Ρόστερ ΠΑΟΚ: Γρίφος για δυνατούς λύτες – Οι «κατηγορίες» των συμβολαίων και οι αποφάσεις

Χάρης Δημαράς19 Μαρτίου 2021

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα συμβόλαια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τους ποδοσφαιριστές (44 τον αριθμό, μαζί με τους δανεικούς, αλλά και τους Κρμέντσικ-Μπαμπά) θα αντιληφθεί πως η προσπάθεια αναδόμησης του Δικεφάλου του Βορρά μόνο εύκολη υπόθεση δε θα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι. 

Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει... ευαγγελιστεί έναν νέο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα παίζει καλό ποδόσφαιρο και θα διεκδικεί τίτλους και ήδη τον σχεδιάζει. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στο Metropolis 95,5 ο Τζο Μπιζέρα, πρώην παίκτης, νυν ατζέντης και φίλος του, οι επιλογές για τις επόμενες μεταγραφές είναι πιθανό να έρθουν από τη Λατινική Αμερική, την αγορά της οποίας ξέρει πολύ καλά ο προπονητής των ασπρόμαυρων. 

Για να προχωρήσει όμως ο σχεδιασμός με τους παίκτες που θα έρθουν, πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει το υπάρχον ρόστερ, ποιοι δηλαδή ποδοσφαιριστές θα συνεχίσουν και τη νέα σεζόν και ποιοι θα αποχωρήσουν και υπό ποιες συνθήκες. Εξετάζοντας το ρόστερ και τα συμβόλαια του ΠΑΟΚ, οι ποδοσφαιριστές μπορούν να «κατηγοριοποιηθούν» με βάση τα συμβόλαιά τους, αλλά και τη διάθεση που υπάρχει γι' αυτούς από πλευράς ασπρόμαυρης ΠΑΕ.

Πρώτη κατηγορία: Τα συμβόλαια που λήγουν

Τα συμβόλαια που λήγουν το ερχόμενο καλοκαίρι είναι... το εξής ένα: Του Ομάρ Ελ Καντουρί. Μόνο ο Μαροκινός είναι στον «αέρα« τη δεδομένη στιγμή από τους παίκτες του ΠΑΟΚ και θεωρείται, με τα τωρινά δεδομένα, δύσκολο να συνεχίσει. Στην κατηγορία αυτή μπαίνουν και οι δύο δανεικοί, Μίχαελ Κρμέντσικ και Ραχμάν Μπαμπά, οι οποίοι ουδείς γνωρίζει αν θα μείνουν ή όχι αν και για τον Τσέχο ήδη το κλίμα είναι θετικό (συνεχίζονται οι επαφές με την Κλαμπ Μπριζ).

Δεύτερη κατηγορία: Τα 13 δύσκολα συμβόλαια 

Μία 13άδα παικτών είναι η... πιο δύσκολη, μιας και τα συμβόλαιά τους ολοκληρώνονται σε 15 μήνες, το καλοκαίρι του 2022. Αρα, ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποφασίσει ποιους εξ αυτών θέλει για να τους κάνει νέο συμβόλαιο και ποιους όχι, ώστε ή να περιμένει απλά την ολοκλήρωσή τους ή να μπει σε διαδικασία λύσης. Οι 13 παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το 2022 είναι οι: Πασχαλάκης, Ζ. Ζίβκοβιτς, Ινγκασον, Βαρέλα, Κρέσπο, Ροντρίγκο, Λύρατζης, Σβαμπ, Τσιγγάρας, Καγκάβα, Ουάρντα, Σβιντέρσκι, Α. Ζίβκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ πιθανόν θα καλέσει κάποιους για νέα συμβόλαια (ήδη συζητά με τον Αντρίγια) ενω αν δεν πουληθεί το καλοκαίρι μπορεί να γίνει το ίδιο και με τον Σβιντέρσκι. Με βάση την φετινή εικόνα, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τους Ινγκασον, Τσιγγάρα. 

Μία κατηγορία από μόνοι τους!

Μία κατηγορία από μόνος του είναι ο αρχηγός, Αντρέ Βιεϊρίνια. Πρόσφατα ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο τη συνεργασία του και πιθανόν ο επόμενος θα είναι ο τελευταίος του ως ποδοσφαιριστής στον ΠΑΟΚ. Θα ακολουθήσει λογικά συνεργασία από άλλο πόστο. Ειδική κατηγορία και ο Τζόλης (λήγει το συμβόλαιο το ΄24), διότι το καλοκαίρι αναμένεται να ανοίξει πολύ δυνατά η συζήτηση για την πώλησή του. Ηδη ευρωπαϊκοί σύλλογοι τον παρακολουθούν στενά και θεωρείται πιθανό κάποιος να προσφέρει απο 15 εκατ. ευρώ και πάνω για να τον αποκτήσει. Εφόσον έρθει τέτοια πρόταση, ο νεαρός επιθετικός είναι πολύ πιθανό να πουληθεί και να φέρει ένα πολύ μεγάλο ποσό για την ΠΑΕ, στη θετική συγκυρία της εξόδου απο τη «δαμόκλειο σπάθη» του FFP. 

