας μόλις μια ασίστ.

Το αξιοσημείωτο είναι ο αριθμός των λαθών του καθώς μετρά 46. Συνολικά έχει κερδίσει το 43% των μονομαχιών του, στον αέρα το 38% και το 46% στο χορτάρι ενώ υψηλό είναι το ποσοστό του στις πάσες (77% ανά παιχνίδι).

Ο 31χρονος επιθετικός σε 12 ευρωπαϊκές συμμετοχές έχει σκοράρει μόλις μια φορά κόντρα στην Αμπερντίν ενώ στο Κύπελλο αγωνίστηκε 141’ και δεν βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα.

Στήριξη από Λουτσέσκου – Η επικοινωνία με Σαββίδη – Το μήνυμα του κόσμου 

Οι αριθμοί του δε δικαιώνουν την παρουσία του στις πρώτες επιλογές του προπονητή αλλά ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει αντίθετη γνώμη. Ο Τανζανός ταιριάζει στο παιχνίδι που έχει στο μυαλό του ο Ρουμάνος τεχνικός. Κινείται σε πολλούς χώρους μέσα στο γήπεδο, τρέχει, κάνει πολλές δουλειές μαζί και διευκολύνει το πλάνο που έχει στο μυαλό του ο τεχνικός του Δικεφάλου. 

Το εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια ο Λουτσέσκου μετά το τέλος της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με τη Λαμία για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος: «Οι αντιδράσεις του, μας δείχνουν ότι έχει πολύ πίεση στους ώμους του. Έχει την πίεση του φορ που θέλει να σκοράρει. Στην δική μας δουλειά, είναι πολύ σημαντικός. Μπορεί να κρατήσει την μπάλα, να υποστηρίξει την ομάδα και τους άλλους παίκτες. Είμαστε μία ομάδα που σκοράρουμε με όλους τους παίκτες, έχοντας ξεπεράσει τα 100. Κάνει μία πολύ μεγάλη δουλειά. Παλεύει. Πρέπει να του μιλήσουμε. Πρέπει να τον πείσω ότι πρέπει να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση. Να προσπαθήσει περισσότερο. Μπορεί να συνδυαστεί με τους συμπαίκτες του. Είναι ένας παίκτης που μας βοηθάει πάρα πολύ».

Και οι συμπαίκτες του έχουν καταλάβει πόσο δουλεύει και πόσο επιθυμεί να δει την μπάλα να περνά τη γραμμή του τέρματος φεύγοντας από τα δικά του πόδια. Στέκονται στο πλευρό του και τον παρακινούν να συνεχίσει την προσπάθεια του. Μετά το τέλος του ημιτελικού με τον Παναθηναϊκό και το χαμένο πέναλτι του Σαμάτα, έτρεξαν όλοι προς το μέρος του και τον εμψύχωναν. 

Εκείνος δεν ήταν καλά ψυχολογικά. Είχε καταλάβει ότι η ευκαιρία… γλίστρησε μέσα από τα χέρια του και ο τελικός είχε κάνει φτερά. Όπως φτερά έκανε και η ψυχολογία του και τα δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του. Συμπαίκτες και προπονητής φρόντισαν να του εξηγήσουν ότι τα λάθη όπως και κάθε αστοχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Μάλιστα, μετά την πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Ντιναμό οι συμπαίκτες του τον έβαλαν μπροστά για να οργανώσει την κερκίδα για τους πανηγυρισμούς. 

Ακόμη και ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε να δώσει μήνυμα στήριξης στον επιθετικό της ομάδας του. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ είχε συνομιλία μισής ώρας για όλα όσα προηγήθηκαν μαζί του ξεκαθαρίζοντας του δύσκολες και κακές στιγμές πάντα θα υπάρχουν στο ποδόσφαιρο και ότι όλη ομάδα όπως και ο ίδιος πιστεύουν στις ικανότητες του. Μια κίνηση που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον Τανζανό, κάτι που συζητούσε με τους συμπαίκτες του και μετά την εκτός έδρας νίκη στο Αγρίνιο.

Στο πλευρό του στάθηκαν και οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Λαμία που ακολούθησε τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό, φώναζαν ρυθμικά το όνομα του και ζητούσαν να εκτελέσει εκείνος το πέναλτι που είχε κερδηθεί. Μπορεί η μπάλα να μην πήγε στα χέρια του και ο Σβαμπ να έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα αλλά το μήνυμα είχε σταλεί. Ο Σαμάτα μπορεί να στέρησε από την ομάδα μια παρουσία στον τελικό αλλά στη ρώσικη ρουλέτα είναι θέμα τύχης ποιος θα είναι ο νικητής.

Τι κάνουν οι άλλοι επιθετικοί;

Εκτός από τον Αλί Σαμάτα, ο ΠΑΟΚ έχει στη διάθεση του τους Μπράντον Τόμας και Στέφανο Τζίμα. Ο Ισπανός επιθετικός μετρά φέτος 2.559 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις και έχει βρει δίχτυα 11 φορές ενώ έχει δημιουργήσει άλλα έξι τέρματα. Ο νεαρός Έλληνας επιθετικός μετρά μόλις 527 αγωνιστικά λεπτά αλλά έχει καταφέρει να δείξει τις ικανότητες του καθώς έχει βρει δίχτυα πέντε φορές, τρεις στο πρωτάθλημα και μια στο Κύπελλο και στη δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ Β, και έχει μοιράσει μια ασίστ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.