Σαφέστατο «μήνυμα» από το Μουντιάλ για τον υπολογισμό των καθυστερήσεων

Δημήτρης Μπούζας25 Νοεμβρίου 2022

Ήταν ολοφάνερη η «προειδοποίηση» αυτό που ξεκίνησε στο Κατάρ από την πρώτη αγωνιστική μάλιστα, με την διάρκεια του αγώνα Αγγλίας – Ιράν να αγγίζει συνολικά τα 117 λεπτά, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα ΗΠΑ – Ουαλίας να προστίθενται άλλα 10,34 λεπτά και στο αντίστοιχο δεύτερο 45λεπτο της αναμέτρησης Σενεγάλης - Ολλανδίας 10,03. Αξίζει να τονιστεί ότι και στο δεύτερο ημίχρονο της ιστορικής πλέον ποδοσφαιρικής «βόμβας» Αργεντινής - Σαουδικής Αραβίας, δόθηκαν 14 λεπτά έξτρα χρόνος, με συνέπεια το συγκεκριμένο παιχνίδι να διαρκέσει συνολικά 110 λεπτά. 

Η σημαντική αυτή εξέλιξη που υπάρχει η βεβαιότητα – και όχι το ενδεχόμενο – αναμένεται να υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες εθνικές διοργανώσεις. Ο Κολίνα σε ανύποπτο χρόνο είχε προϊδεάσει την ποδοσφαιρική κοινότητα πως θα πρέπει να αυξηθεί ο πραγματικός αγωνιστικός χρόνος κατά μέσο όρο γύρω στα 100 λεπτά, προκειμένου να υπάρχει μια ισόρροπη και δίκαιη προέκταση, ώστε να έχουμε ένα καθαρό αγωνιστικό 90λεπτο. Είναι αναγκαίο υποστηρίζει ο Πιερλουίτζι πως η ηγεσία του ποδοσφαίρου υποχρεούται να βρει λύση στο πρόβλημα που υπάρχει και αποτελεί πλέον μέρος του παιχνιδιού κατά κύριο λόγο από εκείνες τις ομάδες που υπερασπίζονται σκορ. Συνεχίζοντας ο Κολίνα διευκρινίζει: «Θα υπολογίζουμε πολύ προσεκτικά τον χρόνο διακοπής και θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε τα λεπτά που χάνονται από διάφορα περιστατικά. Δεν θέλουμε να υπάρχουν μόνο 42 ή 43 λεπτά καθαρού αγωνιστικού χρόνου στο κάθε ημίχρονο».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος λειτουργίας, δηλαδή η μέθοδος του υπολογισμού του επιπλέον χρόνου. Ηδη έχει διαμορφωθεί και δημοσιοποηθεί. Διαβάστε το με προσοχή: Ο τέταρτος διαιτητής είναι υπεύθυνος για τον υπολογισμό του χρόνου αναπλήρωσης στον αγωνιστικό χώρο (αλλαγές, τραυματισμοί, πανηγυρισμοί). Ο υπεύθυνος του VAR έχει αναλάβει τον υπολογισμό του πιθανού χρόνου απώλειας σε περίπτωση παρέμβασης μέσω βίντεο. Κοντά στο 43ο λεπτό του παιχνιδιού και στο 88ο, οι συγκεκριμένοι διαιτητές λένε στον πρώτο διαιτητή τους υπολογισμούς τους για τον χρόνο αναπλήρωσης.

 Ο τελευταίος - δηλαδή ο πρώτος διαιτητής – παίρνει την τελική απόφαση. Αυτός είναι που θα κρίνει προσθέτοντας ή αφαιρώντας από αυτά που του δόθηκαν από τον τέρταρτο και τον VAR, τον πραγματικό χρόνο των καθυστερήσεων. Επί του προκειμένου και μία υποσημείωση αρκετά ενδιαφέρουσα: Δεν υπάρχει καθορισμός χρόνου για την διακοπή του παιχνιδιού (των 30 δευτερολέπτων) για μια αλλαγή ή του ενός λεπτού για έναν τραυματισμό. Συνοψίζοντας, επαναλαμβάνουμε πως πολύ σύντομα θα δούμε τη σημαντική αυτή αλλαγή του υπολογισμού του χρόνου καθυστερήσεων να εφαρμόζεται σε όλες τις διοργανώσεις. Το «μήνυμα» εστάλη μέσω του Μουντιάλ.

Και για να το χαλαρώσουμε λίγο το πράγμα, οι εισηγήσεις και οι προτάσεις του Κολίνα έρχονται... δεύτερες. Κι αυτό, γιατι έχουν προηγηθεί παρόμοιες εδώ στην Ελλάδα, σε όλες τις συναντήσεις που αφορούσαν αγώνες του Ολυμπιακού! Σε αυτούς όταν κινδύνευε η ομάδα του λιμανιού, ο υπολογισμός των καθυστερήσεων συνδεόταν αυτόματα με το πότε θα ισοφάριζε ή θα νικούσε η ομάδα του δημοσίου. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι απογευματινοί αγώνες κινδύνευαν να αναβληθούν, διότι είχε αρχίσει να επικρατεί το σκοτάδι (βλέπε Βοσκάκης) και αγώνες στους οποίους επικρατούσε με εύθραυστο σκορ ο θρύλος, να μην υπάρχει σχεδόν καθυστέρηση και αν υπήρχε, αυτή να εξαφανιζόταν μέσα σε ένα δίλεπτο.

ΥΓ: Περίεργη σιωπή επικρατεί ως προς τα μεταγραφικά. Μετά από μία αιφνιδιαστική κινητικότητα το πράγμα χαμήλωσε πολύ και η σιωπή που επικρατεί είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Δεν ξέρουμε το κατά πόσο ισχύουν όσα πριν από λίγα 24ωρα διακινήθηκαν επισήμως και ανεπισήμως.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.