Τρία συμβόλαια... ερωτηματικά

Τρεις ποδοσφαιριστές έχουν συμβόλαιο για δύο και τρία χρόνια αντίστοιχα (Λάμπρου και Αουγκούστο μέχρι το 2023 και Μουργκ το 2024), αλλά το μέλλον τους δεν είναι βέβαιο, μιας και η φετινή τους εικόνα δεν δικαίωσε 100% τις προσδοκίες. Σε κάθε περίπτωση για τους εν λόγω παίκτες θα αποφασιστεί τι θα γίνει από την έκθεση του Γκαρσία, κανεις εξ αυτών δε φαίνεται να είναι στις βασικές επιλογές του Ουρουγουανού. Για τον Βραζιλιάνο βέβαια τα δεδομένα ίσως είναι διαφορετικά γιατί αποτελέσε μεγάλη μεταγραφική επένδυση, όμως υπήρξαν θέματα με την παρουσία, αλλά και τη συμπεριφορά του.

Κατηγορία ταλέντων

Είναι και τα συμβόλαια που λήγουν σε 2 ή 3 χρόνια με παίκτες νεαρούς κατά βάση, που πολύ δύσκολα θα αποχωρήσουν. Αν φύγει κάποιος, προφανώς θα είναι μόνο με δανεισμό. Ο λόγος για τους Ταλιχμανίδη, Νινούα, Μιχαηλίδη, Μιχάι, Βρακά, Κωνσταντέλια, Κούτσια, Μπράντονιτς, Περέιρα. Ο ΠΑΟΚ έχει επενδύσει σε αυτούς, στονν καθένα περισσότερο ή λιγότερο και το λογικότερο είναι η πλειοψηφία τους να βρίσκεται και την επόμενη σεζόν στο ρόστερ.

Οι δανεικοί

Φτάσαμε στους 30 και αν προσθέσουμε και τους 14 δανεικούς, στη «σούμα» βγαίνουν 44. Από τους τελευταίους πάντως κάποιοι δε θα συνεχίσουν σίγουρα. Ο Γιαννούλης είναι πολύ κοντά στο να παίξει στην Premier League με τη Νόριτς, η οποία αναμένεται να αγοράσει τα δικαιώματά του καταβάλλοντας 7 εκ. ευρώ. 

Για τον Τσόλακ που συνεχίζει ως δανεικός στη Μάλμε ελπίζεται ότι θα δοθεί η ρήτρα των 3 εκ. ευρώ ώστε ο ΠΑΟΚ να απαλλαγεί από το συμβόλαιό του, ενώ το ίδιο υπάρχει επιθυμία να συμβεί και για τον Εσίτι από την Γκεζτέπε (2,5 εκ.). Το συμβόλαιο του δανεικού στον Απόλλωνα Λεμεσού Ντιέγκο Μπίσεσβαρ λήγει το καλοκαίρι του '22, οπότε θα πρέπει να βρεθεί λύση με τον Σουριναμέζο, ενώ... μια κατηγορία από μόνος του είναι ο Ζαμπά. Υπάρχουν ακόμη οι Χατζηστραβός (Λαμία), Τσαούσης (Σπάρτακ Τρνάβα), Γαϊτανίδης (Λεβαδειακός), αλλά και οι Πανίδης, Φασίδης, Τάχατος (Τρίκαλα), Μελετίδης (Ονήσιλος), Μπουργάνης, Κορέλας (Καραϊσκάκης).

Διοικητικό μοντέλο και αποφάσεις

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποφασίσει σε συνάρτηση με τα «θέλω» του Πάμπλο Γκαρσία, τον οικονομικό εξορθολογισμό, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη για αγωνιστικές επιτυχίες μετά από μια κακή διετία. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αποφασιστεί πώς και από ποιον θα γίνει η διαχείριση αυτών των υποθέσεων, από τη στιγμή που ο Ολαφ Ρέμπε θα αποτελέσει παρελθόν (συνεχίζει στη Νυρεμβέργη). Θα υπάρξει διάδοχος ως τεχνικός διευθυντής ή ο ΠΑΟΚ θα πορευτεί με νέο μοντέλο με σκάουτερς και κεντρικές αποφάσεις από την οικογένεια Σαββίδη; Θα δείξει. Όπως και να έχει, ο Δικέφαλος είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι αποφάσεις του καλοκαιριού θα είναι πολύ κρίσιμες.  


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.